ГУ ДСНС у Полтавській області закликає громадян не провокувати пожежі в природних екосистемах

  • 677

Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області проводиться комплекс заходів щодо протидії пожежам в природних екосистемах Полтавської області під час весняно-літнього періоду. Для оперативного реагування на гасіння пожеж в області щодня на оперативному чергуванні знаходяться 224 рятувальники та 78 одиниць пожежної і спеціальної техніки  ДСНС України.

Та незважаючи на вжиті заходи, від початку 2020 року у природних екосистемах Полтавської області вже виникло 710 пожеж, що становить 59% від загальної кількості пожеж (за аналогічний період  2019 року – 279 пожеж, збільшення на 154%) на площі 1902,6 га (у 2019 році – 638,2 га, збільшення на 198,1%) в тім числі:

-пожежі сухої трави та очерету на відкритій території – 665 (2019 рік – 275) площею 1852,3 га (2019 рік – 637,8 га);

-пожежі у лісових масивах –  39 (2019 рік – 2) площею 47,7 га (2019 рік – 0,43 га);

­-на торфовищах виникло 6 пожеж (2019 рік –0) на площі 2,6 га.      

У результаті пожеж в природних екосистемах, а саме пожеж сухої рослинності на відкритій території, вогнем знищено 14 та пошкоджено 7 будівель. Економічні витрати від пожеж склали більше 500 тис. гривень.

Найбільша кількість пожеж у природних екосистемах виникла в Полтавському (94), Кременчуцькому (82), Гадяцькому (65), Лохвицькому (55) та Лубенському (53) районах. У лісових масивах найбільше пожеж сталося у Кобеляцькому районі (20).

Основними причинами виникнення пожеж є необережне поводження громадян з вогнем, як правило, внаслідок неконтрольованого випалювання сухої трави, листя, спалення пожнивних решток, сміття тощо.  

Головне управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області  повідомляє, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю  у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн. і на посадових осіб – від 850 до 1190 грн.

Більш жорсткі санкції за відповідні злочини передбачені Кримінальним кодексом України, зокрема:

Стаття 245. Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу

  1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
  2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк до десяти років. Фото без опису