ФССУ і Держпраці відповідальні за належне оформлення матеріалів розслідування інфікування медиків COVID-19

  • 1390

Контроль за об'єктивністю проведення розслідування гострого професійного захворювання медичних та інших працівників на COVID-19, а також за належним оформленням усіх матеріалів зобов'язані здійснювати представники Державної служби з питань праці та Фонду соціального страхування України у складі комісії з розслідування.

Підставою для проведення страхових виплат від ФССУ у разі настання нещасного випадку, професійного захворювання є акт розслідування. Процедура проведення таких розслідувань прописана постановою КМУ № 337 від 19.04.2019, якою затверджено Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Після отримання повідомлення про факт нещасного випадку від роботодавця (для медиків – це заклад охорони здоров’я), якщо нещасний випадок не пов’язано із смертю потерпілого і це не груповий нещасний випадок, то комісія з розслідування створюється закладом охорони здоров’я, тобто роботодавцем. У цю комісію входить представник роботодавця, як правило, це керівник служби охорони праці, представник профспілок, представники закладів охорони здоров’я: лікар-профпатолог, лікар-інфекціоніст, та представник лабораторного центру, який проводить епідеміологічне розслідування. Також до комісії входять представники Фонду соціального страхування України та Держпраці. У випадку, коли медичний працівник помер внаслідок інфікування, комісію у тому ж складі створює Державна служба з питань праці.

У випадках, коли комісія більшістю голосів пов'язує нещасний випадок із виробництвом попри відсутність необхідних документальних підтверджень для здійснення зазначеного висновку, представники Держпраці, Фонду або інші члени комісії відповідно до діючих нормативно-правових актів мають висловити окрему думку. Така думка оформлюється письмово, та зобов'язана бути викладена відповідно до постанови КМУ № 337 у разі, якщо матеріали розслідування оформлено неналежно, або розслідування проведено необ'єктивно.

ФССУ направлено Мінсоцполітики та Держпраці пропозиції щодо внесення змін до Порядку № 337 в частині визначення чіткого механізму проведення розслідування (спеціального розслідування) гострих професійних захворювань інфекційного походження.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України профінансував страхові виплати для усіх медичних працівників і їх родин, за чиїми випадками інфікування завершено розслідування та опрацьовано документи. По кожному із зазначених випадків співробітники Фонду працюють із медичними працівниками або членами їх родин з метою допомогти зібрати необхідні документи, визначені порядком КМУ. Загалом на сьогодні Фондом виплачено понад 90 млн грн страхових виплат медикам і їх родинам.

 

Начальник Пирятинського відділення

УВД ФССУ у Полтавській області                                                                                   Н. Возна