Про попередження пожеж в екосистемах

  • 510

Лохвицький РС ГУ ДСНС України у Полтавській області інформує, що станом на 01 квітня 2020 року на території Лохвицької ОТГ виникло 17 пожеж, прямі збитки від яких склали близько 1215,4 тис. грн. З них в екосистемах виникало 10 пожеж, загалом знищено сухої рослинності на площі близько 31 га.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року на території Лохвицької міської ради спостерігається ріст кількості пожеж: у 2019 році виникло 5 пожеж, з них 3 в екосистемах, прямі збитки від яких склали близько 140 тис. грн.  

Основними причинами виникнення пожеж в екосистемах були: необережне поводження з вогнем невідомої особи, необережне поводження з вогнем під час спалювання сміття та рослинних залишків.

Стан, який склався, свідчить про наявність проблем у протипожежному захисті житлового сектору. Особливо гостро це питання постає з настанням теплої весняної погоди. Адже саме в цей час громадяни починають готуватися до оранки та спалюють залишки минулорічної трави на своїх присадибних ділянках, відвідують лісопаркові зони з метою відпочинку та приготування страв на вогні, що в свою чергу призводить до виникнення пожеж та їх розповсюдження на великі площі.

Зазвичай ліквідація пожеж в екосистемах потребує залучення додаткових сил і засобів, що призводить до значних затрат ПММ, особливо коли підрозділ оперативно-рятувальної служби за добу здійснює декілька виїздів, в різні місця району, а саме:

13.03.2020 року було здійснено 2 виїзди на ліквідацію пожеж, які виникли на відкритій території м. Лохвиця;

28.03.2020 року було здійснено 2 виїзди на ліквідацію пожеж, які виникли на відкритій території м. Лохвиця, с. Гаївщина та 1 виїзд на ліквідацію пожежі в житловій будівлі в м. Лохвиця.

Виходячи з вище викладеного та враховуючи Кодекс цивільного захисту України, наголошуємо на забороні спалювання рослинних залишків та нагадуємо населенню, що відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Начальник Лохвицького РС ГУ ДСНС

України у Полтавській області

підполковник служби цивільного захисту                                 Олександр СІЛЮТІН