День міста Лохвиця ­–2020: відкриття пам’ятних дощок

  • 983

11 вересня з нагоди відзначення традиційного свята Дня міста та визначного ювілею – 700-річчя першої писемної згадки про місто в історичних джерелах на території в різних куточках міста Лохвиця відбулися урочисті церемонії відкриття пам’ятних дощок.

На фасаді будівлі Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 з ініціативи учнівського та педагогічного колективів за підтримки Лохвицької міської ради встановлено інформаційну дошку про те, що дане приміщення є пам’яткою культури і взяте на облік і під охорону держави.

Двоповерхова  будівля школи споруджена у 1902 році. До 1917 року тут безпосередньо знаходилося земське ремісниче училище, яке мало столярний, слюсарний та ковальський відділи. У радянські часи на її базі було створено профтехшколу механічного фаху. Є дані, що саме тут у 1928-1931 рр. почав функціонувати Лохвицький механічний технікум, переведений згодом на станцію Сталінку. З 1932 року в приміщенні діяла семирічна школа, яка напередодні війни стала  середньою.  У вересні 1941 року гітлерівці перетворили школу на казарму для однієї з своїх частин, пізніше тут розмістився госпіталь для радянських військовополонених. Після визволення краю від фашистських окупантів в будівлі  знову стала функціонувати школа.  Свого часу в ній навчалися Герой Радянського Союзу С.Ф. Севостьянов та письменник М.Б. Петренко, майстер спорту з легкої атлетики К. Заславець, багато керівників районного рівня та просто хороших людей, які своєю працею творили історію рідного міста. 

А зараз в цій історичній  будівлі  розташовується Лохвицька ЗОШ №3 – сучасний  навчальний заклад, який дбає про формування в підростаючого покоління національної свідомості, патріотичних почуттів до рідної землі та шанобливого ставлення до своєї малої батьківщини і рідного дому.

Того дня у Лохвицькій ЗОШ №3 відбулася ще одна приємна подія – відкриття інформаційної дошки про те, що на подвір’ї школи є ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Ясен звичайний», вік якого понад 150 років.

Усі, хто потрапляє на подвір’я школи, не може не звернути увагу на дерево-красень, що багато років є прикрасою навчального закладу. Воно має висоту 26 метрів та обхват стовбура 365 см. У ході реалізації Коцепції національно-патріотичного виховання, підготовки до відзначення 700-річчя першої писемної згадки про рідне місто в історичних джерелах учні школи працювали над біологічним проектом «Наше дерево». Вони дослідили, що цьому ясену понад 150 років. За їх ініціативою і було розроблене Положення про державну ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Ясен звичайний» і піднято клопотання перед Лохвицькою міською радою про визнання ясена ботанічною пам’яткою природи місцевого значення.

Урочиста подія – відкриття на фасаді школи меморіальної  дошки заслуженому працівнику культури, культурно-громадському діячеві, педагогу, самодіяльному композитору-пісняру, Почесному громадянину міста Лохвиця Анатолію Олександровичу Недовінчаному – скликала поціновувачів його таланту ввечері того ж дня на подвір’я Лохвицької дитячої музичної школи.

Особливе місце в житті і серці Анатолія Олександровича завжди належало Лохвиці, де пройшли кращі роки його життя, становлення громадської позиції, творчого вдосконалення. Знаково, що за його ініціативи у 1980 році Лохвицькій дитячій музичній школі, директором якої він  працював з 1971 по 1999 рік, було присвоєно звання імені Ісака Осиповича Дунаєвського.