Із традиційної серпневої конференції педагогічних працівників

  • 1246

Фото без опису   28 серпня на базі Лохвицької гімназії №1 вдруге відбулася педагогічна конференція педагогічних працівників. У її роботі взяв участь перший заступник міського голови С.Ю. Шрамко, який привітав  освітян громади  зі стартом нового навчального року. «Освіта Лохвицької об’єднаної територіальної громади на шляху впровадження Нової української школи: підсумки 2018-2019 навчального року та основні завдання на 2019-2020 навчальний рік» – саме цю тему обговорила педагогічна спільнота громади на своєму традиційному серпневому зібранні. Головним доповідачем по темі педагогічної конференції виступила ачальник відділу освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради Т.В. Заїка:

– 2018/2019 навчальний рік пройшов плідно та насичено. Освітня галузь Лохвицької ОТГ впевнено крокувала в ногу з вимогами сьогодення, впроваджуючи Концепцію Нової української школи, створюючи  належні умови для навчання і виховання дітей дошкільного та шкільного віку, для рівного доступу дітей до якісної освіти, турбуючись про працівників навчальних закладів в умовах реформування освіти.

Минулий навчальний рік до мережі освітніх закладів Лохвицької міської ради вніс суттєві зміни, спрямовані на надання якісних освітніх послуг.

Так, в освітньому окрузі ОТГ з'явився опорний заклад загальної середньої освіти – Лохвицька гімназія № 1. 

Кілька закладів зазнали реорганізації.

Отож, мережа освітніх закладів Лохвицької ОТГ на завершення
2018-2019 навчального року складалася з:

  • чотирьох ЗДО (2 міських ДНЗ - № 1 «Теремок» і № 2 «Орлятко» та
    2 сільських ДНЗ ясла-садок – «Веселка» і «Казка»),
  • трьох ЗЗСО (Лохвицька гімназія № 1 з Васильківською філією та Лохвицькі ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 та № 3),
  • двох ЗПО (лохвицькі ЦДЮТ та ДМШ).

Фінансування закладів та установ галузі освіти здійснювалося за рахунок коштів освітньої субвенції з державного бюджету, бюджету Лохвицької міської ОТГ, що становило левову частку усього її  бюджету, та інших надходжень (обласного бюджету, спонсорських та благодійних внесків).

Лохвицька міська рада та відділ освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради приділяють належну увагу дошкільній освіті, спрямовують свої зусилля на розвиток закладів дошкільної освіти, надання рівного доступу дітям до якісної дошкільної освіти.

У 4 ЗДО Лохвицької міської ради впродовж 2018-2019 н.р. діяла 21 група, де виховувалися 477 дітей. З них у

13 групах – ДНЗ № 1 «Теремок» – 301 дитина,

6 групах – ДНЗ № 2 «Орлятко» – 141,

та 2 різновікових групах ДНЗ «Веселка» та «Казка» – 18 та 17 відповідно. Наповнюваність окремих груп перевищувала визначені норми.

За перспективними даними з 01 вересня цього року дитсадки відвідуватимуть близько 450 дітей. Кількість груп у них залишається незмінною.У жовтні минулого року в ДНЗ № 2 «Орлятко» було відкрито інклюзивну групу для забезпечення рівного доступу до дошкільної освіти дитини з особливими освітніми потребами.

Не залишено поза увагою і питання забезпечення якісного, збалансованого харчування дітей у ДНЗ під час навчального року та в літній оздоровчий період.  Впродовж звітного періоду було звільнено від батьківської плати за харчування дитини в ДНЗ на 100% близько 55 дітей, на 50% – до 30 дітей.

Керівники та працівники ЗДО міської ради прикладають неабияких зусиль для створення належних умов для різнобічного, гармонійного розвитку своїх вихованців.

На даний час кадровий потенціал ЗДО міської ради достатній, аби належно виконувати свої функції. Він становить 120 працівників, з них 56 педагогічних працівників.

Зважаючи на відсутність законодавчих та нормативно-правових підстав для підвищення оплати педагогічних працівників ЗДО, Лохвицька міська рада та відділ освіти виконкому міськради подбали про збільшення заробітної плати педпрацівників даних закладів шляхом встановлення їм премій за результатами роботи та для стимулювання.  

Завдяки спрямуванню коштів місцевого бюджету, залученню благодійних внесків батьків, спонсорських коштів протягом 2018-2019 навчального року дитячі садки значно зміцнили свою матеріально-технічну базу, оновивши обладнання загального та спеціального призначення, придбавши матеріали для покращення освітньо-розвиваючого середовища.

Так, було закуплено дитячі стільчики, рушники, пральна машина, принтер, технологічне обладнання для харчоблоку (холодильник, бойлер), 2 комплекти музичної апаратури.

З місцевого бюджету виділено кошти на проведення поточного ремонту групової кімнати в ДНЗ № 1 «Теремок», придбання матеріалів для проведення ремонтних робіт в закладах власними силами.   

Окремо зазначу, що значні капіталовкладення було спрямовано на будівельно-ремонтні роботи в напрямку енергозбереження в цих закладах.

Так, в «Теремку» до завершення підходить будівництво модульної котельні на альтернативному виді паливі (пелетах), а  також зовнішніх мереж системи теплопостачання дитсадка.

У «Орлятку» проведено технічне переоснащення існуючої котельні під використання пелетів. Також в цьому закладі здійснено поточний ремонт внутрішньої системи опалення будівлі та підсобних приміщень. 

Відділом освіти в минулий опалювальний період було закуплено тверде паливо (дрова та пелети) для ДНЗ. Завчасно подбали про альтернативне паливо і на черговий опалювальний період, передбачивши також місця для їх складування і зберігання: для відповідний цілей на даний час проводиться поточний ремонт окремого приміщення в ДНЗ № 1 та вже придбано металевий контейнер для ДНЗ № 2.

Для сільських дитсадків закуплено також тверде паливо, виділено кошти для ремонту внутрішньої системи опалення, придбано тен для захисту дров від опадів.    

Для проведення поточних ремонтів в ЗДО власними силами виділялися кошти з місцевого бюджету.

 Загалом на фінансування мережі ЗДО була використано 3 млн. 118 тис. 903 грн., крім заробітної плати працівникам.

Для розвитку здібностей та обдарувань учнів, задоволення їх інтересів і запитів в 2018-2019 н.р. функціонувало 2 заклади позашкільної освіти (ЦДЮТ та музшкола). Позашкільною освітою охоплено майже 69% школярів.

Упродовж цього періоду було збережено всі напрямки позашкільної освіти, які існували в попередні роки в ЗПО до їх реорганізації та переходу в підпорядкування відділу освіти виконкому міської ради. Окрім того, збільшено мережу гуртків на 2. 

У 2018-2019 н.р. у Лохвицькому міському ЦДЮТ працювало 24 гуртки (41 група), займалось 560 дітей. Гуртки працювали як в приміщенні закладу, так і на базі закладів загальної середньої освіти ОТГ.

У Лохвицькій ДМШ ім. І.О. Дунаєвського працювало 10 класів, де навчалися грі на музичних інструментах, хореографії та образотворчому мистецтву  360 дітей.

Кадровий склад двох ЗПО становить 48 чол., з них педагогічних працівників 39 чол.

Дитячі колективи ЗПО минулого н.р. стали неодноразовими переможцями та призерами різноманітних фестивалів та конкурсів різних рівнів, брали активну участь у культурному житті міста та району.

На фінансування мережі ЗПО міської ради було спрямовано кошти на загальну суму близько півмільйона грн. без зарплати працівників.

З них близько 100,0 тис. грн. було використано на поточний ремонт приміщення ДМШ (заміна дверей на енергозберігаючі),  встановлено охоронну сигналізацію.

Для ЦДЮТ було придбано комплект музичної апаратури, матеріали для проведення гурткової роботи.

Розпочата в Україні реформа в освіті внесла корінні зміни в початковій школі. НУШ проголошує збереження цінностей дитинства, особистісного підходу, розвитку здібностей учнів, створення навчально-предметного середовища, що в сукупності забезпечують психологічний комфорт і сприяють формуванню в учнів компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в соціумі.

За підтримки держави, Лохвицької міської ради, відділу освіти,  колективів шкіл, батьківської громадськості в усіх закладах ЗСО ОТГ в минулому та на новий навчальний рік створювався новий  освітній простір: ремонт класних кімнат, сучасний дизайнерський підхід до їх оформлення, нове навчальне обладнання та осередки, мобільні одномісні парти та стільці; сучасні програмні та технічні засоби навчання: телевізори, ноутбуки, копіювальна техніка. 

Так, було придбано для першокласників наших навчальних закладів комплекти одномісні «стіл-стілець», шафи-роздягальні, меблі для класів, телевізори, дидактичний матеріал, комп’ютерне обладнання,  мультимедійні контенти для початкових класів.

На відповідні цілі було направлено кошти з державного та місцевого бюджету.

У новому навчальному році в нашій ОТГ буде відкрито 7 (як і минулого) перших класів, в яких навчатиметься за перспективними даними близько
135 першокласників (тогорічних 133).

 Учні 1-х класів минулого навчального року були 100% забезпечені підручниками. 

Усього в початкових класах наших шкіл минулого навчального року навчалося 604 учні. Для 400 із них функціонували 13 груп продовженого дня.

            Своєрідним показником роботи закладів освіти є участь у різноманітних заходах навчального характеру. Так, щороку учні освітніх закладів ОТГ беруть участь в інтелектуальних змаганнях: олімпіадах, конкурсах, турнірах, фестивалях районного, обласного, всеукраїнського рівнів.

Участь у обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін у 2018-2019 н.р. взяли 33 учнів: Лохвицька гімназія – 23, Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 – 8, Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 – 2. Із 33 учасників -16 призових місць (49%), із них Лохвицька гімназія – 13: 1– 1 місце – Лісова Юстина (укр.мова),  4 – 2 місця – Фирса Анна, Янда Ірина (біологія), Герасимук Денис (математика, астрономія), 8 - 3 місць – Лисенко Дарина (біологія), Мазоха Олеся, Лісова Уляна (географія), Дроб'язко Олександр (математика), Клименко Владислав (англ. мова), Міщенко Андрій (інформац. технології), Герасимук Денис (фізика), Міц Олеся (укр. мова).     Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 – має 3 третіх місця – Галамага Альона (біологія), Андрущенко Юлія (географія), Олешко Максим(труд. навчання).

2018-2019 н.р. став знаменний перемогами наших учнів і в таких заходах:

  • обласний етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Тараса Шевченка (Лісова Юстина 1 місце). До речі, вона стала одним із кращих учасників 4 етапу цього конкурсу;
  • обласний етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (Кириченко Лілія 1 місце, Войтко Оксана 2 місце);
  • обласний турнір з креслення (Потомаха Альона 3 місце); 
  • обласний етап Всеукраїнського турніру юних істориків (3 місце збірна команда учнів ОТГ та району);
  • обласний фестиваль-конкурс учнівських проектів самоврядування «Ми віримо в гарне майбутнє» (2 місце лідерська група Лохвицької гімназії № 1);
  • обласна Спартакіада школярів (4 місце збірна команда ОТГ та району) 
  • обласний етап Шкільної волейбольної ліги (1 місце збірна команда Лохвицької гімназії № 1, а на всеукраїнському рівні – 4).

Переможці та призери олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань обласного та всеукраїнського рівнів, та їх наставники-педагоги стали учасниками районного свята «Зіроньки Лохвиччини», під час якого були відзначені грамотами та подяками відділу освіти виконкому Лохвицької міської ради, Лохвицького міського голови, голів Лохвицької райдержадміністрації та Лохвицької районної ради. А також їм було виплачено грошову винагороду на суму: 22 700,00 – 41 дитині, 12 700,00 – 24 педагогічним працівникам.

Протягом 2018-2019 н.р. 5 здібних та обдарованих учнів-відмінників навчання лохвицьких шкіл (Войтко Оксана, Герасимук Денис, Лисенко Дарина, Марченко Лаура, Потомаха Альона) отримували стипендію міського голови, а учениця Лісова Юстина була удостоєна вищої нагороди – стипендії Кабінету Міністрів України. Загальна сума коштів на виплату стипендій учням з місцевого бюджету становить близько 44 тис. грн.

І це лише досягнення та перемоги учнів в конкурсах та змаганнях обласного та всеукраїнського рівнів. Маємо безліч успіхів на районному рівні. Користуючись нагодою, висловлюю глибоку вдячність учням, їх батькам та наставникам за наполегливість, віру в силу знань, непереборне бажання до перемоги.      

На сьогодні основним моніторингом якості освіти для нас залишається державна підсумкова атестація для випускників 4-х, 9-х та 11-х класів. Аналіз результатів ДПА для учнів 4 і 9 класів та ЗНО для 11-класників минулого навчального року, проведений відділом освіти виконкому міськради спільно з ЗЗСО міської ради, заходи щодо покращення якісних показників навчальних досягнень на різних рівнях дали свої результати.

ДПА була організована та проведена на базі ЗЗСО міської ради для учнів 4-х класів та 9-х класів.

Учні шкіл ОТГ проходили зовнішнє незалежне оцінювання в визначених пунктах тестування в містах Полтава, Лубни. Міським відділом освіти, РМК та адміністрацією закладів загальної середньої освіти було організовано підвезення випускників шкільними автобусами до визначених пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання та забезпечено відповідний педагогічний і медичний супровід учнів. 

Приємно озвучити і наступні цифри: серед випускників 2018-2019 наших шкіл четверо нагороджено золотими медалями «За високі досягнення у навчанні» (3-Лохвицька гімназія, 1-ЗОШ № 2) та троє срібними медалями «За досягненнями у навчанні» (Лохвицька гімназія № 1).

За даними інформаційного освітнього ресурсу «Освіта. uа» згідно рейтингу загальноосвітніх шкіл Полтавської області за результатами ЗНО-2019 лохвицькі ЗЗСО  посіли наступні місця: Лохвицька гімназія № 1- 7 місце, Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст.. № 2 – 19 місце, Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 – 126 місце.

Дякую всім педагогічним працівникам ЗЗСО міськради, хто з натхненням та наполегливістю плідно працював минулий навчальний рік і зробив особистий внесок у загальний результат закладу, особистий успіх учнів.

Методичний супровід діяльності закладів освіти ОТГ здійснювався працівниками РМК Лохвицької РДА на основі угоди співпраці, укладеної між відділами освіти виконкому міськради та Лохвицької РДА.

 На достатньому  рівні в ОТГ  знаходиться  організація підвезення учнів,  які проживають за межею пішохідної доступності,  до навчальних закладів.

У 2018/2019 навчальному році трьома шкільними та одним орендованим автобусом перевозилися 151 учень та 6 педагогічних працівників до закладів та в зворотньому напрямку.         

            Харчування учнів в школах ОТГ організовано відповідно до вимог ряду чинних законодавчих та нормативно-правових актів України, рішень Лохвицької міської ради. Гарячим харчуванням  у 2018-2019 н.р. було забезпечено 1338 учнів. З них 670 користувалися безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету (це учні 1-4 класів та пільгових категорій).                        

Місцеві кошти виділяються і на організацію харчування в пришкільних таборів оздоровлення та відпочинку дітей окремо визначених пільгових категорій. У цьогорічний літній оздоровчий період було звільнено від плати за харчування 65 дітей із 419 відпочиваючих в 7 організованих таборах. Витрати на відповідні цілі склали 21,0 тис. грн.

У 2018-2019 навчальному році та влітку 2019 року з метою покращення матеріально-технічної бази ЗЗСО міської ради було проведено ряд заходів. Озвучу окремі з них та масштабніші, що потребували значних капіталовкладень:

Лохвицька гімназія № 1:

  • проведено поточний ремонт актового залу та придбано для нього меблі;
  • придбано комплект музичної апаратури, 2 електроплити;
  • проведено поточні ремонти класних кімнат власними силами закладу за кошти місцевого бюджету та батьків;
  • проведено поточний ремонт бібліотеки, класу музичного мистецтва;
  • виготовлено проектно-кошторисну документацію на нове будівництво котельні. За результатами проведення тендерних закупівель розпочнуться відповідні роботи.
  • розпочато роботи по проведенню капітального ремонту санвузлів.

Загальна вартість робіт по закладу складає близько 1 млн. 350 тис. грн.

  Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2:

  • проведено поточний ремонт санвузлів, класних кімнат, ін. окремих приміщень закладу;
  • придбано комплект музичної апаратури;
  • проведено поточні ремонти приміщення закладу власними силами за кошти місцевого бюджету;
  • проведено технічне переоснащення існуючої котельні під альтернативний вид палива – пелети;
  • проведено поточний ремонт господарської будівлі під складське приміщення для зберігання пелетів;
  • виготовлена ПКД на капітальний ремонт їдальні закладу. Очікуємо виконання відповідний робіт найближчим часом.

Близько 1 млн 700 тис. грн. було спрямовано на фінансування вищезазначених робіт по даному закладу.

Лохвицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 3:

  • проведено поточний ремонт окремих приміщень (учительської, 2 класних кімнат);
  • придбано електроплиту та холодильне обладнання для харчоблоку закладу;
  • проведено поточні ремонти приміщення закладу власними силами за кошти місцевого бюджету;
  • проведено поточний ремонт господарчої будівлі під складське приміщення для пелетів;
  • планується до чергового опалювального сезону ввести і дію котельню на твердому паливі.

На реалізацію відповідних заходів в школі було виділено 1 млн. 700 тис. грн.

 Васильківська філія Лохвицької гімназії № 1:

  • проведено капітальний ремонт приміщення філії з проведенням енергозберігаючих заходів (заміна вікон та дверей);
  • проведено поточний ремонт зовнішніх мереж теплопостачання;
  • найближчим часом розпочнуться роботи по капітальному ремонту покрівлі даху на умовах співфінансування з державного та місцевого бюджетів;
  •  очікується початок робіт по ремонту їдальні з подальшим придбанням обладнання для харчоблоку.

Загальна вартість робіт по філії складає 1 млн. 690 тис. грн.

Окремо відзначу проведену роботу в напрямку розвитку спортивної інфраструктури навчальних закладів, а саме:

  • облаштування майданчика для гри в міні-футбол на територіях Лохвицької гімназії та Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ст. № 3. Аналогічний майданчик з'явиться наступного року і в Лохвицькій ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, адже ПКД на нього вже виготовлена;
  • встановлення 8 вуличних тренажерів та комплексу Воркаут на окремому майданчику в 3-х лохвицьких школах;
  • виготовлення ПКД для облаштування мультифункціонального майданчика в Лохвицькій гімназії № 1;
  • облаштування льодового катка на території Лохвицької ЗОШ І-ІІІ
    ст. № 3 з вуличним освітленням.

Понад 1,5 млн. коштів було освоєно в ході виконання відповідних робіт.

Такі масштабні будівельно-ремонтні роботи та заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів вдалося розпочати та виконати завдяки розумінню та підтримці міського голови Віктора Івановича Радька, заступників міського голови Сергія Юрійовича Шрамка та Анатолія Івановича Лахача, депутатського корпусу та виконавчого комітету Лохвицької міської ради. Щирі слова вдячності їм усім.

Відійшов в історію освіти Лохвицької ОТГ 2018-2019 навчальний рік. Попереду новий 2019-2020 н.р. Впевнена, що завдяки спільній праці місцевого влади, закладів освіти, батьківської громадськості він буде ще більш насичений від попереднього гарними подіями, новими успіхами, надбаннями та досягненнями.

Сподіваюсь, що новий 2019-2020 підніме освітню галузь ОТГ на вищий щабель розвитку в умовах сучасного реформування освіти України.Усім міцного здоров'я, наснаги та успіхів!!! – на завершення виступу  побажала начальник відділу  освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради Т.В..Заїка.  

Учасниками обговорення теми педагогічної конференції стали завідуюча районним методичним кабінетом відділу освіти Лохвицької РДА Т.І. Савинська («Нова українська школа: перші підсумки реформи, проблеми та перспективи»), учитель початкових класів Лохвицької гімназії №1 В.В. Чепурко («Перший рік на хвилі НУШ, на хвилі змін»), директор опорного закладу Лохвицької гімназії №1 Н.І. Лисенко («Профільне навчання – шлях до реалізації особистісно зорієнтованої стратегії освіти. Досвід. Надбання. Перспективи»), інструктор з фізичної культури ДНЗ №1 «Теремок» О.М. Гарбера («Створення неперервної наступності між закладом дошкільної освіти і початковою школою у фізичному вихованні на шляху впровадження НУШ»), заступник директора з навчально-виховної роботи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 О.І. Колєнова («Побудова ефективного партнерства школи і сім’ї в умовах НУШ»), учитель хімії Лохвицької ЗОШ №2 Т.В. Омельницька («Безпека в закладі освіти – основа ефективності освітнього середовища»), провідний спеціаліст відділу культури, сім’ї, молоді і спорту виконавчого комітету Лохвицької міської ради В.М. Петрошевич («Підсумки проведення оздоровчої кампанії 2019 року»).