Бібліотеки Полтавщини отримали 150 комп’ютерів, з них 29 – бібліотечні заклади Лохвицької територіальної громади

  • 1193

 За повідомленням веб-порталу Полтавської ОДА, 31 травня на базі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського в межах проєкту Дія. Цифрова освіта відбулася офіційна передача 150 одиниць комп’ютерної техніки сільським бібліотекам територіальних громад регіону. Відтепер 61 бібліотека в 8 громадах зможе запроваджувати надання активних послуг пов’язаних із підвищенням цифрової грамотності громадян. Лохвицька міська територіальна громада отримала 29 комп’ютерів. 

Як зазначила заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, Полтавщина – сьомий регіон, де передають комп’ютери.

«Ми маємо на меті навчити 6 мільйонів українців цифровій грамотності за три роки. Для цього робимо чимало речей. Зокрема, запустили національно-освітню безкоштовну онлайн-платформу, де розміщено більше 55 різних освітніх серіалів, – сказала Валерія Іонан. Друга частина нашого проєкту – це мережа хабів, створення точок доступу до інтернету та комп’ютерних гаджетів. Усі люди, які хочуть навчитися цифровій грамотності, можуть зробити це безкоштовно. Українська бібліотечна асоціація є нашим стратегічним партнером, бібліотеки є нашими цифровими хабами.

На реалізацію проєкту не витрачаються кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами – Favorit Foundation.

«Більше 2000 комп’ютерів у 7 областях України передано для цифровізації сільських бібліотек. Хочеться, щоб у кожному селі був доступ до інтернету, щоб кожна людина, яка має в цьому потребу, могла безкоштовно отримати доступ до цифрових знань або просто задовольнити свої потреби», – сказала куратор проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation Маріанна Ковеня.

Нині в Полтавській області працює понад 170 хабів, де жителі області через платформу Дія. Цифрова освіта можуть проходити навчання. Як приклад, 95% таких хабів організовані на базі бібліотек.

«Ми маємо амбітну ціль, щоб у кожному населеному пункті, в кожній громаді був доступ до такого хабу. Вони будуть на базі бібліотек, шкіл, центрів «Дія» чи інших закладах. Також у Стратегії Полтавської області на 2021-2027 роки передбачено, щоб як мінімум 200 000 осіб області були залучені до цифрової грамотності через платформу «Дія», – сказав заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Панченко.

У Полтавській області – 764 бібліотеки, із них комп’ютеризовано – 359, зокрема в сільській місцевості – 265. Мають доступ до інтернету – 334 бібліотеки, з них в сільській місцевості – 237.

«Усі розуміють, що сучасний світ неможливий без цифрової трансформації, але і вона також неможлива без цифрової грамотності. Оскільки бібліотеки в класичному їх варіанті і сприйнятті вже трохи себе пережили, є потреба їх модернізувати. Також це прекрасна система майданчиків по всій області для того, щоб запровадити цифрову грамотність населення», – сказала заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченеко.

Даний проєкт – приклад взаємодії бізнесу, влади, громадянського суспільства і бібліотек.Фото без опису