З 8 ЛИПНЯ ЗАПРАЦЮЄ МОЛОЧНИЙ КООПЕРАТИВ У СЕЛІ ЛУКА, НАСТУПНИЙ – У СЕЛІ БЕЗСАЛИ

  • 1126

Лохвицька міська рада визначила одним з пріоритетних напрямків розбудови аграрного сектору економіки громади розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.    Лохвицька міська територіальна громада є потужним аграрним сектором, відтак розвиток кооперації сприятиме вирішенню питання продовольчої безпеки і розвитку сільських територій.

Ось уже кілька років як  сільськогосподарський обслуговуючий кооператив успішно функціонує у селі Білогорілка Білогорільського старостату Лохвицької міської ради.

До  його прикладу наразі долучаються і жителі села Лука Лучанського старостату Лохвицької міської ради, які за підсумками зборів громадськості прийняли рішення створити сільськогосподарський обслуговуючий кооператив під назвою «Молочний край – 2021».

Лохвицька міська рада, в свою чергу, взяла на себе зобов’язання забезпечити даний кооператив приміщенням та обладнанням, необхідним для заготівлі молока  та подальшого його збуту на молокопереробні підприємства. Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом  уже проведені роботи по укладанню угоди щодо збуту молока СВК «МОЛОКО-РОМНИ». Також проведена роз’яснювальна робота  з  мешканцями села  щодо переваг здачі молока саме в кооператив. Це пов’язано з вищою ціновою політикою, адже за умовами договору вартість молока з базовою жирністю становитиме  8 грн. за літр, тобто в середньому за літр молока населення буде отримувати від 11 до 12 грн.

Лохвицькою міською радою було оголошено тендер  на придбання молочного обладнання, а саме ємностей для охолодження молока об’ємом 500 та 1 000 літрів. Завдяки цьому обладнанню молоко, яке мешканці будуть зносити до заготівельного пункту, охолоджуватиметься  до температури 3-4 0С, що забезпечить його зберігання до моменту відвантаження на молоковоз.

За підсумками тендеру на закупівлю обладнання переможцем  стало ТОВ «ІКР ГРУП». Також в цього товариства були придбані аналізатор якості молока, насоси для перекаування  молока з ємностей на молоковоз та інші допоміжні засоби. Приміщення кооперативу повністю пристосоване  до його розміщення обладнання, забезпечене електроенергією, водовідведенням та каналізацією. Початок роботи кооперативу заплановано на 8 липня  2021 року.

У центрі села Безсали Лохвицькою міською радою придбано частину приміщення, яку планується пристосувати під заготівельний пункт сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Молочний край – 2020», який створили місцеві мешканці. Будівля відповідає всім нормам, її місце розташування сприятливе  для логістичних маршрутів молоковозів (знаходиться біля автомобільної дороги Лохвиця – Безсали). Найближчим часом планується затвердити проєктно-кошторисну документацію на виконання робіт з ремонту приміщення. На наступній сесії Лохвицької міської ради будуть внесені зміни  до Програми підтримки створення та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на території Лохвицької міської  територіальної громади на 2019 – 2021 роки, де будуть додатково передбачені  кошти на придбання обладнання  для подібних кооперативів та подано необхідний пакет документів  для співфінансування з обласного бюджету в рамках  Програми розвитку та підтримки  аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2027 року.

Отож, коли люди в селі мають бажання створити молочний кооператив, Лохвицька міська рада всіляко їх підтримує: забезпечує їх обладнанням та приміщенням, яке приводить до належних санітарних і державних будівельних норм.  А ще  в рамках Програми підтримки створення та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на території Лохвицької міської  територіальної громади на 2019 – 2021 роки передбачені заходи по компенсації мешканцям села придбання доїльного обладнання, компенсація на придбання та дотація на утримання корів. Всі ці заходи, безперечно, сприятимуть активному розвитку сільських територій та підвищенню рівня і якості життя сільського населення Лохвицької територіальної громади. Фото без опису