Сьогодні – 28-ма річниця затвердження Державного Гімну України

  • 1427

28 років тому 6 березня Верховна Рада України ухвалила закон «Про Державний Гімн України», яким затвердила його текст. Пісня «Ще не вмерла України і слава, і воля» на музику Михайла Вербицького стала одним із головних символів нашої держави, поряд із  Прапором і Гербом.

  1. фактів про Державний Гімн України

1. Історія Гімну України бере початок з XIX сторіччя, коли український поет і фольклорист Павло Чубинський восени 1862 року написав текст пісні «Ще не вмерла Україна», а вже за рік на ці слова написав музику отець Михайло Вербицький. 

2. Вірш «Ще не вмерла Україна» Павло Чубинський написав у місті Києві, на вулиці Великій Васильківській, 122, у домі купця Лазарева.

3. Спочатку автор Михайло Вербицький написав музику для гітари, а вже згодом адаптував її для хору.

4. Павло Чубинський був звинувачений шефом поліції в авторстві:  «возмутительных песен и прокламаций», «за вредное влияние на умы простолюдинов». У 23-річному віці він був висланий на проживання під наглядом поліції в Архангельську губернію саме за авторство славетного вірша.

5. Лише Іван Франко та Леся Українка визначили «Ще не вмерла Україна» як національний гімн.

6. Після проголошення незалежної Української держави в січні 1918 р. пісня «Ще не вмерла Україна» звучала як національний гімн при УНР (Українська Народна Республiка), ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республiка), Гетьманаті та Директорії.

7. Хоча, протягом національно-визвольних змагань «Ще не вмерла Україна» звучала як гімн, однак офіційне затвердження вона одержала лише 15 березня 1939 р. – як гімн Карпатської України.

8. Коли постало питання гімну в роки Радянського Союзу, «Ще не вмерла Україна» одразу відкинули. Керівництво вимагало, аби в новму гімні стверджувалося що Україна – держава, що входить до складу СРСР та обов'язково повинна згадуватися комуністична партія, яка веде Україну до «світлого майбутнього».

9. Автором радянського гімну для УРСР став Павло Тичина з віршем «Живи, Україно, прекрасна і сильна», що існував у 1949-1991 рр.

10. Згідно з пропозицією колишнього Президента України Леоніда Кучми, перша строфа гімну була змінена: «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Нині український Гімн,  створений Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким, звучить могутньо і гордо, як символ невмирущої сили народу, котрий обрав шлях свободи і незалежності.