У ЛОХВИЦЬКІЙ ОТГ ПЕРШИМИ ПОЧАЛИ СОРТУВАТИ СМІТТЯ ШКОЛЯРІ

  • 1425

Чи замислювалися ви коли-небудь над подальшою долею продукованого людьми сміття? Подбавши, аби непотріб опинився у індивідуальному контейнері, ми забуваємо про нього відразу, ледь сміттєвоз встиг від’їхати від подвір’я. А даремно. Збільшення споживання різноманітних товарів спричиняє накопичення побутових відходів на сміттєзвалищі, а отже не тільки потребує значних земельних площ для його утилізації, а й становить небезпеку для довкілля. І доки у Лохвицькій ОТГ готується проєкт раціонального поводження з твердими побутовими відходами, що передбачає встановлення сортувальної лінії та закупівлю контейнерів для відходів, що підлягають вторинній переробці, є ті, хто вже сьогодні  позбавляється від непотребу із задоволенням та чистим сумлінням.  Це школярі загальноосвітніх навчальних закладів та гуртківці Лохвицького міського центру дитячої та юнацької творчості. Як же їм це вдалося!?

–Полтавська обласна рада ініціювала проєкт «Екологічні ініціативи», який стартував 15 квітня 2019 року. Лохвицька ОТГ не лишилася осторонь та долучилася до цього проєкту, – говорить перший заступник Лохвицького міського голови Сергій Юрійович Шрамко. – Керівником агітбригади «Паросток» Лохвицького міського ЦДЮТ Світланою Іванівною Каблучкою був розроблений проєкт «Сортуємо сміття – задля нашого майбуття», який передбачав роздільний збір відходів у загальноосвітніх навчальних закладах нашої громади та міському ЦДЮТ. Організаторами  і партнерами проєкту виступили Лохвицька міська рада, відділ освіти  міської ради та Центр дитячої та юнацької творчості. Цей проєкт здобув перемогу, і у жовтні 2019 року були придбані 54 контейнери об’ємом 60 літрів та 9 баків об’ємом 1,1 м3, які передбачали окреме складування пластику, паперу, скла. Джерелами фінансування проєкту стали кошти обласного та міського бюджетів.

– Як, керівник екологічного гуртка «Паросток», – розповідає Світлана Іванівна  Каблучка, – разом зі своїми  вихованцями почали міркувати, що можна зробити, щоб бодай частково зменшити кількість відходів. Виявилося, що їх можна не лише безпечно утилізувати, а й заробляти на них, навіть в Україні! З  нашої ініціативи було розроблено проєкт «Сортуємо сміття – задля нашого майбуття». Втілювати його ми вирішили на базі  шкіл Лохвицької ОТГ, щоб змалку привчати учнів  до правильного поводження зі сміттям. Адже  сортуючи   непотріб у школі, діти стануть прикладом для дорослих та навчать сортувати побутові відходи своїх батьків.  

Втілювати проєкт  у життя мені допомагають вихованці екологічного гуртка «Паросток». Із великим задоволенням  вони виступали у школах міста, виготовляли інформаційні буклети. Віримо,  що наша робота не марна, і сортування сміття стане  посильним внеском підростаючого покоління у поліпшення екологічної ситуації у Лохвицькій ОТГ.

Учні Лохвицької гімназії №1 активно долучилися до реалізації та впровадження цього проєкту в життя. На кожному поверсі гімназії були розташовані контейнери для роздільного збору відходів об’ємом 60 л з написами «Пластик», «Папір», «Скло». Педагогами гімназії проводиться велика робота щодо навчання з роздільного сортування сміття, велике значення має і організована інформаційно-просвітницька робота, яка дає змогу перелаштувати юних жителів міста на новий лад та навчити сортувати сміття. У гімназії  пройшов тренінг «За життя без сміття», проведені тематичні години: «Сортуй сміття правильно», «Подбай про майбутнє планети», «Зробимо наш світ кращим». Перед учнями виступили вихованці екологічної агітбригади «Паросток» (вихованці ЛЦДЮТ).

У цілях покращення екологічного стану, Лохвицька загальноосвітня школа №3 бере активну участь у сортуванні сміття. Сміттєві  контейнери для сортування встановлено по всій території навчального закладу. Кожен із учнів школи долучився до цієї важливої події, адже кожен прагне поліпшити стан навколишнього середовища та зробити свій внесок у здійснення цієї цілі.

– Ми прагнемо зробити довкілля чистим та екологічним, – ділиться учениця 8 класу ЗОШ №3 Анна Ждан. – Бажаємо зменшити вирубку лісів та викидів  відходів та підвищити відсоток переробки використаного сміття, надавши йому нове життя.

– Я вважаю, що сортування сміття – це не мода, а потреба, –  наполягає учениця 9 класу Лохвицької ЗОШ №2 Юлія Андрущенко. – Саме зараз ми бачимо ефект від своїх природоохоронних дій (я член екологічної бригади «Паросток»), і не абстрактний, а реальний: на території школи поменшало розкиданого паперу, пластикових пляшок. Ми розуміємо, що сортування сміття – не лише потрібне для поліпшення екологічної ситуації, а ще  ми зможемо на цій корисній справі заробити реальні  кошти для школи.

Отож, протягом навчального року учні освітніх закладів Лохвицької ОТГ сортуватимуть сміття та наповнюватимуть встановлені контейнери. Відсортовані  відходи будуть здаватися приватному підприємцю, з яким відділ освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради уклав договір про прийом вторинної сировини, а за отримані  кошти молодь зможе втілювати у своєму закладі інші цікаві проєкти, в тому числі екологічні.