ДОРОГІ МЕШКАНЦІ ЛОХВИЦЬКОЇ ОТГ!

  • 364

Щорічно 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. За православним календарем – це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Вважається, що саме з Нестора-літописця і його «Повісті временних літ» і починається письмова українська мова.

Сьогодні свято рідної мови – одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Наша мова визнана однією із найкрасивіших і наймелодійніших мов світу.  Вона має потужний масив писемності, історії та культури, яка нараховує багато тисячоліть. 
Мова – найважливіша ознака нації. Саме вона підтримує національну самосвідомість, любов до рідної землі та повагу до себе. Мова – душа українців, загартована історією і відточена творчістю найталановитіших письменників.  Наша нація має свою могутню класичну літературу, своїх визнаних світовим товариством геніїв – Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника та інших видатних українських письменників і поетів.

Та в усі часи українській мові доводилося  виборювати своє право на існування. Історія її становлення нараховує багато жорстоких сторінок. Упродовж  сторіч   наша рідна мова зазнавала нищівних утисків та заборон як з боку царської Росії, так і Австро-Угорської імперії. Всього нараховують 22 заборони української мови, 8 з яких видано у радянський час.

І сьогодні путінські ідеологи «русского мира» намагаються звести великого українця до рангу другосортного малороса. Довгий час нас намагалися привчити, що українська мова для «кухонного спілкування».

Але всупереч утискам і гонінням українське слово сьогодні набуває все більшої сили і в Україні, і в світі. І саме зараз, як ніколи, українська мова виконує роль творця духовного відродження української нації, духовного світу людини.

Дбаймо всі разом про рідну мову! Бережімо рідне слово, бо в ньому високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і поступ майбутнього!  Хай материнське слово буде для всіх нас оберегом і духовним джерелом життя!

 

        Лохвицький міський голова Віктор Радько