Обираємо якісне насіння

  • 436

Фото без описуЩороку навесні, з початком дачного сезону,  зростає реалізація насіння овочевих культур та садивного матеріалу багаторічних рослин роздрібними продавцями та спеціалізованими магазинами.

Купити насіння – це сьогодні, здається, справа зовсім не складна. Зайдіть у будь-який садівничий магазин – там сотнями пропонують різноманітні сорти та гібриди рослин. Але іноді, після поспішної покупки, трапляються розчарування. Щоб убезпечитися від ризику придбання неякісного насіння потрібно дотримуватися простих рекомендацій під час його купівлі.  

Чинним законодавством передбачено основні вимоги до суб’єктів реалізації насіння овочів у частині пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння задля збереження його посівних якостей.

Відповідно до ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» насіння повинне бути фасоване у спожиткові тари (пакети з паперу, плівки, мішки, мішечки, торбинки, банки бляшані, картонні) та маркованими етикетками. Маркування наносять безпосередньо на упаковку або наклеюють.

Етикетка повинна містити інформацію про запаковане насіння, яка повністю відобразить його якість споживачеві, а саме: назва країни – виробника; назва і товарний знак, юридична адреса підприємства, де пакували насіння; культура,  сорт, гібрид; категорія, генерація; сортова чистота(типовість); схожість; рік урожаю; номер насіннєвої партії; Маса – грами, або кількість насінин; документ на насіння (назва, номер); коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради з вирощування).

Перш за все – це сорт насіння. Зараз кожен вид сільськогосподарської культури має безліч сортів, які адаптовані до кліматичних умов різних регіонів. Тому перш за все слід з’ясувати які гібриди (або сорти) підходять для вашої місцевості. Рекомендовані зони вирощування сортів сільськогосподарських культур можна знайти в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні .

Також насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинне мати відповідні документи про якість. Дані  документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Так, покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яке він хоче придбати. Номер партії вказано на пакеті, а основна інформація про неї занесена в довідку про сортові та посівні якості. Отож передусім необхідно вимагати у торговця саме довідку на насіння.

Усе частіше зустрічається кольорове насіння. Виробники насіння стали використовувати спеціальні барвники для того, аби захистити себе від підробок. Щоб прострочений товар не потрапив на прилавок після закінчення терміну придатності виробники щороку змінюють колір. Наприклад, торік насіння моркви було жовтого відтінку, цього року – блакитного, а наступного – червоним.

З’явилося сьогодні на ринку дражоване та інкрустоване насіння. За певної технології його поміщають в оболонку зі стимуляторами, препаратами захисту від хвороб та шкідників. Термін придатності такого товару, як правило, не більше року. На упаковку з протруєним насінням наносять напис «Протруєно». Якщо насіння покрито оболонками, то на упаковці ставлять напис: «інкрустоване», «дражоване». На упаковці вказують природу добавок, а також співвідношення між масою насіння та загальною масою згідно з ДСТУ.

Відповідно до статті 104-1 “Кодексу України про адміністративні правопорушення” виробництво  насіння та садивного матеріалу з метою продажу або реалізація їх без документів про якість, а так само інше введення в обіг насіння  і садивного матеріалу з порушенням встановленого порядку – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян до п`яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Накладення стягнення не звільняє винних осіб від відшкодування збитків у випадках і порядку, передбачених законом .

Більш детальну інформацію та консультації з вищезазначених питань можна отримати

 у  фахівців відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної  безпеки  за адресою:  м. Лохвиця, вул. Перемоги,10; телефон 3-30-25.

             Головний спеціаліст відділу контролю

             у сфері насінництва та розсадництва

             ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській

             області                                                                                                          Залізняк В.І.