Святкування у Лохвицькій дитячій музичній школі

  • 707

   2 вересня на подвір’ї Лохвицької дитячої музичної школи імені І.О. Дунаєвського з нагоди початку нового навчального року відбулося театралізоване  свято під назвою «Пригоди загублених нот». Учні, викладачі та батьки поринули в атмосферу творчості, а пісні і музика, що линули від школи, підтвердили: з новим вересневим натхненням всі готові відправитися у чудовий світ мистецтва.

Цього дня у рамках святкового заходу у приміщенні школи відбулося урочисте відкриття кабінету колишнього директора ДМШ ім. І.О. Дунаєвського, заслуженого працівника культури України, Почесного громадянина міста Лохвиця, самодіяльного композитора Анатолія Олександровича Недовінчаного.

За час своєї 28-річної роботи директором  музичної школи (з 1971 по 1999 рр.) А.О. Недовінчаний велику увагу приділяв розширенню контингенту учнів. Додатково було відкрито три філіали школи на Лохвиччині. Як директор він великого значення надавав господарським питанням, зокрема добудував школу, за його вмілого керівництва з’явилися нові аудиторії та концертна зала. А.О. Недовінчаний був активним організатором роботи творчих колективів, конкурсів майстерності, юних талантів і композиторів. За його ініціативи у 1980 році музичній школі присвоєно звання імені Ісака Осиповича Дунаєвського.

Після виходу на пенсію з 1999 року А.О. Недовінчаний разом із сім’єю жив і плідно працював в місті Миргород. Сімейний дует «Золота осінь» неодноразово виступав перед земляками. Авторські пісні у виконанні подружжя звучали у Гаївщині, Чорнухах, Лохвиці, Оржиці, Шишаках, Великій Багачці, Червонозаводському, Миргороді та інших містах і селах Полтавщини. У 2008 році Анатолій Недовінчаний випустив збірку пісень «Піснями заквітчаний берег», у друге доповнене видання якої увійшло більше 40 його пісень.

Особливе місце в житті і серці Анатолія Олександровича завжди належало Лохвиці, де пройшли кращі роки його життя, становлення  громадської позиції, творчого вдосконалення. В пісню «Лохвиця-голубка, горлиця» він вклав усю свою душу і майстерність. Вінцем його творчості стала музика «Гімну міста Лохвиця». ­Навесні  2019 року на 82-ому році життя перестало битися серце  митця, який своїм талантом та натхненною працею завоював любов і визнання цінителів української пісні на Полтавщині та за  її межами.

Відкриття кабінету А.О Недовінчаного у Лохвицькій ДМШ стало можливим завдяки підтримці фонду його родини «Золота осінь». Із цього ж фонду на святі було нагороджено лауреатів І-ї премії традиційного конкурсу юних композиторів «Створюємо музику», який був започаткований А.О. Недовінчаним.  Грошові  премії юним обдаруванням музичної школи вручила  його дружина Катерина Петрівна. Нагороди отримали учень класу баяна Денис Барчук (викладач І.М. Чавдар), учениця класу скрипки Анастасія Смірнова (викладач Н.Є. Уткіна), учениця класу скрипки Ангеліна Захарченко (викладач Т.Б. Барвінко), учениця класу фортепіано Діана Варчак (викладач Л.В. Гончарова), учениця класу фортепіано Людмила Лесик (викладач Л.М. Хільченко).

А завершилося свято традиційним малиновим дзвоником, який  покликав учнів дитячої музичної школи на перший урок у світ музики, співу, танцю та образотворчого мистецтва.