РОБОЧА ЗУСТРІЧ ДЕПУТАТІВ ІЗ МІСЬКИМ ГОЛОВОЮ: ПРО ВИРОБНИЦТВО ПЕЛЕТІВ ТА ПЕРЕРОБКУ МОЛОКА

  • 797

24 лютого в сесійній залі Лохвицької міської ради  відбулася робоча зустріч Лохвицького міського голови Віктора Радька з депутатами – обранцями громади. У засіданні також взяли участь секретар Лохвицької міської ради Тетяна Даценко і заступник міського голови з питань архітектури та містобудування Анатолій Лахач.

Такий формат зібрання був зумовлений  прагненням міського голови, аби процес планування розвитку Лохвицької територіальної громади здійснювався колегіально з врахуванням думки кожного окремо взятого депутата.

Як розповів у ході зустрічі Віктор Радько, сьогодні на старті розробки у спеціалістів відділу економіки та інвестицій виконавчого комітету Лохвицької міської ради знаходиться проєкт, який передбачає будівництво цеху з виробництва пелетів та брикетів з біосировини  на території Лохвицької ТГ. 

В той час як для деяких громад такий проєкт не новий, Лохвицька територіальна громада, здобувши досвід енергоекономії при переході на опалення пелетами освітніх закладів, наразі прагне зробити крок не до закупівлі, а до власного виробництва палива. Реалізувати проєкт планується у співфінансуванні коштів Державного фонду регіонального розвитку та коштів міського бюджету у розмірі не менше 10 відсотків.

Сировина для виробництва, логістика, потужність, дотримання санітарних норм, збільшення кількості опалюваних пелетами закладів – ці та інші питання, якими цікавилися депутати, отримали відповіді в ході зустрічі.

Виробляти пелети планується з деревної тріски, на яку перебиватимуть обпиляні гілля дерев та поросль. Таким чином вдасться позбавитися не лише великої кількості  біосміття, а ще й мати неабияку користь з  переробки матеріалів, які є нешкідливими для людини і навколишнього середовища. Наразі в громаді 6 котелень дають тепло від пелетів. Річна потреба на них складає 550 тонн. Потужність виробництва цеху становитиме 1 тонну пелетів за годину. Це дасть змогу  задовольнити не лише потреби громади, а й вийти з цією біопродукцією на новий ринок збуту поза її межами. До того ж, у Лохвицькій ТГ, яка вже кілька років тримає курс на енергозбереження, планується подальше переведення об’єктів соціальної сфери, зокрема освітніх та медичних закладів, на пелетне опалення.

Ще одним питанням, обговореним на робочій зустрічі, стало створення комунального підприємства по переробці молока «Еко-продукт». Випуск молочно-кислої продукції, сирів, йогуртів тощо планується налагодити в селі Васильки, де наявне відповідне приміщення. Потужність підприємства складатиме  3 тонни молока на добу.

Реалізація проєкту відбудеться у співфінансуванні коштів Державного фонду регіонального розвитку  та міського бюджету.

Серед ризиків, обговорених депутатами в ході зустрічі з міським головою, – підбір висококваліфікованих кадрів (керівника підприємства, технолога, менеджерів), забезпечення сировиною і створення конкурентоспроможної продукції, налагодження ринку збуту продукції.  Серед плюсів, – створення нових робочих місць та можливість забезпечувати продукцією власного виробництва і мешканців громади, і заклади загальноосвітньої та дошкільної освіти, в яких харчуються діти.      

Отримавши відповіді на запитання по вищезгаданих проєктах, депутати, які як обранці громади апріорі зацікавлені, аби Лохвицька територіальна громада отримала нові можливості для економічного розвитку, висловлять свою позицію шляхом голосування під час сесій міської ради.Фото без опису