Спалювання соломи та стерні – злочин проти ґрунтів України

  • 1738

Фото без опису  За даними Укргідрометцентру, впродовж другої половини серпня на Полтавщині переважатиме надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека.

Саме тому необхідно неухильно дотримуватися вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства у лісових масивах, на торфовищах і сільгоспугіддях та утриматися від спалювання трави, сухостою, сміття і стерні після завершення збирання сільськогосподарських культур!

На сьогодні дуже гостро стоїть питання  появи пожеж, що виникають внаслідок спалювання стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття.

Незважаючи на заборони, щороку із завидною постійністю на полях спалюється стерня або солома після збирання врожаю, що призводить до збіднення вмісту гумусу в ґрунті, знищення біорізноманіття, тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, лісах, а іноді й травмування або загибелі людей.

При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом зі стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни.

Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу. Тому за це передбачена адміністративна відповідальність відповідно до чинного законодавства.

У разі притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення, тяжкість їх наслідків, оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за цей вид правопорушення, а саме за:

   - знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем іншим небезпечним способом        – караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або ж позбавленням волі на такий самий строк;

   - ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років. 

 Не паліть стерню і солому, не чиніть злочин проти ґрунтів України!

                                                           Міськвиконком