Кабмін запровадив обмеження через коронавірус

  • 956

Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу поширення коронавірусу COVID-19 в Україні. Навчальні заклади відправлять на карантин, а в країні обмежать масові заходи.Про це йдеться на сайті Кабміну.

Серед іншого урядовці ухвалили рішення виділити 100 мільйонів гривень на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств та служб, а також для поповнення держрезерву.

Одночасно, задля виконання цього рішення до 1 червня заборонити експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення. Кабміном запропоновано введення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.

Також заплановано введення карантину в навчальних закладах строком на три тижні. Крім того, прийнято рішення закупити інфрачервоне обладнання для проведення скринінгу на відстані в Міжнародному аеропорті Бориспіль.

Яка ситуація з коронавірусом в Україні

Станом на 11 березня в Україні, як і раніше, тільки один зафіксований випадок зараження коронавірусом – у Чернівцях, у чоловіка, який подорожував Італією. Хворий перебуває під наглядом медиків.

Як передається коронавірус

Китайський коронавірус передається повітряно-крапельним і контактним шляхами. Тому рекомендується зберігати дистанцію з хворими людьми (безпечна відстань – більше 1,5 метра). Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустка, рукавички) після торкання об'єктів (тварин, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого або інфікованого.

Не можна заразитися від домашніх тварин або через посилку, відправлену з країни, де зафіксовано захворювання. У Всесвітній організації охорони здоров'я також заявили, що ризик зараження коронавірусом в результаті дотику до банкнот, монет або банківських карток, є дуже низьким.

Як уберегтися від коронавірусу

Симптоми коронавірусу з Китаю схожі з симптомами застуди: кашель, нежить, біль у горлі та головний біль, утруднення дихання, лихоманка. Ускладненням вірусу є пневмонія і відмова нирок. Інкубаційний період – 14 днів. Поки в світі немає ліків, призначених для профілактики або лікування інфекції. Пацієнтів лікують симптоматично.

Як і у випадку з будь-яким іншим вірусом, в зоні ризику знаходяться люди похилого віку і люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом, медичні працівники, люди, у яких був прямий фізичний контакт з хворим.

ВООЗ рекомендує дотримуватися таких заходів безпеки:

  • часто мити руки з милом або обробляти антисептичними засобами, уникати дотиків до свого обличчя;
  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя;
  • ретельно готувати їжу, зокрема, м'ясо і яйця;
  • уникати контакту з хворими людьми, вчасно звертатися до лікаря у разі нездужання.

Фото без опису