ЛОХВИЦЬКІ МЕДИКИ: ЯК УБЕЗПЕЧИТИСЯ ВІД КОРОНАВІРУСУ?

  • 916

Фото без описуПитання розповсюдження коронавірусу, яке наразі хвилює як можливих пацієнтів, так і самих охоронців здоров’я населення, було головним на координаційній нараді, яка відбулася за участі медичних працівників Центру первинної медико-санітарної допомоги, Лохвицької районної лікарні та представників органів місцевого самоврядування – Лохвицької міської ради та Лохвицької районної ради. 

Найперше, головні лікарі вищеназваних медичних закладів розвінчали чутки, які останніми днями активно ширяться серед населення, про випадки захворювання на коронавірус, зафіксовані на території Лохвицького  району. Завдяки тестам, наявним у Лохвицькій ЦРЛ, встановлено, що  люди хворіли на грип, який теж є не менш тяжким захворюванням по ступеню можливих легеневих ускладнень. 

На серйозності ситуації навколо пандемії коронавірусу в Україні, недопущенні паніки та водночас правильній поінформованості населення наголосив голова Лохвицької районної ради А.О. Храпаль.

Коронавірус наразі тримає в напрузі весь світ. У Німеччині вважають ймовірною ситуацію зараження 70% населення, американські вірусологи відверто заявляють, що цим вірусом  може перехворіти все населення планети.

Але ж це лише прогнози. І, незважаючи ні на що,  потрібно  застосовувати всі механізми протидії розповсюдженню захворювання.

Це важливо, адже на відміну від сезонного грипу, який починає своє розповсюдження з великих густонаселених міст, а «затихає» в селах, коронавірус в будь-який час може виявитися навіть у глухому віддаленому селі, зважаючи на кількість українських закордонних візитерів – заробітчан та відпочивальників. 

Тому медики  повинні дотримуватися чіткого алгоритму дій при виникненні надзвичайних ситуацій.

Головний лікар Лохвицької ЦРЛ В.В. Бурлей акцентував увагу медперсоналу на взаємозв’язку  з пацієнтами. Обдзвонити кожного задекларованого пацієнта, сказати про те, що при виникненні симптомів захворювання не потрібно йти в лікарню, а в телефонному режимі звертатися до свого сімейного лікаря – такі елементарні роз’яснення повинні провести серед населення медпрацівники.

Секретар Лохвицької міської ради Т.В. Даценко в ході обговорення підняла питання про те, що не завжди є зворотна реакція лікаря, коли телефонує пацієнт, зокрема у післяробочий час та вихідні дні. На що головний лікар Лохвицького ЦПМСД М.І. Лисенко пообіцяв «під розписку» зобов’язати кожного лікаря сімейної медицини відповідати на дзвінки, а в разі неможливості перетелефоновувати найближчим часом.

Медики на сьогодні проінструктовані, що при зверненні пацієнта, перш за все, потрібно задати питання, чи не був пацієнт у контакті з хворими – іноземцями або особами, які повернулися з закордону. Наразі лікарям надано повноваження відкривати лікарняні листи фактично після опитування хворого по телефону. На  всіх медичних працівників нині припадає велике навантаження, адже крім небезпеки розповсюдження коронавірусу якраз у березні виникає загострення  сезонного грипу, грипу А1Р1, що теж може провокувати тяжкі ускладнення у пацієнтів.

Як відомо, коронавірус розповсюджується лише на відстань 1-1,5 метра і при потраплянні у відкритий простір швидко осідає на нижні поверхні. Тому на нараді головні лікарі наголошували на дотриманні правил особистої гігієни, застосуванні масок, зокрема кількашарових марлевих, провітрюванні приміщень, проведенні дезінфекції підлоги у закладах, установах та організаціях.

Медики закликають населення уникати масових скупчень людей, не відвідувати магазини в часи «пік», обмежити своє дозвілля в закладах відпочинку, часто мити руки, а головне – не бути «пофігістами»! 

Для всіх, хто свідомо підходить до проблеми запобігання розповсюдженню коронавірусу, вони розробили пам’ятки з правилами поведінки та алгоритмом дій при виникненні гострих ситуацій.

Заходи профілактики захворювання:

  • Часто і ретельно мийте руки з милом чи обробляйте спиртовмісним антисептиком.
  • Під час кашлю і чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя.
  • Під час приготування їжі піддавайте продукти ретельній термічній обробці, зокрема м’ясо, рибу, яйця. Використовуйте різні дошки для подрібнення продуктів харчування.
  • Максимально обмежте відвідування масових заходів, відмовтесь від подорожей, уникайте масових скупчень людей.
  • Під час карантину діти повинні знаходитись вдома під наглядом дорослих.
  • Робіть частіші вологі прибирання приміщень із додаванням хлоровмісних препаратів («Доместос», «Білизна» та інші).
  • У випадку підвищення температури, появи кашлю та утрудненого дихання, відразу ж зверніться до лікаря.

УВАГА!!! КОРОНАВІРУС!!!

  • Якщо у Вас підвищилась температура тіла, з’явилися нежить, кашель, загальна слабкість, Вам необхідно звернутися до свого сімейного лікаря по телефону, номер якого вказано у Вашій декларації.
  • Якщо температура тіла вища 38,5°С, виникла сильна слабкість та задишка, телефонуйте 103.
  • При відвідуванні медичних закладів пацієнти з ознаками вірусної інфекції в обов’язковому порядку повинні одягати маску.
  • Хворим не рекомендовано відвідування людних місць.
  • Захворівші члени родини повинні бути ізольовані в окрему кімнату, яку необхідно часто провітрювати та проводити вологе прибирання з застосуванням деззасобів («Доместос», «Білизна»).