БУДЬМО ЕКОМИСЛЯЧИМИ!

  • 1302

Шановні мешканці Лохвицької громади! Сьогодні хочу підняти питання, які турбують ледь не кожного жителя не лише нашої громади, але і України в цілому, а саме питання про побутові відходи та сміттєзвалища.

На сьогодні в Україні проблема сміттєзвалищ – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.

Ми не можемо не помітити, наскільки збільшилися об’єми сміття у житлових приміщеннях, офісах, кафе, ресторанах, школах, дитячих садочках, ринках, вулицях. Кожного дня ми стикаємося з відходами як вдома, так і на вулиці. Всюди нас оточують папірці, пластик, обгортки, целофан, скло, використані маски.  Це – жах!

І все це сміття, в кращому випадку, прямує на сміттєзвалища…

Наші сміттєзвалища, куди вивозяться відходи, стають розсадниками хвороб та розповсюджувачами комах і гризунів. Сміття нікуди не зникає, а тільки накопичується. Земля вбирає всі шкідливі речовини, які виділяються під час скупчення сміття, ці речовини потрапляють в ґрунтові води,  а потім ми дивуємося, чому у нас такий високий рівень захворюваності в Україні.

         У країнах Європи ще в минулому столітті розпочато впровадження реформ по відновленню екологічного стану в екосистемах та містах, які вже показали свою результативність та позитивний ефект від реалізованих заходів.

         Розглянемо деякі  методи боротьби з сміттям, що на практиці вже застосовуються нашими сусідами.

Сміттєспалювальні заводи. Цей метод заслуговує на увагу в останню чергу, так як  є дорогим в експлуатації та потребує великих обсягів джерел збуту (відходів). Практикується розташування заводів в містах-мільйонниках.

Захоронення відходів на полігонах та сміттєзвалищах. Цей метод та його наслідки ми з вами розглянули раніше.

         Найкращим, найефективнішим методом є роздільне збирання відходів. Цей метод зменшує навантаження на полігони на 40%! При роздільному збиранні 80% відсортованого сміття іде на вторинну переробку і 20% – на спалювання чи утилізацію. Органічні відходи компостуються та після спеціальної обробки використовуються як органічне добриво.

         Нам з вами, нашим дітям, онукам, правнукам  жити в нашому місті, громаді, країні, на цій планеті. Давайте загальними зусиллями, кожен на своєму місці, по своїй силі та можливості будемо робити наступні кроки до збереження, поліпшення стану навколишньої  природи.  

P.S. Можна почати з найпростішого екологічного рішення, наприклад, купуючи товар в магазинах «одягнений» в екологічну упаковку.

Н.Г. Редька,

провідний спеціаліст відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Лохвицької міської ради