ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ

  • 2436

Тільки в сім’ї дитина пізнає любов, почуває себе щасливою, вчиться будувати власну сім’ю, адже батьки не тільки дають їй життя, а й відповідають за догляд та виховання, передають досвід поколінь, прищеплюють моральні цінності та духовність, задовольняють щоденні потреби. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але, коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. В Україні існує чотири форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.

Рішення про створення дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим комітетом міської ради (міст республіканського значення АР Крим і міст обласного значення) на підставі заяви осіб або особи, які виявили бажання створити такий будинок, з урахуванням результатів навчання, подання відповідного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і висновку служби у справах дітей про наявність умов для його створення.

Хто може стати батьками-вихователями?

- Батьками-вихователями можуть бути повнолітні та працездатні особи. Особи, які виявили бажання стати батьками-вихователями, в обов’язковому порядку, повинні пройти навчання, організоване обласними центром соціальних служб , із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за спеціальною програмою.

Слід враховувати, що у випадку, якщо хоча б один з батьків-вихователів не пройшов курс підготовки потенційних кандидатів на створення ДБСТ, то кандидати не отримають дозволу на створення ДБСТ. А також кандидати не отримають дозволу на створення ДБСТ в разі, якщо:

-хоча б один з батьків-вихователів визнано в установленому порядку недієздатним або обмежено дієздатним,

-позбавленим батьківських прав,

-є колишнім опікуном / піклувальником,

-усиновлювачем,

-позбавленим відповідних прав за неналежне виконання покладених на нього обов’язків.

Існують також обмеження для кандидатів у батьки-вихователі за віком. Влаштування дітей у ДБСТ розраховано таким чином, щоб до досягнення батьками пенсійного віку дитина могла стати повнолітньою.

Також на заваді створенню ДБСТ можуть стати вади фізичного чи психічного здоров’я потенційних батьків-вихователів (інваліди I і II групи, які, за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на синдром набутого імунодефіциту, відкриту форму туберкульозу, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства). Відповідні вимоги висуваються і до членів родини батьків-вихователів.

Дитячий будинок сімейного типу комплектується дітьми протягом дванадцяти місяців з дня створення. Контроль за його комплектуванням здійснює місцева служба у справах дітей.

Чи втрачає дитина, яка виховується в дитячому будинку сімейного типу, статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування?

За вихованцями дитячих будинків сімейного типу зберігаються пільги та державні гарантії, встановлені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці мають право підтримувати особисті контакти з батьками та іншими родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду. Форму такого спілкування визначають органи опіки та піклування за погодженням з батьками-вихователями та за участю соціального працівника, який здійснює соціальне супроводження.

Які права та обов’язки батьків-вихователів?

Батьки-вихователі несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток вихованців. Вони є законними представниками вихованців у всіх органах, установах і організаціях, без спеціальних на те повноважень.

Батьки-вихователі не можуть використовувати надані їм права всупереч інтересам дитини.

Батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя і праці.

Батьки-вихователі в обов’язковому порядку проходять курс підготовки (один раз на два роки), проведення якого забезпечують обласні центри соціальних служб.

Що таке соціальне супроводження дитячих будинків сімейного типу?

Соціальне супроводження дитячих будинків сімейного типу здійснюється центрами соціальних служб, що передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування дитячого будинку сімейного типу. Соціальне супроводження дитячого будинку сімейного типу здійснюється постійно.

Для здійснення соціального супроводження за дитячим будинком сімейного типу закріплюється соціальний працівник відповідного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який пройшов спеціальну підготовку.

За рахунок яких коштів утримуються вихованці дитячого будинку сімейного типу?

Фінансування дитячого будинку сімейного типу відбувається з державного бюджету.

Розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два з половиною прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

За вихованцями зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги.

У разі, коли дитині виплачується пенсія, аліменти, стипендія, інші державні допомоги, розмір допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами та розміром інших виплат.

Суми коштів, що належать вихованцям як пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги, переходять у розпорядження батьків-вихователів і витрачаються на утримання вихованців.

Яке грошове і матеріальне забезпечення отримують батьки-вихователі?

Законодавством передбачено відрахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за непрацюючих батьків-вихователів на суми їх грошового забезпечення.

Відрахування надходять на рахунки управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах, відкриті в установах уповноваженого банку.

Батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу виплачується грошове забезпечення, яке визначено у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Заощаджені протягом року бюджетні кошти вилученню не підлягають і використовуються батьками-вихователями для задоволення потреб вихованців у наступному році.

Питання захисту житлових прав батьків-вихователів та осіб, які проживають з ними, регулюються угодою.

Хто здійснює контроль за умовами проживання вихованців?

Контроль за умовами проживання вихованців здійснюють органи опіки та піклування і служби у справах дітей районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст республіканського значення Автономної Республіки Крим і міст обласного значення.

Раз на рік служба у справах дітей за місцем знаходження дитячого будинку сімейного типу готує звіт про стан виховання, утримання і розвитку дітей в дитячому будинку сімейного типу на основі інформації, що надається соціальним працівником, який здійснює соціальне супроводження родини, вихователем дошкільного навчального закладу або класним керівником загальноосвітнього навчального закладу, де навчається дитина, дільничним лікарем-педіатром і дільничним інспектором місцевого відділку міліції. Батьки-вихователі обов’язково ознайомлюються зі складеним звітом, який затверджується начальником служби у справах дітей.

Кандидати в батьки-вихователі мають зібрати такий пакет документів:

• заяву кандидатів у батьки-вихователі про створення дитячого будинку сімейного типу із зазначенням інформації про наявність чи брак кредитних зобов'язань; • копії паспортів кандидатів у батьки-вихователі;

• довідку про склад сім'ї (форма № 3);

• копію свідоцтва про шлюб (для подружжя);

• довідку про стан здоров'я кандидатів у батьки-вихователі та членів сім'ї, які проживають разом з ними;

• довідку про доходи за останні шість місяців або довідки про подані декларації про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про брак податкових зобов'язань з такого податку);

• довідку про наявність/брак виконавчого провадження щодо боргових зобов'язань;

• довідку про проходження курсу підготовки та рекомендації Центру соціальних служб щодо включення потенційних батьків-вихователів до Банку даних;

• нотаріально завірена письмова згода всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з кандидатами в батьки-вихователі, на створення або організацію дитячого будинку сімейного типу.

За додатковою інформацією звертайтеся до відділення соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Лохвицької міської ради за адресою: м. Лохвиця,
вул. Перемоги, 16, тел. : 3-45-09