16 травня – День пам’яті жертв політичних репресій

  • 1331

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ЛОХВИЦЬКОЇ ГРОМАДИ, ДОРОГІ СПІВВІТЧИЗНИКИ!

Із початку незалежності нашої країни відкрилися  жахливі сторінки  історії української нації, пов’язані з політичними репресіями комуністичного режиму.

З метою привернення уваги суспільства до трагічних подій, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, щорічно у третю неділю травня, відповідно до Указу Президента від 21 травня 2007 року, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій.

Досі точну кількість жертв тоталітарного режиму не можливо визначити. Деякі  історики  вважають, що за період з початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано  майже 1,5 мільйона осіб. Багато з них було розстріляно, інші пройшли тюрми, табори,  заслання, каторгу, побували в психіатричних лікарнях.

Терор і репресії торкнулися  майже всіх верств населення: політиків, вчених, військових, священиків, представників культури, селян. Особливо жорстокими були репресії сталінського режиму в 30-х роках. Зокрема у 1937 – 1938 рр.  в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них розстріляно  122 237  громадян.

Кілька десятків років радянська влада приховувала сліди своїх злочинів. На місцях поховань зводили режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами і висаджували зверху дерева.

Серед  жертв терору і політичних репресій було багато молодих та середнього віку людей, які ще створили б неоціненні духовні скарби, володіючи якими, українці стали б урівень з іншими цивілізованими народами. Дехто з них жив би й сьогодні. Сама присутність таких людей у суспільстві зробила б його кращим. Але постріли холоднокровних катів змінили хід української історії… 

Тож схилімо голови у скорботі за сотнями тисяч жертв політичних репресій, аби більше ніколи кривавий терор не мав повтору в історії нашої країни!  

          Лохвицький міський голова ВІКТОР РАДЬКОФото без опису