УВАГА! ПТАШИНИЙ ГРИП!

  • 534

В Україні вперше за три роки зафіксовано спалах пташиного грипу, відбулося це на приватному підприємстві «Хутір» у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області. Станом на 1 січня 2020 року на «Хуторі» утримувалося близько 98 тисяч поголів’я птахів, з яких загинуло 4856, а, як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я тварин, решту птиці довелося ліквідувати. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці. Додамо, що це перший випадок пташиного грипу за останні три роки. Попередня велика епідемія захворюваності спостерігалася в Європі взимку 2016-2017 років, коли збудник вірусу потрапив разом з перелітними птахами з Азії.

Симптоми пташиного грипу у свійської птиці

Інфекція серед свійської птиці може бути безсимптомною. Хвороба протікає у миттєвій формі, виключаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів.

Як пташиний грип передається? 

Птахи-птахи. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носової секреції і фекалії. Свійські птахи можуть інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з їжею, яка заражена вірусом.

Птахи – людина. Найчастіше люди заражувалися пташиним грипом через безпосередній контакт з інфікованими птахами, поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів. Поширення вірусів пташиного грипу від однієї людини до іншої буває дуже рідко.

Симптоми пташиного грипу у людей!!!

  • симптоми типові для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м’язах);
  • може з’явитися інфекція очей, пневмонія, важкі респіраторні захворювання.

З 1997 року було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.  

Начальник Лохвицької

райдержветлікарні О.С.Гринь