ВІДШУМІЛА, ВІДГУЛЯЛА ВЕСІЛЬНА КАРУСЕЛЬ НА ЛОХВИЧЧИНІ

  • 1481

Фестиваль «Весілля гуляй, Лохвицький край» унікальний тим, що дозволив в одному місці і в один час подивитися на традиційні українські весільні обряди нашого краю, які багато в чому забуті і не використовуються в сучасному житті. Вони наочно продемонстрували лохвичанам і гостям міста, яке відповідальне і трепетне ставлення було за старих часів до такого важливого життєвого етапу як створення сім'ї.

Розмаїття українських костюмів, неперевершений автентичний спів заполонили  надвечір 19 червня Сосновий парк – найулюбленіше місце відпочинку лохвичан, а весільні столи ломилися від смаколиків. Чого тільки не було на нашому лохвицькому весіллі!  Тут плели весільний віночок, викупляли місце біля нареченої, заплітали косу, готували весільний посаг, мили тещі ноги, різали коровай і навіть купали батьків!

Організований відділом культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Лохвицької міської ради етнографічний фестиваль «Весілля гуляй, Лохвицький край!» дозволив представити неповторну красу і поезію української весільної обрядовості. В фестивалі взяли участь самодіяльні співочі, інструментальні, хореографічні, фольклорні, театральні творчі колективи та солісти всіх клубних закладів нашої громади, в репертуарі яких є унікальні традиційні весільні обряди і дійства, а також майстри народних промислів із Лохвиці, Свиридівки, Полтави, Лубен.

Сільські Будинки культури і клуби Лохвицької територіальної громади представили весільну обрядовість першого дня весілля та взяли участь у концертній програмі, яка перемежовувалась театралізованими обрядами другого дня весілля, підготовленими творчими колективами Лохвицького міського будинку культури.

Привернула увагу глядачів  і фотовиставка «Весільні ворота» із фотографіями зі святкування одруження лохвичан в народному стилі.

Всі учасники фестивалю були нагороджені грамотами за вагомий внесок у справу по збереженню традицій і обрядів українського весілля, а міський голова Віктор Радько висловив упевненість в тому, що в Лохвицькій громаді завжди відчуватимуть себе комфортно жителі кожного куточка нашої щедрої і багатої на таланти землі.

Щира дяка працівникам комунального підприємства «Добробут-сервіс», які зробили все можливе, щоб на святі було комфортно як учасникам, так і глядачам весільного дійства!Фото без опису