Дорогі мешканці Лохвицької ОТГ!

  • 607

Прийміть сердечні вітання з релігійним  святом – Різдвом святого Івана Хрестителя та давнім дохристиянським святом – Івана Купала!

Це  традиційне українське свято ми відзначаємо у ніч з 6 на 7 липня. Воно оптимістично поєднує у собі давні язичницькі традиції та християнські вірування.

Івана Купала – свято очищення та добра, коли торжествує вся природа. В уявленнях наших предків воно символізувало шлюб Сонця і Води. У цей чудодійний день «сонце у воді купається», а вода, як і вогонь, має очисну силу.

Традиційно у цю ніч люди прославляли джерело життя – Сонце, танцювали та співали, розпалювали купальське вогнище та стрибали через нього, купалися у водоймах. Дівчата пускали річкою свої віночки, збирали росу, а найсміливіша молодь йшла шукати легендарну квітку папороті.

Свято Купала співпадає з релігійним днем народження святого пророка Івана Предтечі й Хрестителя Господнього. Він найбільший після Діви Марії святий. Хрещенням Спасителя у водах ріки Йордань Іоан завершив своє пророче служіння. Він безбоязно та суворо викривав  вади як простих людей, так і сильних світу цього. Іоанн вчив людей провадити «чистий спосіб життя, бути справедливими один до одного і шанобливими до Предвічного».

Тож бажаю всім жити в любові, в мирі та злагоді, в достатку і радості! Хай цей день очистить всіх від хвороб та негараздів. Хай Україна буде благодатною, а її небо – мирним! Зі святом, дорога громадо!

                                                Лохвицький міський голова Віктор Радько Фото без опису