25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок

  • 1495

Не зважаючи на те, що надворі ХХІ сторіччя, статистика фактів насильства по відношенню до жінок в Україні є доволі невтішною.

Хоча сьогодні в державі розгорнута широка соціальна інформаційна кампанія стосовно розголосу існуючої проблеми, в більшості випадків жінки-жертви насилля не дуже поспішають винести на розгляд широкого загалу приховану від сторонніх очей жорстокість. Офіційна статистика відображає лише верхівку айсберга. Люди не поспішають до правоохоронних органів у таких випадках – мовляв, чого сміття з хати виносити?

Більшість випадків насилля над жінками відбувається, як це не сумно, в сім’ї. І тут мова йде не тільки про фізичне насилля, а й його латентні форми: сексуальне, фінансове та психологічне. Домашнє насильство носить прихований характер, тому що ані жертви, ані їхні кривдники не готові розказати про проблему сім’ї за її межами.

Насильство не завжди можна побачити, бо воно ретельно приховане «пасивними жертвами» від сторонніх очей за страхом і відчуттям провини. Але воно завжди є одним з наслідків ґендерної дискримінації.

Домашнє насильство, незважаючи на те, є воно фізичним, економічним, сексуальним чи психологічним, є одним з найбільших порушень прав людини – права на життя, фізичну та психологічну недоторканість.

У результаті жорстокого поводження та домашнього насильства, жінки втрачають довіру, самоповагу, а іноді й життя.

Тому завдання суспільства по відношенню до жінок, які стали жертвами насильства, – вселити в них надію, що вихід є!

Починаючи з 1981 року, жінки-активістки всього світу, 25 листопада щороку відзначають як День боротьби проти насилля. У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила цю дату Міжнародним днем за ліквідацію насилля по відношенню до жінок.

Історичною передумовою означеної дати стала подія, що відбулася в 1961 році у Домініканській республіці. Тоді за наказом диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три сестри Мірабал, політичні активістки. З того часу активісти всього світу виступають, щоб покласти край такому ганебному явищу, як насильство над жінкою.

Подолання проблем ґендерного насильства є серйозним викликом для українського суспільства. До цієї теми необхідно звертати увагу всіх верств населення, щоб сформувати в суспільстві непримиренне ставлення до цього явища.

Першим кроком до подолання проблеми насильства має стати її усвідомлення як суспільством в цілому, так і кожним окремим громадянином, членом сім’ї. Необхідно змінювати терпиме, а іноді й байдуже ставлення суспільства до насильства. Кожен із нас має сказати «Стоп!» насильству у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному – і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.

Від домашнього насильства не застрахований ніхто, тому важливо знати, як себе захистити. Отже:

-  потрібно обов’язково фіксувати домашнє насильство на фото або відео;

-  якщо ви отримали травму у вигляді синців або поранень, викличте швидку, яка повинна це зафіксувати;

-  фіксуйте побої на фото або відео;

-  погрози і тиск записуйте на диктофон.

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації:

0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер із мобільного).Фото без опису