У СТАРОСТАТАХ ЛОХВИЦЬКОЇ ГРОМАДИ РЕСТАВРУЮТЬСЯ ПАМ’ЯТНИКИ, ЩО УВІЧНЮЮТЬ ПОДВИГ СОЛДАТІВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

  • 1522

Лохвицька міська рада, яка дбає про те, аби нинішнє покоління з належною гідністю зберігало пам'ять про полеглих на фронтах Другої світової війни, розпочала системне відновлення пам’ятників, розміщених на території громади.

У травні 2021 року у селі Гиряві Ісківці Гирявоісковецького старостату було реставровано Пам’ятник однополчан (рік встановлення – 1974-й), де виконано комплекс  робіт з демонтажу і влаштування постаменту Вічного вогню з облицюванням фасадними та гранітними плитами, частковий  демонтаж стели та її облицювання плиткою.

Встановлений у селі Лука в далекому 1958 році Меморіальний комплекс (братська могила воїнам Другої світової війни. Пам’ятний знак полеглим воїнам-односельчанам) з написом на п’єдесталі  «Вічна  слава героям, що полягли в боях за свободу і незалежність нашої Вітчизни» з плином десятиліть не просто втратив свій первозданний вигляд, а зазнав руйнації. Найбільше постраждала скульптура Невідомого солдата, деякі частини якої повідпадали з каркасу.

Для відновлення пам’ятника було виготовлено форми зліпку рук і поясу, каркас з мідного дроту, зроблене накладання шару розчину на місця з великими пошкодженнями (права частина обличчя,  кисті обох рук,  вінок, шинель, головний убір,  пасок, обидві ноги, комір, ґудзики та тумба під вінок) та проведено  комплекс реставраційних робіт, в тім числі фарбування, завдяки чому пам’ятник у селі Лука Лучанського старостату знову набув належного естетичного вигляду.

Наразі тривають роботи по відновленню пам’ятника Невідомому солдату, розміщеному на території Ригівського старостату.  Фото без опису