У Лохвиці відкрили оновлений пам’ятник воїнам-афганцям

  • 1036

Фото без описуЩорічно український народ віддає глибоку шану солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, робітникам і службовцям, яким судилося пройти вогняне горнило бойових дій у «гарячих» точках планети на територіях понад двадцяти п'яти держав. Та  найболючішою раною з-поміж них для українців є Афганістан.

Тридцять років тому завершилося дев’ятирічне перебування радянських військ на території  цієї ісламської держави. Але не стерлася людська пам'ять про незрозумілу і непотрібну війну, яку лише згодом тодішнє керівництво країни визнало політичною помилкою…

6 грудня у місті Лохвиця відбулася пам’ятна для громади подія – відкриття після реставрації пам’ятника воїнам-афганцям.  

– Це не просто скульптурний монумент, це – вшанування пам’яті воїнів, це символ пекучого болю батьків, які не дочекалися своїх синів з війни, це постійне нагадування про те, що ми не можемо дивитися вперед, у майбутнє, забуваючи при цьому чи нехтуючи минулим, – сказав, виступаючи за зібранні перший заступник Лохвицького міського голови С.Ю. Шрамко. – Ми схиляємо голови перед всіма, хто чесно й сумлінно виконував військову присягу. Ми всією громадою низько схиляємо  голови  в знак нашої поваги до вас, ветерани війни в Афганістані! 

         Сьогодні від імені Лохвицької міської ради, її виконавчого комітету та депутатського корпусу я щиро дякую всім, хто фінансово долучився до реставрування пам’ятника. Це Безсалівська, Бодаківська, Вирішальненська, Гирявоїсковецька, Корсунівська, Жабківська, Пісківська, Погаршинська, Свиридівська, Токарівська, Харківецька, Бербеницька, Яхниківська сільські ради та Сенчанська ОТГ. Цим ви підтвердили своє гідне ставлення і повагу до людей, на чию долю випали жорстокі роки війни. 

Голова Полтавської обласної спілки ветеранів Афганістану О.Г. Расько вручив ряд відзнак людям, які допомагали у створенні і реставрації пам’ятника. Рішенням президії Української спілки ветеранів Афганістану та воїнів-інтернаціоналістів нагороджено медалями з врученням відповідних посвідчень: учасника бойових дій в Афганістані В.Г. Овдієнка – медаллю «За заслуги» ІІ ступеня, Лохвицького міського голову В.І. Радька  – «За звитягу», учасника бойових дій в Афганістані С.М. Півня  – «За честь, мужність, пам'ять». Архітектора Лохвицької міської ради Р.А. Абдулкадирова  відзначено Почесною грамотою Полтавської обласної спілки ветеранів Афганістану та воїнів-інтернаціоналістів.

Перед присутніми на урочистому зібранні того дня виступили військовий комісар Лохвицького райвійськкомату майор С.М. Ніколаєнко, полковник запасу, керівник народного ансамблю «Контингент» К.В. Авсєєвич, голова Яхниківської сільської ради Н.М. Сердюк, учасник бойових дій в Афганістані В.Г. Пересада. Вони говорили про те, що афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, дітей чи батьків. І хоч пройшли роки та змінилася політична складова життя, та це аж ніяк не зменшує особистого подвигу  воїнів-афганців, які стали прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.

Скорботною хвилиною мовчання учасники зібрання вшанували світлу пам'ять всіх, кого поглинуло пекло афганської війни…

І ось настала хвилююча мить: голова Лохвицької районної організації ветеранів Афганістану О.І. Савченко та воїн-афганець О.І. Перепелиця, яким було надане почесне право відкрити пам’ятник, знімають полотно, і перед присутніми постає відновлений скульптурний монумент. Поряд з мармуровою табличкою з написом «І мертвим, і живим… Тим, хто пройшов пекло афганської війни»  є ще одна з викарбуваними іменами наших земляків, воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані. Це  Олександр Коваленко, Володимир Ткаченко, Юрій Горобець, Микола Денисенко.

На запрошення воїнів-афганців настоятель Благовіщенського храму протоієрей Михаїл Товстяк  відслужив панахиду за душами невинно убієнних та провів церемонію освячення відновленого пам’ятника.

Десятки людей до підніжжя пам’ятника воїнам- афганцям поклали живі квіти.