ДО З00-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Г.С. СКОВОРОДИ

  • 1918

Верховна Рада України прийняла постанову про відзначення на державному рівні у грудні 2022 року 300-річчя від дня народження видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога Григорія Савича Сковороди.      

Презентація міжрегіонального маршруту, що пролягає через Полтавську,  Харківську та Сумську області, створення книжкових виставок та документального фільму про мандрівного філософа, презентація ювілейного конверту та ювілейної монети, започаткування обласної премії імені Григорія Сковороди, проведення міжнародної наукової конференції – всі ці заплановані заходи покликані привернути якомога більше уваги до визначної постаті Г.С. Сковороди.

У плані заходів постанови ВР України щодо відзначення ювілею передбачено ремонт будівель Чорнухинського літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди, розташованого в смт.  Чорнухи Лубенського району Полтавської області, де народився Григорій Сковорода, та Лохвицького краєзнавчого музею імені Г.С. Сковороди, розташованого у місті Лохвиці Миргородського району Полтавської області, де йдучи до Харкова неодноразово бував мандрівний філософ. 

21 квітня у Лохвицькій міській територіальній громаді з робочим візитом побували заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко,  народний депутат України Анастасія Ляшенко, працівники підрозділів ОДА. Разом із Лохвицьким міським головою Віктором Радьком вони відвідали Лохвицький краєзнавчий музей імені Г. С. Сковороди, ознайомившись з його експозиціями, оглянули пам’ятник філософа, встановлений у місті Лохвиця у 1922 році з нагоди 200-річчя від дня його народження.  Відтоді пам’ятник, автором якого є скульптор І. Кавалерідзе,  вважається візитною карткою міста Лохвиця.

Підсумовуючи побачене, заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко  відзначила:

– Музей хороший, але не в контексті реконструкції до такої пам’ятної дати. Бо насправді людина, яка їде «дорогою Сковороди» якоїсь додаткової інформації там не візьме. А з приводу пам’ятника – так,  він неймовірний. Я б сказала, насправді він у гарному стані. Прилегла територія – це питання, думаю, посильне для громади. Безумовно територія біля пам’ятника буде включатися до заходів, які плануються  на обласному  рівні з приводу відзначення ювілею. А от порятунок музею  – це все ж таки  питання часу, і проєктної документації, і стратегії його бачення далі. Таким, як він є, він може залишатися на рівні громади. Якщо ви хочете, щоб  сюди приїхали люди, то, звичайно, він повинен мати інший варіант експозиції, сучасний, з оновленим фондом. Зараз він може бути таким на місцевому рівні, але туриста цим не привабиш. Я впевнена, що він має майбутнє, але у зовсім іншому форматі». Фото без опису