ЛОХВИЦЯ: ДЕНЬ МІСТА -2020 В УМОВАХ КАРАНТИНУ

  • 5204

Від початку підготовки до святкування Дня міста-2020 та відзначення поважної ювілейної дати – 700 років першої писемної згадки про місто в історичних джерелах розглядалося два можливих формати свята.     Наразі став відомий остаточний варіант, продиктований реаліями життя. Адже ні карантинні обмеження, ні тим більше захворювання на коронавірусну інфекцію, зафіксовані не лише в області, а й у  самому місті Лохвиця, не створюють  позитивного фону для масштабного святкування з масовим зібранням людей.     

Ще в 2019 році за зверненням виконавчого комітету Лохвицької міської ради відзначення 700-ї річниці від першої писемної згадки про місто в історичних джерелах було включено в перелік святкувань визначних дат по Полтавській області. Для відзначення такої події в місті Лохвиця Полтавською обласною радою було виділено 1,9 млн. грн. на проведення концерту з відомими артистами естради та закупівлю атрибутики. Відповідальним за проведення свята було визначено Полтавську обласну філармонію. Однак ріст рівня захворюваності на коронавірус, про який зараз щодня звітують ЗМІ, вніс свої корективи і у плани святкування Дня міста Лохвиця -2020. Отож, у 2020 році Лохвиця,  як і тисячі міст України, свій день народження вимушена відзначати з врахуванням умов карантину. Відтак мова не йде ні про раніше плановане триденне відзначення свята, ні про запрошення з концертом знаних зірок естради.

Але наше місто, маючи таку урочисту нагоду, як 700-ліття першої писемної згадки про себе в історичних джерелах, звісно ж, не залишиться без свята!  А деталі його відзначення були обговорені на робочій нараді, яка відбулася 26 серпня під головуванням секретаря міської ради Т.В. Даценко за участю провідних спеціалістів виконкому міськради, керівників  освітніх закладів та представників Лохвицького  РБК.

Отож, у п’ятницю, 11 вересня, відбудеться урочисте покладання квітів до пам’ятних місць, пов’язаних із історико-культурною спадщиною міста Лохвиця.

З нагоди 77-ї річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників будуть вручені подарунки ветеранам Другої світової війни.

Всі бажаючі  подивитися на своє рідне місто через фотооб’єктив зможуть це зробити, відвідавши виставку фотографій «Думи про місто. Лохвиці –700».

А підростаюче покоління містян того дня буде об’єднане проведенням єдиної класної години  «Рідна Лохвиця. Вітаємо тебе із 700-річчям  від першої писемної згадки».

Як відгук на пропозицію педагогічного та учнівського колективів Лохвицької ЗОШ №3 на фасаді головного корпусу школи буде встановлено інформаційну дошку (пам’ятний знак) про те, що дане приміщення є пам’яткою культури  та  взяте на облік  і охорону держави у 1988 році. Також на території ЗОШ №3 буде встановлена інформаційна дошка про те, що на подвір’ї школи є пам’ятка природи місцевого значення «Ясен звичайний» (дерево, віком  більше 150 років).

Ще одна урочиста подія відбудеться на території Лохвицької дитячої музичної школи ім. І.О. Дунаєвського – на фасаді будівлі школи буде встановлено меморіальну дошку на честь заслуженого працівника культури України, Почесного громадянина міста Лохвиця,  самодіяльного композитора Анатолія Недовінчаного.

Суботній ранок 12 вересня розпочнеться традиційним велопробігом за визначеним маршрутом за участю Лохвицького міського голови. Та у зв’язку з карантином цьогоріч кількість його учасників буде обмежена – по 1-2 чол. від підприємства, установи, організації.

Фініш велопробігу знаменує початок змагань з інших  видів спорту, які одночасно  відбудуться на спортивних майданчиках і стадіонах у  різних куточках міста.

У минулому році серед мешканців міста здобула симпатію вперше проведена автобусна екскурсія «Я покажу вам своє місто». Всі бажаючі (за кількістю посадкових місць) зможуть і цьогоріч скористатися унікальною можливістю ближче познайомитися з рідним містом у супроводі краєзнавців з Лохвицької ЗОШ №3.

Того ж дня з вільним входом для всіх охочих долучитися до історичної спадщини міста працюватиме Лохвицький краєзнавчий музей ім.  Г.С. Сковороди.

А в центрі міста планується робота «Містечка майстрів», де можна буде придбати вироби декоративно-вжиткового мистецтва та за бажанням повчитися секретам їх виготовлення.

Ввечері у парку Перемоги відбудеться одна з визначних урочистостей – церемонія закладання капсули часу «Лохвицьке покоління – наступному поколінню» з письмовим і відеопосланням нащадкам, монетою до 700-ліття Лохвиці, буклетом про місто і його людей.

До речі, поява ювілейної монети стала можливою завдяки завчасному зверненню – ще у 2018 році –  виконавчого комітету Лохвицької міської ради до Національного Банку України щодо включення в План випуску  пам’ятних монет та сувенірної продукції НБУ на 2020 рік  монети «700 років першої писемної згадки про Лохвицю» номіналом 5 гривень, тиражем 35 тисяч штук. Наразі частину монет зарезервовано для можливості придбання їх мешканцями та гостями міста Лохвиця.

Після закладання капсули часу у сквері Героїв України за участі Лохвицького міського голови пройде церемонія нагородження переможців міських конкурсів (на кращий дизайн і текст послання до капсули часу, конкурсів фотографій, відеороликів). Фінальною точкою святкування стане перегляд документального фільму про Лохвицю і її людей, спеціально відзнятого до ювілею міста.

Більш детально з програмою свята із зазначенням часу і місця проведення  заходу лохвичани та гості нашого міста зможуть ознайомитися у соціальних мережах напередодні святкувань.Фото без опису