14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!

  • 1532

Фото без описуДорогі земляки! Щорічно 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Ті, хто вважають цей день своїм святом, вже давно називають його Днем ліквідатора. Адже ця дата – не тільки свічка пам’яті на честь загиблих товаришів, а й день, що згуртував величезну кількість людей перед лицем страшної біди.

14 грудня 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим атомним реактором Чорнобильської атомної електростанції. Техногенна катастрофа, яка  трапилася 26 квітня, стала справжнім випробуванням на міцність, витримку і відданість своєму професійному обов’язку для тисяч людей.  

Вже з перших годин, днів численні наші співвітчизники не вагаючись стали до боротьби з грізним і невидимим ворогом: щоденно несли небезпечні вахти біля розпеченого реактора, очищали від радіації поля, сади і житло, щиро приймали у себе переселенців. Так починався літопис всенародного подвигу…

Серед тих відважних були й ви, дорогі лохвичани. Стійко пройшовши чорнобильське пекло, ви сьогодні живете та трудитеся поряд з нами на благо  громади.

З глибокою пошаною ми  дякуємо вам, шановні ліквідатори, за подвиг, під час якого ви віддали своє здоров’я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії, і захистили тим самим не лише українську землю, а й всіх нас від смертельної небезпеки.

Ви заступили собою кожного з нас, кожну людину на землі, а потім працювали віддано і стійко, не розраховуючи ні на подяку, ні на віддачу, відроджували і продовжуєте  відроджувати обпалену радіацією українську землю.

Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків атомного лиха, які виявили героїзм у тих екстремальних обставинах.

В скорботі схиляємо голови перед пам’яттю всіх, кого забрав Чорнобиль. Низько вклоняємося вам, нашим сучасникам. Хай завжди поруч з вами буде людська повага за ваш життєвий подвиг!

Шановні ліквідатори! Від Лохвицької об’єднаної територіальної громади та від себе особисто щиро бажаю вам і вашим рідним міцного здоров’я, бадьорості духу, сімейного затишку, добра і злагоди.

Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи! А пам’ять про ті події, передана з покоління в покоління,  вчить нас цінувати мир і спокій на нашій землі.

        Лохвицький міський голова Віктор Радько