ПАЛІЯМ – ШТРАФ!

  • 1937

Шановні мешканці Лохвицької ОТГ!

Неодноразово на сайті Лохвицької міської ради, у соціальній мережі Фейсбук та в газеті «Зоря» друкувалися матеріали про заборону спалювання опалого листя, гілок, побутових, промислових та інших відходів на території Лохвицької ОТГ (Правила благоустрою території Лохвицької міської ради, Розділ 5.1.6. п.7).

Із настанням осені ця проблема на території громади  знову постала гостро! Сморід наповнює повітря на вулицях, забруднюється димом навколишнє середовище, вивісити білизну чи прогулятися у вечірній час з дітьми просто неможливо!

І знову постає питання: коли вже всі ми нарешті станемо свідомими і не будемо шкодити ні собі, ні іншим? 

Більшість мешканців,  прибираючи, облаштовуючи свої помешкання, складують у відведені місця бур’ян, листя, органічні рештки, які потім перегнивають і використовуються для удобрення землі, чи вивозять весь непотріб на загальний смітник за містом.

 А менша частина несвідомих громадян, позгрібавши сире бадилля, бур’ян, рештки квітів, гілки обпиляних дерев, не даючи їм підсохнути, мерщій підпалюють, вважаючи себе «моторними чистунами».   А те, що від цього смороду страждають всі навколо – їм байдуже!

Бути гарним господарем чи господинею – це добре, але потрібно також бути  порядною, законослухняною людиною і думати не лише про себе, а й про інших людей, дорослих та дітей , які ,  вдихаючи дим, що огортає місто чи село,    страждають від алергії та серцево-судинних  захворювань,та про навколишнє середовище.

Проблема спалювання населенням рослинних відходів є загальноукраїнською. Тому 13 квітня 2020 року Верховна Рада  прийняла Закон № 2339, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу», яким передбачено підвищення штрафів за забруднення повітря від спалювання та за підпали в природі. Вони сягають від 3000 грн. до 150 тис. грн.

У цьому році будуть продовжуватися комісійні рейди з метою перевірки  інформації, яка поступає від мешканців ОТГ, і по факту встановлення порушення буде відповідне покарання за адміністративно-правове порушення. Прохання до всіх небайдужих та свідомих людей: фіксуйте по можливості на мобільні телефони господарства та людей, які є порушниками законів України та Правил благоустрою. Це допоможе виявляти порушників, а відео-доказ  допоможе при складанні протоколу та розгляді порушення на засіданні адміністративної комісії міської ради та в районному суді.

Після виявлення і фіксування порушення телефонуйте до відділу Національної Поліції – 102, повідомляйте інспектора міськвиконкому – 095 -477-67-85.

Тамара Хвостик,

інспектор виконавчого комітету  Лохвицької міської радиФото без опису