Училище сфери послуг відсвяткувало 50-річний ювілей

  • 1662

Фото без опису12 листопада педагогічний та учнівський колективи професійно-технічного училища №27 м. Лохвиця на чолі зі своїм  директором В.М. Юхименко  в колі гостей, серед яких  – колишні  співробітники та випускники різних років – зустрічали 50-річчя навчального закладу.

Поважний ювілей дав можливість озирнутися назад, згадати пройдений шлях, сказати добре слово про тих, хто в стінах училища сіяв розумне, добре та вічне, вчив азам професій, прищеплював любов до обраної справи.

А ще ювілейне 50-річчя стало гарним приводом для екскурсу  в історію професійно-технічного закладу. Споруда його навчального корпусу прикрасила колишню вулицю Роменську м. Лохвиця в 1883р. Будівля ця споруджувалася як виробничий корпус заводу. Та з економічних причин його було закрито, а приміщення перебудоване і перепрофільоване для громадських потреб. До 1917 року в ньому розміщувалася жіноча гімназія, а до 1941 року – педагогічна школа, у вересні 1943 року – штаб Воронезького фронту на чолі з командуючим фронтом генералом армії М.Ф. Ватутіним. Згодом у стінах будинку відновила діяльність педагогічна школа, реорганізована пізніше в педагогічне училище, яке в 1969 році було переведено до Кременчука. 11 липня 1969 року виданий наказ Мінсільбуду УРСР і Держпрофосвіти №206-100 «Про відкриття в м. Лохвиці Полтавської області професійно-технічного училища». 15 липня за наказом Полтавського облуправління профтехосвіти за №152 узаконено відкриття училища будівельного профілю в м. Лохвиця на 270 учнів і найменовано його МПТУ-22. За 3 місяці проведено ремонт навчального корпусу, придбано меблі та інвентар. А вже 15 жовтня 1969 року 193 учні приступили до занять, опановуючи професії муляра, слюсаря-сантехніка, муляра-штукатура, штукатура. З 1972 року розпочалася підготовка кравців чоловічого і дитячого одягу. В 1978 р. училище перейменовано в ТУ-9 на базі Сумського ВШО «Спецодяг», відкрито нову професію – швачка-мотористка. З 1984 року училище перейменоване в СПТУ-27. Згідно зі статутом, затвердженим Міністерством освіти і науки України від 30.07.2001р., СПТУ-27 перейменовано в ПТУ№27 м. Лохвиця.

Сучасний навчальний заклад – училище сфери послуг. Професії, за якими проводиться підготовка, – «Оператор комп’ютерного набору», «Соціальний працівник. Перукар (перукар-модельєр)», «Перукар (перукар-модельєр). Манікюрник», «Кравець».

За роки свого існування училище підготувало більше 7 тисяч робітників різних професій. Це стало можливим завдяки поколінням тих, хто зберіг і примножив педагогічно-виробничі традиції, закладені багато років тому.

У святковий ювілейний день викладачі, майстри виробничого навчання, співробітники та учні училища, зібравшись в затишній  актовій залі навчального корпусу, приймали вітання від  багаточисельних гостей свята. Серед них  – заступник директора Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Г.Б. Власюк, перший заступник голови Лохвицької РДА О.І. Папірненко, в.о. начальника відділу освіти райдержадміністрації Т.В. Яковенко, секретар Лохвицької міської ради Т.В. Даценко, начальник відділу освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради Т.В. Заїка.  

Виступаючи перед глядацькою аудиторією, Т.В. Даценко сказала:

– Історія будь-якого міста твориться його трудовими колективами, сім’ями, людьми. Сьогодні професійному-технічному училищу №27 міста Лохвиці – 50! І це, безперечно, є справжнім святом для всіх лохвичан. Дозвольте мені від імені Лохвицької об’єднаної територіальної громади, міського голови Радька Віктора Івановича, депутатського корпусу міськради та від себе особисто привітати цей прекрасний заклад із поважним ювілеєм. Багато сторінок історії Лохвиці створювалося завдяки цьому навчальному закладу, завдяки його випускникам. Сьогодні прозвучала цифра – більше 7 тисяч молодих людей в цих стінах отримали свої перші робітничі професії. Хочу відмітити, що ці професії завжди користувалися, користуються і будуть користуватися попитом на ринку праці. Професійно-технічне училище – це ще й те місце, де вчать любити свою Батьківщину, свою Україну. І не просто словами, а вчинками. Можна лише згадати, скільки вони пошили одягу для наших військових, скільки разів долучалися до акцій допомоги, скільки зібрали продуктових наборів! І це дійсно вчинки! Сьогодні на екрані  ми переглянули чудові фотографії, і побачили, що у місті ні один захід, святковий і не дуже, не проходив без колективу училища, без його випускників. Від душі, від чистого серця я вітаю усіх вас з ювілеєм! Від сонця вам здоров’я, від землі – багатства, і хай усі ваші мрії збуваються!

Наряду з іншими гостями ювілейного свята Т.В. Даценко долучилася до приємної місії вручення нагород і цінних подарунків. За активну участь у громадському житті Лохвицької об’єднаної територіальної громади, значні досягнення в організації навчально-виховного процесу, творчий внесок у піднесення іміджу м. Лохвиці Грамоту Лохвицької міської ради вона вручила колективу ПТУ №27 в особі його директора В.М. Юхименко.  

Ще безліч теплих слів того дня звучали на адресу училища-ювіляра, концертна програма, серед учасників якої були й його випускники, дарувала незабутні, щирі емоції глядачам. А родзинкою і фінальною точкою святкування стало дефіле  від нинішніх учнів училища. Вбрані у вечірні сукні дівчата продемонстрували зачіски, майстерно зроблені власноруч.

Та на цьому свято не закінчилося – воно перемістилося у площину щирого спілкування, світлин на згадку на фоні тематичних  фотозон, огляду виставки творчих робіт, споминів про минуле та твердих планів на майбутнє, долаючи труднощі, які нині переживає вся система професійно-технічної освіти, і надалі дбати про розвиток навчального закладу. Тож хай життєві труднощі не зменшують оптимізму і віри в перспективне майбутнє професійно-технічного училища №27 м. Лохвиці!