Шевченківський тиждень у ЗОШ №3

  • 1143

ВІДКРИВАЄМО НЕЗАБУТНЬОГО  КОБЗАРЯ

Минають роки й сторіччя, змінюються вірування і погляди людей, а великі надбання мистецтва надовго переживають своїх творців. Дійсно, є в нашій літературі імена, що не потребують ні пишних шат красномовності, ані високих означень та епітетів, бо вони входять у свідомість кожного з нас із самого малечку, як голос матері, як сонячне світло, як подих рідних просторів. До них належить ім'я геніального українського поета Тараса Шевченка.

У зв’язку з відзначанням 207-ї річниці  від дня народження Т. Г. Шевченка, з метою вшанування пам’яті реформатора української мови, основоположника української літератури, популяризації його літературної та мистецької спадщини, культурного розвитку молодих громадян України  з 09.03 по 12.03.2021  року у   Лохвицькій ЗОШ №3 І-ІІІ ступенів  проведено Шевченківський тиждень. Метою його проведення було показати велич і неповторність творчої спадщини Т. Шевченка, його значення для розвитку української літератури.

Відкрився тиждень загальношкільним флешмобом «Сторінками Кобзаря», в ході якого своєрідною перепусткою до школи було цитування учнями та педагогами рядків із поезій поета, та тематичними інсталяціями, котрі учні розмістили в своїх класних кімнатах. Також в цей день з нагоди дня народження Кобзаря, відбулося покладання квітів до пам’ятника Шевченку, а учителька історії Вигранка Л.М. розповіла про історію найвідоміших пам’ятників Шевченку в Україні. У середу шкільний бібліотекар Шестопалова Т.Б. організувала бібліотечний урок та літературну виставку «Незабутній Шевченко». Учителі української мови на своїх уроках провели написання диктантів про Тараса Шевченка, а учні початкової школи стали учасниками віршограю «Оживає Кобзареве слово». Також цього дня зусиллями шкільного самоврядування було створено мистецький паркан «Живописна спадщина Шевченка». Із великого художнього доробку геніального українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка старшокласники  відібрали картини, малюнки та гравюри, які відображають основні етапи творчості майстра, його подорож Україною.

       На вірші Тараса Григоровича покладено багато пісень. Це ознака того, що його творчість зажди на часі. По-сучасному, пісенно у четвер пройшли музичні перерви «Поезія Шевченка – то музика народної душа», на яких здобувачі освіти та педагогічний колектив школи з насолодою слухали музичні інтерпретації на слова Шевченка. Також у цей день учителі української мови та літератури Колєнова О.І. та Веремєєнко Н.М. провели марафон безперервного читання Кобзаря і літературний батл для учнів 11 класу.

Останній день Шевченківського тижня також пройшов цікаво та змістовно. Учні НУШ стали учасниками літературної вітальні «Шевченко в англомовному світі». Діти прослухали декламування віршів Т.Г. Шевченка послами Великобританії та Канади англійською мовою, іноземними студентами – українською мовою; виконували творчі завдання, які складалися з 2-х частин: прочитати вірш англійською мовою, а потім з’єднати картинки з словами, що їм відповідають. З метою ознайомлення учнів із періодом перебування Кобзаря на Полтавщині вчителем географії Сколотою М.В. було проведено графічну подорож «Полтавські шляхи Кобзаря».

   Минають роки, змінюються покоління, але слово Т.Г. Шевченка – живе і вічне. Поет поставив Слово на сторожі поневоленого українського народу. Тому і залишився у пам’яті нащадків захисником істини і справедливості, палким борцем за Україну, сім’ю вольну, нову, в якій житимуть щасливі, горді і прекрасні люди.

Педагог-організатор Лохвицької ЗОШ №3  М.В. СколотаФото без опису