КАПСУЛА ЧАСУ: УРОЧИСТЕ ПОСЛАННЯ МЕШКАНЦЯМ ЛОХВИЦІ В 2070-й РІК

  • 3859

12 вересня в парку Перемоги відбулася масштабна за значенням подія – закладання капсули часу до відзначення 700-річчя першої писемної згадки про місто Лохвиця в історичних джерелах.

Наше місто відзначило визначний ювілей, адже 700 років тому, у 1320 році, адміністративний центр району місто Лохвиця, як невелике поселення, вперше офіційно згадується в історичних документах у зв’язку з належністю його до Великого князівства Литовського.

Нині Лохвиця – ця маленька часточка величної і нездоланної України, яка  дивним чином поєднує у собі старовинну, багату історичну спадщину і сучасність.

Територія Лохвицького району була заселена ще в перших століттях нашої ери. Свідчення цьому – ранньослов’янський могильник Черняхівської культури. В Х-ХІ століттях ця місцевість була одним із укріплень оборонної лінії Посулля та входила до складу Переяславського князівства. Ця земля була вотчиною князів Глинських і в складі Путивльського воєводства, створеного Московією, потім в результаті військового конфлікту Лохвиця відійшла до Речі Посполитої і перебувала у володінні князів Вишневецьких.

У середині 17-го століття Лохвиця – сотенне місто Миргородського, пізніше Лубенського полків. Після ліквідації автономії Лівобережної України Лохвицький повіт увійшов до складу Чернігівського намісництва, а згодом – до Малоросійської та Полтавської губерній.

700 років тому з’явилася перша писемна згадка про Лохвицю. В такі ювілеї мимоволі замислюєшся над тим, як жили і про що мріяли люди на цій землі в ті часи, коли не було мобільних телефонів, Інтернету, телебачення і навіть газет! А ще думаєш про те, яким буде життя майбутніх поколінь.

Тож Лохвицька міська рад  ініціювала закладення капсули часу  із посланням від юні сьогоднішньої поколінню майбутньому. Через 50 років лохвичани відкриють її і знатимуть, яким ми бачили майбутнє свого міста.

Лохвицька міська рада, готуючись до славного ювілею, оголосила конкурс на кращий текст послання майбутнім поколінням. Саме за матеріалами конкурсантів і було складено текст послання нащадкам.

На урочистій церемонії закладання капсули до мешканців міста звернувся Лохвицький міський голова Віктор Радько:

– Сьогодні ми з вами є свідками знаменної події, яка увійде в історію сучасної Лохвиці. Відзначаючи ювілейну дату – 700-річчя першої писемної згадки про місто в історичних джерелах, ми закладаємо капсулу часу з посланням майбутнім поколінням та ювілейною монетою, випущеною Національним Банком України для вшанування нашої  древньої у віках і молодої душею Лохвиці. Час швидкоплинний. Пролітають роки,  крокують десятиліття.  Покоління  змінюють одне одного. Що чекає наших нащадків? Якою буде  наша Лохвиця через 50 років, коли відкриють цю капсулу часу? Мабуть, кожен з присутніх зараз задумається над цим питанням. Та ми  бачимо, якою нині є Лохвиця – місто з працьовитими  людьми і великим потенціалом розвитку. Місто древнє своєю історією, і водночас сучасне і затишне. Місто, яке всі ми так любимо і за рівнем комфорту хочемо бачити європейським. Для цього вже багато зроблено. Наше місто будує дороги і тротуари, вдосконалює комунікації, споруджує стадіони і спортивні майданчики. А  облаштування місця для капсули часу – це перший крок до масштабної реконструкції, осучаснення родзинки Лохвиці –  парку Перемоги, – зазначив міський голова. – Вітаю всіх  із сьогоднішньою незабутньою подією! Бажаю міцного здоров’я,  миру, і прекрасного майбутнього нашій рідній Лохвиці і всій Україні!

Віктор Радько вручив Грамоти Лохвицької міської ради та ювілейні монети «700 років першої писемної згадки про Лохвицю» юним мешканцям міста, які скористалися унікальною можливістю та долучилися до діалогу  з нащадками.  За перемогу у міському конкурсі «Лохвицьке покоління – майбутньому поколінню» у номінації «Кращий текст послання до капсули часу» нагороджено Троценка Артема, Скибу Альону, Сороку Еріку, Міц Олесю.

На урочистій церемонії ведучі зачитали послання молодим лохвичанам майбутнього:

Дорогі потомки!

            Ми, молоді лохвичани, які живуть у 2020 році, у рік відзначення 700-ліття першої писемної згадки про місто Лохвиця в історичних джерелах, звертаємося до вас крізь десятиліття, щоб передати естафету світлих помислів і добрих справ на благо нашого рідного і прекрасного міста, заснованого пращурами на рубежі Х століття.

             Нашому поколінню випала щаслива нагода жити в незалежній Україні. Дуже хочеться неможливого – зазирнути у яскраве майбутнє нашої рідної держави. Якою вона буде через 50 років? Віримо, що буде процвітаючою, незалежною, вільною, щасливою.

           Та зараз  на теренах України  неспокійний час. На нашу долю випала епоха з одного боку мирного будівництва, а з іншого протиборства України з агресією на сході нашої країни.  20 рік ХХІ століття видався важким для всього світу у зв’язку з пандемією на Covid-19.

            Але ми щиро віримо у краще майбутнє, сподіваємося, що у ваш час людство не допустить нових пандемій, екологічних катастроф та всесвітньої війни. Віримо, що війна на сході, яка лягла тягарем на плечі кожного українця, скоро скінчиться –  ми будемо жити під чистим небом і радіти кожному мирному дню.

У вас попереду цікаве, але водночас і складне та відповідальне життя. Ви мрієте про вступ до вишу. Про справжнє кохання. Про красиве та заможне життя. Але не забувайте, що ви прийняли естафету палкої любові до рідної домівки, батьків, рідної мови від попередніх поколінь.

Прийміть все, що зроблене нами. Продовжуйте наші справи, творіть, возвеличуйте гарними вчинками  свою малу батьківщину!      Ви читаєте наше послання без перекладача, отже, рідну українську мову ми відстояли і зберегли для Вас – наших нащадків з гордим іменем УКРАЇНЦІ. Ви – ЛОХВИЧАНИ. Тож ви також те покоління містян,  яке прагне стати  справжнім господарем  нашого чудового стародавнього міста і  мріє змінити  його на краще!     Можливо, саме серед вас будуть видатні лікарі, які зможуть вилікувати всіх людей  від тяжких недугів. А ми, тоді вже сивочоле покоління,  пишатимемося вами, адже в тому, що ви такими стали, буде й наша заслуга!

Використовуйте наш досвід і свої можливості в продовженні нашої спільної справи, бо ми робимо все так, щоб ви не соромилися свого минулого. Беріть відповідальність за свої дії і цінуйте можливість зробити своє рідне місто кращим! До зустрічі в майбутньому!

Лохвицька юнь

 2020 рік

А потім присутні пройшли вглиб парку до спеціально облаштованого місця закладення капсули часу. Лохвицький міський голова виконав почесну місію – поклавши послання нащадкам та ювілейну монету до кейса, під оплески присутніх опустив капсулу на місце, де вона буде зберігатися 50 років.! А в блакитне небо злетіли різнокольорові кульки, випущені нинішньою лохвицькою  молоддю.   

Учасники церемонії із задоволенням оглянули місце капсули часу. На металевому стовпі з трьома ліхтарями – Герб міста Лохвиця, на гранітній плиті напис «На цьому місці 12.09.2020 року з нагоди відзначення 700-річчя першої писемної згадки про м. Лохвицю закладено Капсулу часу  – урочисте послання  мешканцям в 2070 рік». Тож хай це місце стане для молодого покоління точкою опори і щасливого дитинства, мрій і розваг молодості, плідної зрілості і втіхою літніх років! Хай місто Лохвиця процвітає і дарує всім благополуччя, мир і затишок в серцях!