Увага! Нерест – 2020!

  • 537

З метою забезпечення охорони та збереження в належному стані середовища перебування, шляхів міграції та місць природного відтворення (нерестовищ) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Полтавським рибоохоронним патрулем (наказ від 16.03.2020 №55) встановлено наступні терміни заборони на лов (добування) риби у весняно-літній період природного відтворення (нересту) у 2020 році:

- Кременчуцьке водосховище у межах адміністративної території Полтавської області – з 25 березня по 9 червня (включно);

- у всіх інших рибогосподарських водних об’єктах – з 1 квітня по 20 травня (включно), в придаткових системах річок – з 1 квітня по 30 червня.

В період нересту риби забороняється проведення будівельних, днопоглиблювальних, вибухових, сейсмологічних робіт, видобуток гравію та піщано-ракушкової суміші, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій, а також будь-яких робіт на водних об’єктах та їх прибережних захисних смугах.

На період нересту риби в місцях, які оголошені нерестовищами, а саме – Сулинська затока загальною площею 31,16 тис. га – заборонено пересування всіх плавучих засобів (за винятком установлених судових ходів, транзитного проходу, виконання робіт по встановленню бакенів і у випадках надзвичайної потреби), крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів.

Проте, під час весняно-літньої заборони на добування водних ресурсів дозволяється любительський лов риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з блешнею з берега в межах населених пунктів, за винятком Сулинської затоки.

Також повідомляємо про встановлення заборони на лов (добування) раків у зв’язку з виношуванням ікри та першою линькою з 1 квітня по 30 червня 2020 року.

Нагадуємо, що порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності.

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавства під час нересту, адже він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби.