ТУРБОТА ПРО ОСВІТНІ ЗАКЛАДИ – ВКЛАД У МАЙБУТНЄ ГРОМАДИ

  • 1153

Діти – наше майбутнє. Загальновідома фраза, яка не втрачає своєї актуальності в суспільстві.  Бо від того, як громада дбає про підростаюче покоління нині, отримавши нові шляхи та ресурси в умовах реформи децентралізації, залежить її майбутнє на найближчі роки.

Навчальні заклади з добротною матеріально-технічною базою, освітнім середовищем, у якому безпечно, зручно і приємно перебувати дітям, – магніт для молодих сімей працездатного  віку не лише в місті, а й у селі.  Сучасні загальноосвітні, дошкільні та позашкільні навчальні заклади  –  важлива  ознака добробуту будь-якого населеного пункту і водночас індикатор далекоглядності очільників органів місцевого самоврядування, яким громада довірила керувати процесом розвитку своєї території. При цьому, люди поважають тих, хто не економить на дітях, їх навчанні, повноцінному дозвіллі та всебічному розвиткові.

Слова  «Все краще – дітям!» – це дороговказ, по якому з 2018 року, розширивши мережу підзвітних навчальних закладів, рухається Лохвицька об’єднана територіальна громада на чолі з міським головою В.І. Радьком.

У 2020 році на продовження започаткованої тенденції, враховуючи введені у березні карантинні обмеження, пов’язані з вимушеною організацією дистанційного навчання, міська рада проводила роботи, направлені на інтенсивне оновлення та зміцнення бази навчальних закладів Лохвицької ОТГ.  

Поставивши собі за мету створити  для дітей та молоді нашої громади безпечні і комфортні умови для занять фізичною культурою та спортом, міська рада розпочала втілення інноваційної ідеї –  реконструкцію підвального приміщення опорного закладу Лохвицької гімназії №1 під тренажерний зал для дітей та молоді по вул. Незалежності, 10 в м. Лохвиця. Проєкт, вартість якого становить 1 359 607 грн., передбачає обладнання підвалу вентиляційною системою, капітальний ремонт мереж водопостачання і водовідведення, санвузлів та душових, заміну електроосвітлення. Днями проведено тендер на закупівлю спортивного обладнання для тренажерного залу на суму  650 000 грн. Тут планується влаштувати більше 20 видів тренажерів та близько 140 аксесуарів для  тренувального залу.  

Наряду з іншими освітніми закладами, де завдяки курсу ОТГ на енергоекономію побудовано котельню на альтернативному паливі (ДНЗ №1 «Теремок») та зроблене технічне переоснащення існуючих приміщень котелень (Лохвицька ЗОШ №2 та №3, ДНЗ №2 «Орлятко»), розпочато процес переводу на індивідуальне опалення приміщення Лохвицької гімназії №1. Проведено тендер «Нове будівництво індивідуальної котельні на твердому паливі потужністю 0,8 МВт Лохвицької гімназії №1 по вул. Незалежності, 10 в м. Лохвиця. З підрядником підписано договір на суму 3 674 000 грн.

Проведені заходи по впровадженню енергозберігаючих технологій на базі освітніх закладів Лохвицької ОТГ суттєво зменшили витрати на оплату енергоносіїв, а це надає можливість перенаправляти заощаджені бюджетні кошти на фінансування інших соціально значущих проєктів.

Дані енергетичних обстежень підтверджують, що 42% тепловтрат у будівлях відбувається через стіни. Тому найшвидшим способом енергозбереження є утеплення фасаду. Наразі виготовлена проєктно-кошторисна документація на капітальний ремонт будівлі Лохвицької гімназії №1 по термомодернізації фасаду з переобладнанням вхідних груп  та влаштуванням  пандусу по вул. Незалежності, 10 м. Лохвиця. Вартість проєкту становить 17 114 371 грн., його реалізація розрахована на 2 роки.

А перспектива найближчих днів – завершення реконструкції мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту (волейбол, баскетбол, гандбол, великий теніс) на території Лохвицької гімназії №1, на яке з нетерпінням очікують і діти, й дорослі спортсмени. Роботи по влаштуванню кількашарової основи та встановленню металевої огороді майданчика виконано у минулому  році,  нещодавно  там  проведені роботи по освітленню території спормайданчика,  на часі виконання одного з важливих етапів реконструкції – влаштування поліуретанового покриття, нанесення розмітки та встановлення спортивного обладнання на мультифунціональному майданчику. Вартість робіт, виконаних цьогоріч, становить 1 110000 грн. Отже, незабаром у місті Лохвиця на території гімназії буде відкрито ще один спортивний майданчик на радість прихильників ігрових видів спорту, зокрема тенісистів!

Днями розпочнеться реалізація масштабного, а головне довгоочікуваного  проєкту – капітальний ремонт їдальні Лохвицької гімназії №1 по вул. Незалежності, 10 в м Лохвиця. Після проведення тендерної процедури підписано договір з підрядником на суму 2119 000 грн.  На даний час оголошено тендер на закупівлю обладнання для харчоблоку гімназії на суму 960 010 грн.

Робота у Васильківській філії Лохвицької гімназії №1 була зосереджена на поточному ремонті пристосованого приміщення, де до того знаходилися їдальня та майстерня. Вартість виконаних ремонтних робіт становить близько  200 000 грн. Із застарілої, неопалюваної будівлі у відремонтоване приміщення планується перевести старостат, влаштувавши для нього окремий вхід. Також  у планах облаштування ще однієї класної кімнати.

Окрім цього, вирішується назріле питання заміни старого шкільного автобуса, який морально застарів та перестав бути придатним для перевезення дітей с. Христанівка. Оголошений тендер на придбання шкільного автобуса для опорного закладу Лохвицької гімназії №1 (Васильківської філії) на суму 2 200 000 грн. Його буде закуплено у рамках обласної програми «Опікуємося освітою», заходи якої передбачають 50-відсоткове співфінансування коштів з обласного та міського бюджетів.

Фізична культура і спорт –  основа здоров’я дітей. Із турботою про підростаюче покоління на території Лохвицької ЗОШ №2 планується втілити два глобальні проєкти – реконструювати спортивний майданчик під майданчик зі штучним покриттям для гри в міні-футбол (договір на виконання робіт з підрядником укладено на загальну суму 1241731 грн.) та реконструювати мультифункціональний майданчик для занять ігровими видами спорту (теніс, волейбол, баскетбол, гандбол). На сьогодні виготовлено проєктно-кошторисну документацію, вартість якої складає 45000 грн.,  та після проведеного тендеру із підрядником укладено договір на виконання робіт на суму 1 473 592 грн.

У Лохвицькій ЗОШ №2 завдяки проведенню капітального ремонту їдальні на суму близько 1 500 000 грн.,  вдосконалилися умови організації і проведення шкільного харчування. Ремонт приміщень – мийки та гарячого цеху, закупівля обладнання для кухні і меблів для залу у минулому році, ремонт побутових приміщень, кімнати для зберігання продуктів у 2020 році – все це послужило тому, аби осучаснена їдальня у загальноосвітньому навчальному закладі відповідала вимогам системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР.

Реалізація масштабного проєкту – реконструкція спортивного майданчика із штучним покриттям для гри в міні-футбол – відбулася на території Лохвицької ЗОШ №3. Загальна вартість проєкту близько 1 400 000 грн. Після урочистого відкриття у червні 2020 року, спортивна споруда активно використовується за призначенням як юними футболістами, так і дорослими прихильникам спорту, мешканцями мікрорайону.

Із турботою про учнів Лохвицької ЗОШ №3, які навчаються в додатковому корпусі школи, у цьому році проведено поточний ремонт класів на загальну суму 197 000 грн.

Дбаючи про безпеку освітнього простору, Лохвицька міська рада розпочала заміну парканів на територіях загальноосвітніх закладів. Сучасна металева огорожа прикрасила подвір’я Лохвицької ЗОШ №2 (135 м), ЗОШ №3 (108 м), Васильківської філії Лохвицької гімназії №1 (57 м) на загальну суму 248 978 грн.

У відповідності до вимог НУШ у розпалі нині перебуває  і процес створення освітнього простору для цьогорічних першокласників. Для них придбано 123  комплекти (стіл + стілець) шкільних меблів  на загальну суму 114 500 грн.  Наразі оголошено тендер на закупівлю шкільних меблів для облаштування  класних кімнат для першокласників (відкриті шафи для зберігання засобів навчання, особистих речей, столи, мобільні стелажі).

Зараз у Лохвицькій ОТГ триває підготовка освітніх закладів до наступного опалювального сезону. Проведено тендер на закупівлю пелетів на суму 621 600 грн., вже завезено 199,7 тонн біопалива на суму 476 423 грн. 

Не залишаються поза у вагою і позашкільні освітні заклади. Для створення естетичного середовища для вихованців і викладачів в Лохвицькій дитячій музичній школі ім. І.О. Дунаєвського проведено поточний ремонт приміщень. Оновлено два класи сольфеджіо, класи бандури та домри. Ремонтні роботи виконано на суму близько 189 000 грн. 

Належну увагу від початку року приділено і дошкільним навчальним закладам громади. За кошти міського бюджету у ДНЗ №2 «Орлятко» зроблений поточний ремонт приміщень зі встановленням 3-х внутрішніх металопластикових дверей. Для потреб обслуговуючого персоналу на суму близько 10 000 грн. закуплений електробензоінструмент.

 А на базі ДНЗ №1 «Теремок» триває  реалізація проєкту з реконструкції основної будівлі дитячого садка, яким передбачене впровадження енергозберігаючих технологій по утепленню фасаду, реконструкція даху та влаштування автономного опалення.

У 2019 році  на території  дитсадка побудовано котельню на альтернативному паливі (пелети) та зовнішні мережі теплопостачання, що стало першим етапом впровадження проєкту.

Наразі у рамках реалізації  програми Президента України «Велике будівництво» триває впровадження другого етапу проєкту – після завершення реконструкції даху будівлі дитсадка підрядники приступили до виконання робіт по утепленню фасаду. Роботи ведуться за кошти Державного фонду регіонального розвитку (6 000 000 грн.) у співфінансуванні з коштами місцевого бюджету (близько 718 000 грн.). Об’єкт планується  завершити до 1 вересня 2020 року.

За кошти міського бюджету у закладах освіти Лохвицької ОТГ власними силами проведено ремонти на загальну суму 148 638 грн.

Отож, навіть в умовах  карантину, який вніс корективи не тільки у звичний плин життя, а й у наповнюваність міської скарбниці, для Лохвицької міської ради освітні потреби, а значить потреби підростаючого покоління мешканців об’єднаної територіальної громади залишаються в пріоритеті.  Фото без опису