«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів від МОЗ спільно з Stopfake №10

  • 499

МІФ №1: Європарламент виступив проти COVID-сертифікатів
Поширюється інформація, що Європарламент нібито «виступив із доповіддю про результати неефективної вакцинації в Європі та про незаконне запровадження ковід-сертифікатів і паспортів». Також йдеться про те, що Європарламент виступив проти застосування сертифікатів про вакцинацію, оскільки «вони свідчать про втрату прав та свобод людини». У відео, що поширюється, викладаються дезінформаційні тези про те, що вакцина «не захищає людину», «вакцину змушують отримувати навіть людей із протипоказаннями» і «без сертифіката неможливо нікуди потрапити».

ФАКТ: Твердження про те, що Європарламент виступив проти COVID-сертифікатів – маніпулятивне. Законодавці Європейського Союзу на початку літа 2021 року переважною більшістю голосів ухвалили запровадження універсального сертифіката про вакцинацію, який дозволяє без надання ПЛР-тестів вільно переміщатися між країнами. За нововведення проголосувало 553 депутати з 705, 93 висловилися проти, 51 особа утрималася. Таким чином, помилково стверджувати, ніби Європарламент висловився проти використання сертифікатів вакцинації.
Більше інформації тут: https://bit.ly/3FGAd8h

МІФ №2: В Одесі почали «мітити» квартири з невакцинованими
Низка ЗМІ, а також користувачі соціальних мереж 14-15 листопада взялися розповсюджувати інформацію про те, що в Одесі почали позначати квартири, в яких мешкають люди без щеплення від коронавірусу. Доказом слугує фотографія дверей, на яких видно напис — «Тут живуть нещеплені».

ФАКТ: Фото, що розповсюджується, не має жодного стосунку до Одеси. З’ясувалося, що воно почало публікуватися у російському сегменті інтернету. Найперше зображення, яке індексує Google, було оприлюднено на російському сайті Joker 10 листопада в категорії «приколи».
Більше інформації тут: https://bit.ly/3CJ6QAg

МІФ №3: QR-код на COVID-сертифікатах перетворює людину на товар
Користувачі соцмереж поширюють дописи із твердженням про те, що QR-коди на COVID-сертифікатах «роблять з людини товар і ходячу грошову одиницю», адже «відповідно до ГОСТу 56042 QR-код ставиться на касових чеках при оплаті послуги чи товару».

ФАКТ: QR-код – це двомірний штрих-код, оптична мітка, що зчитується машиною і містить інформацію про об’єкт, до якого вона прив’язана. Згідно з постановою Кабміну України, в QR-коді COVID-сертифіката містяться лише дані про сам сертифікат, їх можна відтворити за допомогою технічних засобів для зчитування
Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3oWbHsW

МІФ №4: У Норвегії смертність від COVID-19 знизилася після скасування карантинних обмежень
Противники вакцинації активно розповсюджують інформацію про те, що після того, як Норвегія зняла всі карантинні обмеження, в країні фіксують найнижчий рівень смертності від COVID-19. «У них немає ані паспортів вакцин, ані масок, ані правил соціального дистанціювання. Середня кількість нових смертей за сім днів нижча, ніж будь-коли. Чому ж основні ЗМІ про це мовчать? Тому що їм вигідно тримати нас у страху. Але вони програють!», – пишуть користувачі мережі.

ФАКТ: Навпаки, карантинні обмеження в Норвегії були значно спрощені у вересні 2021 р. саме завдяки встановленому низькому рівню захворюваності та смертності від COVID-19. Однак з огляду на зростання захворюваності в країні, яке відзначається протягом останніх трьох тижнів, уряд Норвегії планує відновити обмеження, а також рекомендувати третю дозу вакцини від COVID-19 громадянам віком 18 років і старше.
Більше у спростуванні: https://bit.ly/3CHq9tF

МІФ №5: У тілах вакцинованих від COVID-19 виявили наночіпи
У соцмережах поширюється чергова теорія змови про те, що в тілах померлих від вакцинації нібито було виявлено наночіпи. Про це “заявили вчені-патологоанатоми у Німеччині” під час пресконференція, також вони надали «знімки тканин померлих», зроблені під мікроскопом.

ФАКТ: Німецькі фактчекери з організації Correctiv опитали Німецьке товариство патологів (DGP), а також Федеральну асоціацію німецьких патологів (BDP) щодо даних, які були озвучені на згаданій «конференції». За словами фахівців, представлені дані є науково необґрунтованими, незрозумілим залишається і те, звідки було взято зразки. Наукова спільнота піддала сумніву і застосовані методи дослідження. Також команда німецького «Реєстру розтинів COVID-19», яка була створена при університетській лікарні в Аахені, підтвердила, що оприлюднені дані не можуть бути використані, а описані випадки смерті не можна пов’язати з вакцинацією.
Більше у спростуванні: https://bit.ly/3xhuKSA