Як позбутися мишей в будівлях без застосування хімічних препаратів.

  • 74125

Миша домова ( миша хатня, миша звичайна) - це невеликий, однокольоровий, сірий, з світлішим черевцем гризун . Домашні миші майже завжди живуть в поруч з людиною.  

Фото без опису

Миші виживають при температурі від 5 до 40° С. Тривалість життя миші до 4-ох років. У сприятливих умовах, і доброму харчуванню доросла самиця протягом року може вивести до 45 мишенят. За один виводок самиця народжує до семи мишенят. Народившись, мишенята харчуються молоком матері. Згодом, самиця короткий час приносить мишам їжу, поки вони не стануть самостійними.                                  

Миші гризуть меблі, електропроводку, стіни, псують продукти харчування, але цим небезпека не обмежується. Ці маленькі істоти переносять серйозні хвороби, з ними поширюються бактерії та віруси, які викликають чуму, холеру, тиф. Через них може виникати неприємний запах.

Ринок хімічних засобів для боротьби з мишами (родентицидів) дуже різноманітний, але є інші, менш безпечні методи про які хочу розповісти в даній статті.

Фото без описуБіологічний метод.  Бактороденцид – зернова приманка на якій вирощені бактерії мишинного тифу Ісаченка. Препарат має чітку вибіркову патогенність . Ефективність проти багатьох мишиноподібних  гризунів:

  • домових
  • різного роду полівок (звичайної або сірої, лісової, водяної)
  • щурів

і нешкідливий для домашніх тварин.

Фото без описуМеханічний метод. Включає в себе всілякі пастки, мишоловки,  і досі користується певною популярністю. Головне в даному випадку – правильно підібрати приманку. Сир, зерно і шматочок хліба, змочений в рослинному маслі, приваблює мишей, а на сало і ковбасу поведуться вже щури. З переваг можна відзначити невисоку ціну і можливість виготовити пастку навіть самостійно. Але тут маємо ряд недоліків: доведеться досить часто перевіряти пастки і міняти (або оновлювати)  приманку. Також з необережності можливі травми домашніх тварин. Та й утилізація мертвих гризунів повинна бути проведена правильно, щоб уникнути зараження.

Фото без описуІнноваційні методи боротьби з гризунами. До даної категорії можна віднести ультразвукові прилади. Це цілком гуманний і безпечний для оточуючих метод боротьби з мишами і щурами. Тварини не виносять ультразвуку і залишають дім, а не гинуть у важкодоступних місцях. Людина не сприймає ці хвилі, а ось на щурів і мишей вони діють так само, як сигнал пожежної тривоги на людину. Мінусом роботи таких приладів є поява перешкод в роботі апаратури і побутових приладів. Також не рекомендується ставити такі апарати в приміщеннях, де є домашні тварини – хом'яки, наприклад.

Народні методи.                                                                                                                                    

1. Листя папороті. Потрібно  в приміщенні розкласти листи папороті. Можна принести з лісу, можна з квітників. Розкладаємо ще зелені папоротники, вони засихають і так лежать всюди до весни.

2. Реп'яхи лопуха. Щоб захистити врожай, насіння цієї рослини розсипають навколо високих ящиків з овочами. Миші, побачивши насіння і зачепивши декілька колючок, не ризикують лізти вгору на ящики, а йдуть від гріха подалі.

Фото без опису3. Цукор, борошно та гіпс. Змішати 1 столову ложку цукру і 1 столову ложку борошна з 400 грамами гіпсу, додати трохи масла і розкласти по пластикових тарілках. Розставити тарілки по всьому будинку. Скуштувавши цієї суміші, у гризунів станеться закупорювання кишок і вони помруть.

4. Запахи – один з народних методів боротьби з мишами, який є ще й самим натуральним – рослини можна використовувати як в свіжому, так і у висушеному вигляді. Бузина, ця рослина має репелентний ефект — миші зникають назавжди. Вони взагалі воліють уникати тих місць, де росте бузина. Щоб захистити цибулинні і багаторічні рослини, можна в укривний матеріал додавати гілки бузини, обв'язувати ними штамби дерев.Досить декількох гілочок м’яти або лаврового листа – і гризуни покинуть житло. Хорошою профілактикою є насадження і кущиків м’яти, які стають живоплотом для гризунів.  Миші бояться аромату полину. Багатьом шкідникам не до душі аромат ромашки. Для того, щоб відлякати мишей, головки ромашки розсипають по підлозі у будинку, по кутах. Пучки ромашки розкидають по господарських забудовах, де зберігаються овочі та інші продукти. Запах пижма теж відлякує мишей. Щоб захистити картоплю, моркву і буряк від мишачої навали, пучки цієї рослини залишають у будівлях, де зберігається врожай.

Також їм такі неприємні запахи, які виходять від оцтової есенції і нашатирного спирту – їх наносять на ватяні кульки і розташовують в передбачуваних місцях проживання шкідників.

Фото без описуЗаведіть кішку. Найкращим захисником від навали мишей в усі часи залишалася домашня кішка. Цей хижак дозволяє обійтися без застосування небезпечних пасток чи токсичної отрути від мишей, досить ефективно виловлює гризунів і при цьому залишається хорошим другом для родини. Щоправда, поява кішки в домі зовсім не гарантує цілковитого зникнення гризунів – деякі представники цього виду зовсім не бажають полювати на мишей, здобуваючи їжу та наслідуючи спосіб життя предків, адже тепер здебільшого це і непотрібно. Для боротьби зі щурами взагалі доведеться скористатися більш радикальними методами – домашні коти зазвичай боятися пацюків через великі розміри та агресивну поведінку. Не підійде такий варіант вирішення проблеми і людям, що страждають від алергії на котячу шерсть.

Отже, ми розібралися, чого бояться домашні миші. Але не менш важливо знати, як зробити так, щоб вони зовсім не потрапили до вашого помешкання. Для цього необхідно:

Стежити за станом підвалів (в приватному будинку), стін, регулярно перевіряти їх на наявність мишачих нір. Це дасть вам можливість швидко зреагувати на появу гризунів, поки їх популяція не встигла розростися.

Акуратно поводитися з запасами їжі. Слід пам’ятати, що саме запах їжі може принадити шкідників. Якщо у вас є запаси зерна і цукру, їх потрібно регулярно перебирати, так як саме в них миші з’являються найчастіше.

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, стежити за станом громадського підвалу, так як саме в ньому найчастіше заводяться паразити.

В. Залізняк    головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.