НЕ ПАЛІТЬ СМІТТЯ! ЦЕ ШКОДИТЬ ЗДОРОВ’Ю ТА ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОМ!

  • 757

Настала весна і територія нашої громади, на жаль, знову в  диму від спалювання сміття, сухої трави та торішнього листя. Наскільки він шкідливий для людського здоров’я – вже доведено екологами. І це особливо актуально в умовах боротьби з коронавірусом, коли сильна імунна система – шанс бути здоровим!

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Спалюючи сміття, ви стаєте шкідником, адже порушуєте Закон, суперечите Конституції України, як основному закону держави, де стаття 50 гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Окрім того, паління листя, сухої трави на присадибних ділянках, городніх наділах, сінокосах призводить до поширення вогню на луги, очерета, лісосмуги, що знищує рослинність та все живе на своєму шляху!

СПАЛЮВАННЯ РОСЛИННИХ ЗАЛИШКІВ Є ПРЯМИМ ПОРУШЕННЯМ РЯДУ НОРМ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА, А САМЕ:

  1. Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»;
  2. Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;
  3. Закону України «Про охорону земель»;
  4. Закону України «Про благоустрій населених пунктів»;
  5. Закону України «Про рослинний світ»;
  6. Закону України «Про тваринний світ»;
  7. Правил благоустрою території Лохвицької міської ради п. 5.1.7.

Чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави в населених пунктах і на присадибних ділянках та передбачає штрафи за порушення цієї заборони.

ШТРАФ ЗА СПАЛЮВАННЯ РОСЛИННИХ ЗАЛИШКІВ

Дії, які є порушенням норм законодавства тягнуть за собою відповідальність відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: спалювання опалого листя в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища забороняється.

Порушення цієї заборони передбачає накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 гривень). На посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті ж дії, здійснені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а згідно зі статтею 152 КУпАП, штраф за багаття для громадян становлять 340-1360 грн., а для посадових осіб і підприємств – 850 – 1700 грн.

КУДИ ТЕЛЕФОНУВАТИ, ЯКЩО ПОРЯД ПАЛЯТЬ СМІТТЯ?

– По-перше, пожежним (101).

– По-друге, в поліцію (102). Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксацію факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адмінправопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії Лохвицької міської ради, яка в 15-денний термін розгляне справу і накладе штраф на порушника.

– По-третє, інспектору виконавчого комітету Лохвицької міської ради  Хвостик Тамарі Григорівні (095-47-76-785) та інспектору служби благоустрою Ткаченко Ганні Володимирівні (050-843-47-12), які також мають право складати протокол про адміністративне провопорушення.

ЛОХВИЦЬКА МІСЬКА СЛУЖБА БЛАГОУСТРОЮФото без опису