ЯК ЛОХВИЧАНИ СВЯТКУВАЛИ ІМЕНИНИ МІСТА

  • 957

Фото без опису   Головне традиційне свято – іменини рідного міста  – лохвичани цьогоріч відзначали у суботу 14 вересня. Саме цього дня у сквері Героїв України відбулися його основні урочисті та розважальні заходи.

Стартом для свята традиційно стали спортивні ігри та змагання з нагоди міського святкування та Дня фізичної культури і спорту.

Напередодні у п’ятницю гарячі баталії серед жіночих команд розгорнулися у стінах Лохвицької комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, де відбулася особиста відкрита першість міста Лохвиця з волейболу.

Ранок наступного дня о 9-й годині зібрав на центральній площі Лохвиці більше сотні прихильників велоспорту та патріотів рідного міста, які по заздалегідь розробленому маршруту вирушили на  велосипедну прогулянку лохвицькими вулицями. Очолював велоколону Лохвицький міський голова В.І. Радько. В нагороду всі учасники велопробігу отримали значки з красномовним написом «Я♥ЛОХВИЦЮ» та захопливі позитивні емоції.    

Через годину спортивна естафета дня продовжилася змаганнями ігрового та інтелектуального рівнів – одночасно у різних місцях розпочалися особисті відкриті першості міста Лохвиця з настільного тенісу і з шахів та чемпіонат із футболу серед дитячих команд.

Для всіх, хто цікавиться славною  історією рідного міста того дня був вільний вхід у Лохвицький краєзнавчий музей імені Г.С. Сковороди. Особливо сподобалася лохвичанам та гостям міста інновація цьогорічного свята – автобусна екскурсія «Я покажу Вам своє місто!», проведена вчителем історії Лохвицької ЗОШ №3  Л.М. Вигранкою. Аби її розповідь про  історично складені назви лохвицьких кутків та 10 об’єктів-пам’яток історії і архітектури міста могли почути всі охочі, довелося навіть пускати додатковий автобусний рейс! Екскурсія видалася цікавою для лохвичан різного віку, бо не лише дала можливість глибше пізнати історію міста, а й пробудила почуття поваги до своєї малої батьківщини.

А вже в обідню пору настала пора дитячих розваг:  хлопчики і дівчатка  мали змогу переглянути мультиплікаційні фільми на широкому екрані в РБК, по закінченні – побавитися із казковими персонажами та розважитися з аніматорами у сквері Героїв України.

Після  найменших настала черга лохвицької юні. На головну сцену піднялися учні Лохвицького ЦДЮТ – володарі вокальних та хореографічних талантів.

Найурочистішим моментом свята, котрий сповнив серця лохвичан гордістю за  своє місто, стала святкова хода, колона якої формувалася біля Лохвицької міської ради. Представники трудових колективів, організацій, підприємств і закладів міста, дитячі творчі і спортивні  колективи на чолі з оркестром барабанщиць та у супроводі духового оркестру пройшлися центральними вулицями міста, прямуючи у сквер Героїв України. Колона зупинилася на центральній міській площі: з нагоди відзначення 76-ї річниці звільнення міста Лохвиця від фашистських загарбників до Вічного вогню, а також до пам’ятного знака  загиблим воїнам – учасникам бойових дій в зоні проведення АТО було покладено корзини з живими квітами…

Велелюддям, музикою та співом повнився того дня сквер Героїв України. А доки на головній сцені тривав святковий концерт за участі учнів та викладачів дитячої музичної школи ім. І.О. Дунаєвського, працівників районного Будинку культури та  аматорів сцени Лохвиччини,  журі у складі міського голови В.І. Радька і депутатів міської ради Н.С. Литвиненко та Н.І. Марченко разом із мешканцями міста зробили огляд композицій, представлених на фестивалі фотозон, що проходив під назвою «Творчість без меж, або безмежна творчість». Учасниками фестивалю фотозон, продемонструвавши політ творчої фантазії, стали трудові колективи Лохвицької міської ради (міський голова В.І. Радько), Лохвицької гімназії №1 (директор Н.І. Лисенко), Лохвицької ЗОШ №2 (директор О.Ю. Солохіна), Лохвицької ЗОШ №3 (директор Л.І. Мамонова), ДНЗ №1 «Теремок» (завідуюча В.І. Клименко), ДНЗ №2 «Орлятко» (завідуюча К.М. Шпитяк), КП «Лохвиця-сервіс» (в.о. О.О.Редька), Лохвицької ДМШ ім. І.О. Дунаєвського ( директор Е.О. Чавдар), Лохвицької бібліотеки ім. Г.С. Сковороди (директор Л.Д. Пономаренко), територіального центру соціального обслуговування населення, надання соціальних послуг Лохвицького району (директор С.О. Ждан), Лохвицького медичного училища (директор А.Д. Царинний), професійно-технічного училища №27 (директор В.М. Юхименко), Лохвицького міського центру дитячої та юнацької творчості (директор Ю.М. Дерев’янко). За змістовну участь у фестивалі фотозон всі учасники отримали Подяки Лохвицького  міського голови.

У цей час мешканці міста мали змогу помилуватися виставкою вишитих картин лохвицької майстрині Н.Г. Бибик, взяти участь у майстер-класах по розмальовуванню пряників, ліпленні з глини на гончарному крузі та придбати вироби місцевих народних умільців.

На  святковій сцені  розгорнулося основне урочисте дійство. Зі щирими словами вітань до містян звернувся голова районної ради А.О. Храпаль, побажавши всім щасливої долі у рідному місті.  А господар свята – Лохвицький міський голова В.І. Радько – зробив екскурс у минуле і сьогодення Лохвиці:     

– Від щирого серця  вітаю вас із Днем міста – 2019 та 76-ю річницею звільнення Лохвиці від фашистських загарбників!    День народження нашої старовинної і вічно молодої Лохвиці – хвилююча подія для всіх, кому вона стала справжньою домівкою. Радістю і болем озивається в серці лохвичан вересень 1943-го року, коли війська Воронезького фронту звільнили Лохвицю від фашистських окупантів. Особливою мужністю тоді відзначилися частини 309-ї стрілецької дивізії під командуванням полковника Дмитра Дрьоміна. Сьогодні  кожен, кому не байдужа доля нашого народу, наша історія, низько схиляє голову перед пам’яттю полеглих визволителів Лохвиці.  Низький уклін героям сучасності – захисникам України, які нині відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Завдяки їх самопожертві сотні українських міст мають можливість жити під мирним небом. Від чистого серця вітаю вас із сьогоднішнім чудовим святом! Нехай наше місто завжди буде квітучим і красивим, а життя кожної сім’ї – сповненим душевного тепла, радості й достатку!  

На головну сцену того дня піднялися лохвичани, для яких саме 14 вересня стало важливою датою у житті. На весільний рушничок того дня стали Дмитро і Олена Мельники, Антон і Юлія Середняки, Олександр і Марина Чабаки. Вітаючи молодят зі святом, Лохвицький міський голова вручив подружнім парам цінні подарунки.

Цінний і корисний подарунок – манеж – дістався того дня новонародженій лохвичанці. Нею стала дівчинка, яка з’явилася на світ у родині Людмили Бикової.

Динаміку нагородження на святі підхопила інтелектуально обдарована юнь. Міський голова В.І. Радько разом з начальником відділу освіти виконавчого комітету міської ради Т.В. Заїкою вручили Сертифікати на отримання стипендії міського голови на 2019–2020 н.р. кращим учням закладів загальної середньої освіти Лохвицької міської ради. Стипендіатами, які протягом року отримуватимуть  щомісяця по 1 тисячі гривень за відмінне навчання, стали учениця Лохвицької ЗОШ №2 Андрущенко Юлія, учениці Лохвицької гімназії №1 Мазоха Олеся, Міц Олеся, Лисенко Дарина, Лісова Юстина та Лісова Уляна.

Інновацією цьогорічного свята став формат визначення кращих ресторанних та розважальних закладів міста. Це було зроблено за допомогою інтернет-голосування, у якому взяли участь всі бажаючі. Підсумком громадської думки стала церемонія нагородження переможців: ІІІ місце – кафе «Аляска» (керівник Л.О. Гиря), ІІ місце – готельно-розважальний комплекс  «PARK HOTEL RIO DE LUXE» (керівник В.О. Мельник), І місце – кафе «Ні пуха, ні пера» (керівник В.Я. Зрібняк).

Так у вітаннях і веселощах непомітно збіг час,  і настала найхлилюючіша мить – на сцені з’явилася зіркова гостя міського свята Оля Цибульська, яка подарувала лохвичанам свої пісні, запалила всіх своєю нестримною, палкою  енергетикою. Сподобався лохвицькій публіці і виступ ще одних гостей свята –кавер-бенду ROMAX». Драйвові та запальні музиканти майстерно виконували відомі українські хіти.

А фіналом цьогорічного святкування Дня міста стала велелюдна святкова дискотека, яка тривала до півночі, об’єднавши до танцю сотні  жителів Лохвиці, які не хотіли, аби свято закінчувалося.  

Лохвицька міська рада, як організатор святкування Дня міста-2019,  щиро дякує всім, хто долучився до проведення масштабного   міського дійства. Особлива подяка спонсорам свята –  ДП «Лохвиця-шлях» (начальник Г.І. Степура), «Будмонтажпроект плюс» (керівник С.О. Левченко), фізичним особам-підприємцям – О.А. Власенку, П.М. Шугаю, А.А. Лахачу, О.В. Кольчевському, С.В. Різнику, С.М. Біланову, В.І. Інденку, О.В. Яблунівській, Т.О. Зрібняк, О.С. Рек. Спасибі всім активним учасникам спортивних, розважальних, урочистих заходів програми святкування. Щира дяка працівникам міських комунальних служб за гідно виконану роботу.