22 січня – День Соборності України

  • 460

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ЛОХВИЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ!

Від щирого серця вітаю вас із Днем Соборності України! 22 січня 1919 року увійшло до нашого національного календаря, як особливе свято, яке нагадує усім нам про те, що Україна – єдина держава, а ми – єдиний народ!  

Цього дня було проголошено Акт Злуки східних і західних українських земель у єдину Соборну українську державу. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

Що таке соборність для України? Це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність.

Символом єдності східних і західних земель став «живий ланцюг» від Києва до Львова у 1990 році, який був однією з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій.  «Живі ланцюги» як символи єднання української нації відтоді відбуваються у багатьох містах України.

Сьогодення посилає нові виклики та загрози соборності України. Є зовнішні сили, які були б задоволені розірвати Україну на шматки. Адже вороги української незалежності у світі, на жаль,  існують.

Питання Донбасу та Криму змусило українців по-новому поглянути на значення соборності України. Це її єдиний спосіб існування в безумовному просторі і часі. Збереження територіальної цілісності нашої країни, зміцнення єдності її регіонів, розмаїтість і відмінність яких склалися внаслідок об’єктивних історичних обставин, і надалі залишається не тільки актуальним, але й невідкладним завданням. У зв’язку з цим консолідуюче, об’єднуюче значення соборності просто неоціниме.

Сьогодні маємо добру нагоду згадати покоління наших батьків, дідів і прадідів, які боролися за самостійність нашої держави. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар її незалежності, соборності, державності! Вклонімося пам’яті героїв сучасності – воїнів-захисників, які на сході держави поклали свої життя за Україну!

Дорогі співвітчизники! Хай розум, воля та любов до неньки України згуртовують нас заради її процвітання, адже будь-які труднощі можна здолати  тільки з розумінням того, що в єдності наша сила!

Сердечно бажаю всім міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє України! З Днем Соборності! Слава Україні!

 

З повагою,

 Лохвицький міський голова ВІКТОР РАДЬКОФото без опису