Американський білий метелик – небезпечний шкідник

  • 426

Все більше повідомлень надходить із різних куточків країни щодо поширення та завданої шкоди садівникам американським білим метеликом.

Американський білий метелик (АБМ, лат. Назва – Hyphantria cunea Drury) належить до багатоїдних шкідників та має статус карантинного.

Не вибагливий до рослин, а тому в цілому пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур.

Зокрема, найбільше шкідник паразитує на шовковиці, клені американському, бузині, волоському горіхові, вишні, сливі, яблуні та інших плодових культурах.

Шкідник формує на листках та гіллі типові павутинні гнізда: спочатку павутиною обплутують 1-2 листки, по мірі розвитку та браку їжі всередині гнізда – павутиною обплутуються все нові і нові листки. Аж поки гусінь не об’їсть все листя. Це призводить до загального ослаблення рослин, зниження врожайності у плодових до 20%. При ураженні дерев на рівні 75% – урожаю вони вже не дають.

Опис шкідника. Метелик  – білосніжний, на крилах має шовковистий полиск, тіло вкрите густими білими волосинками; вусики чорні з білим нальотом, у самки мають ниткоподібний вигляд, у самця – перисті.

Розмах крил – 40-50 мм, довжина тіла 9-15 мм. Живе 8-10 діб.

Яйце розміром 0,6-0,7 мм, кулясте, гладеньке, блакитнувате, іноді жовтувате.

Лялечка має розмір 10-15 мм, спочатку лимонно-жовтого забарвлення, з часом стає темно-коричнева, у темному пухнастому коконі сіруватого кольору.

Гусениці молодшого віку світло-жовті, голова, грудний щиток і грудні ноги – чорні,  вздовж спини два ряди чорних або світло-жовтих бородавок, по боках – чотири ряди,  на кожній бородавці чорні й білі волосинки. Інший вигляд мають гусениці, що завершили живлення: 30-40 мм завдовжки, зі спини – оксамитово-коричнева, по боках тіла – жовті смуги з оранжевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки й дві три волосинки чорного кольору, голова і ноги чорні.

Поширення та розмноження. Метелик розвивається у двох генераціях. Літ першої, що перезимувала, відбувається в травні, а літньої – в кінці липня на початку серпня. Через кілька годин після спарювання самки відкладають яйця групами по 300-500 шт. на нижню частину листків, укриваючи їх прозорим пушком. Оптимальні умови для розвитку яєць: температура 23-24оС і відносна вологість повітря 75 %. Взалежності від умов розвиток яєць триває від 6 до 15 днів. Гусениці, що відродились, вже протягом перших годин починають пошкоджувати листя і будувати гніздо. Найбільш активними стають вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка. Зі зниженням температури до 5-6°С живлення припиняється. Без живлення гусениці можуть існувати до 15 діб. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні-вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року, зимуючи на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті.

Поширюється американський білий метелик при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів із середньою швидкістю 30-40 км на рік.

Місцями заселення шкідника залишаються лісосмуги, де концентрується більшість його гнізд, а це викликає реальну загрозу розселення на прилеглі промислові сади.

Для боротьби із АБМ варто вживати як профілактичні, так і хімічні заходи.

  • Обрізати гілки дерев з кублами і спалити: одне незнищене гніздо дасть тисячі таких гнізд у наступному роц.
  • Зібрати гусениць в ловчі пояси.
  • Провести прибирання території від рослинних решток, які варто надалі спалити, очистити стовбури дерев від відмерлої кори, побілити стовбури та обкопати пристовбурові зони.

Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади і лісосмуги інсектицидами, дозволеними до використання в Україні, зокрема, ефективним є препарат Карате, 050 ЕС. У населених пунктах для знищення гусениць рекомендують обприскувати біологічними препаратами – Актофіт, Бітоксибацилін.

Варто зараз оглянути свої плодові та декоративні дерева, чи немає там шкідника. Так ви зможете вчасно їх захистити від гусениць американського білого метелика та зупинити його поширення. На території населених пунктів буває досить багато покинутих обійсть і садів, які ніхто не доглядає, а це  сприяє інтенсивному поширенню метелика. При виявленні таких розсадників прошу повідомляти місцеві органи влади або Лохвицький пункт карантину рослин за  тел. 099-049-45-72.

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки  Головного управління    Держпродспоживслужби в Полтавській області  О.Д. Потапенко