«Вогонь та вода – то купальські дива»

  • 937

З глибини віків прийшло до нас свято Купала. Воно оптимістично поєднало у собі давні язичницькі традиції та християнські вірування. В уявленнях наших предків це свято символізувало шлюб Сонця і Води. У наші часи воно  перегукується зі святом народження святого пророка Івана Предтечі й Хрестителя Господнього. Тому й має подвійну назву – Івана Купала.

Веселі народні гуляння, що  на Купала за звичаєм проходять біля річки, завжди приваблюють і дорослих, і дітей.

Так у суботу ввечері 6 липня мешканці та гості міста Лохвиця поспішали в Сосновий парк, бо знали – на святі, організатором і спонсором якого традиційно є Лохвицька міська рада, буде цікаво і весело. І їх сподівання виправдалися!

Справжнє задоволення глядачам подарувала традиційна купальська містерія. Цьогоріч театралізоване дійство у виконанні працівників районного Будинку культури та міських аматорів сцени проходило під назвою  «Вогонь і вода – то купальські дива».

Щирі вітання зі святом мешканцям громади адресував Лохвицький міський голова Віктор Радько. Він побажав, аби цілющий вогонь очистив всіх від негараздів, а легендарний цвіт папороті додав віри у надзвичайне і дивовижне.  
Того дня вистачало веселих розваг і конкурсів для всіх бажаючих випробувати себе на спритність та удачу.  Команди чоловіків та жінок позмагалися у перетягуванні канату, спритники лазили на кількаметровий стовп та отримували за це призи, вправні жінки із зав’язаним очима, озброєні кілками, потішили глядачів биттям горщиків, а малеча добре розважилася іграми з ведучими.

Традиційно наймістичнішим моментом свята стало запалення купальського вогнища, на фоні якого люди із задоволенням фотографувалися, бажаючи зберегти в пам’яті загадкові миті купальської ночі.
А  святкова дискотека, яка багатьох людей привабила до танцю, тривала далеко за північ.