ДОРОГИ НАШОЇ ГРОМАДИ: ПЕРСПЕКТИВИ ПОКРАЩЕННЯ

  • 1522

Належний стан доріг – питання, яке привертає увагу як пересічних мешканців, так і  Лохвицької міської ради, для якої покращення та розвиток дорожньої інфраструктури є одним з пріоритетних напрямків  роботи. Відрадно, що за останні роки на території громади збудовано рекордну кількість  доріг – 15!

Протягом 2015 – 2017 років на території громади  з’явилися нові дороги на вулицях Юрія Горобця, Ватутіна (до перехрестя з вул. Сенчанською), Котляревського, вулиці Калинова, Гагаріна (Грицьків міст), Партизанська, Сенчанська (від вул. Федоряки до межі міста) м. Лохвиця.  У 2018 – 2020 роках  нові дороги вдалося збудувати на вулицях квартал Мічурінський, Садова, провулку та вулиці Соколовського, Дунаєвського міста Лохвиця, на вулиці Шевченка в селі Васильки, на ділянці автомобільних доріг  загального користування місцевого значення Лохвиця – Васильки та  Лохвиця – Гаївщина. Асфальтове покриття з’явилося не лишень на дорогах у центральній частині міста Лохвиця, а й на його околицях, де люди роками потерпали від бездоріжжя, та у сільських населених пунктах.

Однак зважаючи на попередні десятиліття, коли експлуатувалися існуючі дороги, а про асфальт попід своїми дворами люди лише мріяли, питання розвитку дорожньої мережі своєї гострої актуальності не втрачає. Адже і в місті Лохвиця, і в селах громади існують дороги, на яких дорожнє покриття відсутнє. А шляхи сполучення між містом Лохвиця, яке є адміністративним центром територіальної громади, і населеними пунктами старостинських округів, потребують ремонту. Тож сьогодні про перспективи покращення дорожньої інфраструктури  Лохвицької територіальної громади розповідає заступник міського голови з питань архітектури та містобудування   АНАТОЛІЙ ІВАНОВИЧ ЛАХАЧ.

– Ще у 2019 році депутатами попереднього скликання була прийнята Програма розвитку дорожнього господарства Лохвицької міської ради, виконання якої було розраховано на три роки. Там було чітко вказано перелік вулиць, які підлягали капітальному ремонту, та терміни виконання даного виду робіт. Та в силу зовнішніх обставин, коли спочатку в громаді зник один з ключових платників податків, а  потім свої корективи у життя внесла пандемія, кількість надходжень до міського бюджету значно зменшилася. На жаль, у 2020 році недовиконання бюджету Лохвицької міської ради склало близько 15 мільйонів гривень. У зв’язку з першочерговістю фінансування захищених статей бюджету, а це  – оплата за енергоносії, комунальні послуги,  виплата заробітної плати,  зокрема працівникам закладів освіти Лохвицької міської ради, та нарахувань на зарплату, виплати на соціальне забезпечення та придбання продуктів харчування і медикаментів,  – дію Програми розвитку дорожнього господарства Лохвицької міської ради довелося пролонгувати на 2021 рік.

Відповідно до заходів Програми на 2020 рік був запланований капітальний ремонт дорожнього покриття провулку Шевченка, вулиць Набережна, Ватутіна, Садова міста Лохвиця. По цих об’єктах виготовлена проєктно-кошторисна документація з проходженням експертного звіту.      

У 2019-му вже зроблено капітальний ремонт проїжджої частини вулиці Садова (від перехрестя з вулицями Покровська та Урожайна до будинку №28). На 2020-й рік було заплановано, а наразі перенесено на 2021 рік, капітальний ремонт проїжджої частини вулиці Садова від будинку №31 до будинку №59. Кошти на капітальний ремонт цієї дороги передбачені в міському бюджеті на  2021 рік. Впровадження проєкту розраховане на 2 роки.

Також на 2 роки розрахована реалізація проєкту реконструкції пішохідних доріжок по вулиці Героїв України. Проєктом передбачено влаштування плитки на ділянці від буд. №2 до буд. №28. Роботи виконано на ділянці від повороту на автостанцію до меморіалу загиблим землякам. Вимощено  790 м² тротуарної бруківки «Старе місто», у трьох місцях відновлено сходи, влаштовано два пандусних спуски для зручності осіб із обмеженими фізичними можливостями. На 2021 рік заплановані роботи по завершенню цього проєкту – мощення плиткою буде зроблене  від будинку №26 (де розташована аптека «Ніка») до будинку №28 (де знаходиться приміщення «Ощадбанку»). 

Тобто, нині ми живемо по тих напрацюваннях, які були попередньо зроблені у нашій громаді.

На початку весни на території сільських населених пунктів Лохвицької територіальної громади заплановано провести обстеження фактичного стану доріг після осінньо-зимового періоду з метою розробки графіка ремонтно-відновлюваних  робіт.

Тримаємо в полі зору і дороги загального користування місцевого значення, які нині  знаходяться у сфері управління Агентства місцевих доріг Полтавської області. Це автошляхи, які з’єднують села з адміністративним центром громади – містом Лохвиця.  Маємо надію, що у зв’язку з децентралізацією дорожньої галузі в країні зміниться модель управління цими дорогами і влітку 2021 року з відповідним фінансуванням вони будуть передані в комунальну власність нашої громади.  Адже тоді Лохвицька міська рада тоді отримає можливість  дбати про їх ремонт та належне утримання.Фото без опису