Запобігання поширення незареєстрованих ГМО у відкритих системах

  • 543

Зараз є надзвичайно актуальним питання контролю за наявністю ГМО в садивному та насіннєвому матеріалі, оскільки в подальшому саме ця вирощена сировина є основою для  виробництва готової продукції. Все більше сільськогосподарських культур вирощується з генетично модифікованим ДНК. Найчастіше це такі культури  як соя, ріпак, кукурудза

22.10.2020 спеціалістами відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області     проведена нарада з   органами місцевого самоврядування (Лохвицька ОТГ) ,та за участі представників суб'єктів господарювання району,  з питань запобігання поширення генетично модифікованих організмів   у відкритих системах, розповсюдження, попередження випадків використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах.

За Законом України № 1103-V від 31.05.2007 року «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», визначено, що ГМО, які використовуються в відкритій системі, промислове виробництво та введення в обіг, можливе тільки після проведення державної реєстрації сорту. На сьогодні інформація про реєстрацію ГМО сортів на сайті профільного міністерства  відсутня, тому використання таких сортів є незаконним.

Суб’єктам господарювання роз’яснено алгоритм  дій при зверненні фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її   правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави при використанні, розповсюдженні незареєстрованих ГМО у відкритих системах.

Відповідно до ст.6 п.1 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» суб’єкт господарювання може подати письмову заяву до  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області (36020, м.Полтава, вул. Воскресенський узвіз,7 )   щодо здійснення заходу державного нагляду (контролю) з відбором проб. Державні інспектори відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва відповідно до вимог наказу Міністерства аграрної політики від 19.06.2019 №331 «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна, та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах» та на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю) проводять відбір, формування і направлення середніх проб насіння, зерна та рослин для проведення їх аналізу на вміст ГМО .

Наказом Держпродспоживслужби від 19.03.2019 № 184 визначено «Перелік державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Випробувальні державні лабораторії Держпродспоживслужби проводять молекулярно-генетичні випробування на вміст генетично-модифікованих мікроорганізмів та надають «Експертний висновок» щодо вмісту генетично-модифікованих мікроорганізмів. За результатами здійснення позапланового заходу державні інспектори відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва складають уніфіковану форму акта, затверджену наказом Міністерства аграрної політики від 12.07.2019  №385. В разі виявлення порушення вимог законодавства складається відповідний документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.  

 Обговорено деякі інші питання , що стосуються  насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин.

Консультації, роз'яснення від працівників відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській област1 можна отримати за тел. (05356) 3-30-25.Фото без опису