ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ЛАРИСИ ЯКОВЕНКО «ЗАПРОШУЮ НА УКРАЇНСЬКЕ ВЕСІЛЛЯ!»

  • 752

1 червня в Лохвицькому міському будинку культури в рамках проєкту Pr Дівич-зустріч Київ – Лохвиця, автором якого є засновниця консалтинг-центру «LaVita» та ресторатор Віталіна Лавріненко, а ідейною натхненницею його проведення в місті підприємець Людмила Заїка, відбулася неординарна творча подія – презентація книги нашої талановитої землячки, мешканки села Харківці Лариси Яковенко «Запрошую на українське весілля».

«Обряди, звичаї, традиції – це жива нитка духовності, що пов’язує між собою покоління, кожну особистість з історією та культурою народу, – написала у вступному слові до книги кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського Національної Академії Наук України Галина Бондаренко.–Весільна обрядовість займає особливе місце серед цього духовного спадку. Вона супроводжує найбільш важливий у соціальному, емоційному планах період людського життя, коли публічно засвідчується любов окремих юнака та дівчини, їх готовність стати парою, продовжити свій рід.

Про весілля написано чимало наукових розвідок, літературних творів і здавалось би, неможливо віднайти щось нове у цій царині. Втім, Ларисі Яковенко це вдалось. Її книгу «Запрошую на українське весілля!» можна віднести до жанру поетичної етнографії…

У притаманній авторці поетично-художній манері ведеться розповідь про перебіг весілля, його регіональні особливості, весільні страви та обрядову поезію. Великий досвід краєзнавчої роботи, навички польових досліджень, літературознавчих студій дозволили Ларисі Яковенко зібрати оригінальний матеріал, за яким можна реконструювати втрачені елементи весільної драми, зберегти цікаві зразки пісенної весільної творчості Полтавщини.

Книга написана гарною живою мовою і читачам безперечно припадуть до смаку всі цікавинки, що мають стосунок до весілля, зібрані авторкою з різних джерел…

Весільні традиції не зникають, а лише розвиваються, тому що народження нової родини, що постає з любові, стосується майже кожного. Тому книга Лариси Яковенко про весілля – це також і книга про любов, що написана з почуттям великого захоплення авторкою красою традицій рідного краю, з великою пошаною та любов’ю до людей, що бережуть їх»  – переконує у вступному слові читачів Галина Бондаренко.

У тому, що зі сторінок книги, де  Лариса Яковенко зібрала   кращі зразки народної творчості – обрядові пісні, вірші, легенди і навіть старовинні рецепти – віє українським духом наших предків, переконалися присутні на презентації. Художнє читання уривків книги, виконання українських пісень – все це залишило незабутні враження у всіх поціновувачів українського слова, яким майстерно володіє авторка.

Від імені Лохвицької територіальної громади з важливою подією – виходом книги «Запрошую на українське весілля» у світ Ларису Яковенко привітала секретар Лохвицької міської ради Тетяна Даценко. За активну громадську позицію, багаторічну творчу працю, значний особистий внесок у справу примноження національної літературної скарбниці, відродження та популяризацію  національно-культурних традицій, плідну участь у культурно-просвітницьких заходах Лохвицької міської територіальної громади  Лариса Яковенко отримала відзнаку – Грамоту Лохвицької міської ради та цінні подарунки.