Сертифікований садивний матеріал – гарантія довголіття саду і стабільних врожаїв

  • 750

У період осінньої , а потім і весняної висадки ринки зазвичай пропонують великий асортимент саджанців багаторічних культур. Це плодові, ягідні, горіхоплідні культури, виноград  і тд. Яскраві етикетки, опис  сортів та обіцяна врожайність сприяють посиленій зацікавленості по-тенційних покупців. Але саме так можна придбати фальшивку. Щоб не стати жертвою  таких шахраїв, варто знати певні правила при купівлі саджанців.   

Садівники-любителі, які займаються дрібним виробництвом, для реалізації можуть отриму-вати саджанці потрібного сорту. Однак якість такого товару не завжди відповідає необхідним нор-мам, адже в домашніх умовах складно захистити рослини від ураження вірусами, кореневими гнилями, бактеріальними хворобами.  Також не варто забувати і про контроль за сортністю сад-жанців – видалення нетипових за зовнішніми ознаками саджанців призводить до зниження по-тенціалу продуктивності і життєздатності садивного матеріалу. Таким чином виникає ризик прид-бати заражений саджанець з низьким потенціалом врожайності.

Перш за все слід відзначити, що правом виробництва та реалізації садивного матеріалу володіють фізичні та юридичні особи, яких включено до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Вводиться в обіг садивний матеріал лише після його сертифікації (відповідно до статті  15   Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Сертифікація саджанців - процеду-ра контролю якості та фітосанітарної чистоти садивного матеріалу, призначеного для реалізації, проводиться органами з оцінки відповідності. Сертифікований садивний матеріал – імператив для тих, хто займається розсадництвом і саджанцями, як основною діяльністю (тобто виробляє), так і для тих, хто займається вирощуванням плодової, ягідної, горіхоплідної  продукції, винограду і тд., і купує саджанці.

Садивний матеріал призначений для реалізації має в обов’язковому порядку супровожу-ватись Сертифікатом на садивний матеріал -  документом про відповідність, що засвідчує             сортові або товарні якості садивного матеріалу та підтверджує його якість та належність до сорту. На саджанці повинна бути етикетка, на якій зазначається така інформація як: найменування сорту, вік саджанця, районування, термін дозрівання, тип підщепи. Усі видані та отримані офіційно сертифікати можна перевірити у відкритому Реєстрі сертифікатів. Фізичні особи-підприємці, котрі не включені до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу, мають право здійснювати реалізацію садивного матеріалу лише за умови наявності відповідних сертифікатів, а також  супровідних документів, що підтверджують його придбання та додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.

Ці документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою. Використання та реалізація садивного матеріалу, який не забезпечений належними документами про їх походження та якість – забороняється.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва продовжує здійснення заходів спрямованих на попередження і запобігання  порушень порядку та умов виробництва і реалізації садивного матеріалу, відповідно до вимог чинного законодавства України.

Варто пам’ятати, що сертифікований садивний матеріал – це гарантія довголіття саду та отримання щорічних стабільних врожаїв. Бажаємо вашому саду пишного цвітіння та рясних врожаїв!

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області 

В.І. Залізняк

Фото без опису