Біологічний метод захисту рослин– ефективно та безпечно

  • 5502

Альтернативою хімічного методу є біологічний захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів,  застосування якого з кожним днем стає все більше актуальним.  Практична зацікавленість біологічним методом зумовлена тим, що він безпечний для людини і теплокровних тварин. Агенти біологічного захисту не забруднюють навколишнє середовище, проявляють високу селективність, зручні для масового виробництва та мають невичерпні ресурси для цього. Ось чому у екологічно розвинених країнах біологічний захист рослин є екологічно безпечною і пріоритетною формою в довготривалих програмах боротьби зі шкідливими організмами.

Застосування біологічного методу захисту рослин є актуальним і одним із важливих інструментів переходу до органічного та екологічного землеробства України. Сам біологічний метод захисту рослин ґрунтується на використанні живих організмів проти шкідників, збудників хвороб і бур'янів.

 Аграрії багатьох країн світу давно усвідомили, спробували і відчули на практиці користь застосування органічного землеробства: воно скорочує витрати на виробництво екологічної продукції, сприяє збереженню навколишнього середовища, природного біорізноманіття, відтворює природну родючість ґрунтів.

У світі екологічно чиста, власне органічна продукція є дорожчою, ніж виготовлена за сучасними технологіями.

Біологічні препарати розділяють на наступні види:

Біологічні фунгіциди – це препарати живих організмів, продукти їх життєдіяльності, що використовуються аграріями для захисту рослини в період її вегетації від хвороб, які викликають грибні та бактеріальні збудники. Біологічні фунгіциди володіють значним діапазоном дії, що дозволяє захистити рослини від широкого спектру хвороб, в тому числі: пліснявіння насіння, кореневих гнилей, снігової плісняви, борошнистої роси, бурої роси, фітофторозу, альтернаріозу, фузаріозу, фомозу, кокомікозу, бактеріозів і різного роду плямистостей і гнилей.

  • Біологічні інсектициди та акарициди – це вузькоспеціалізовані мікроорганізми і продуковані ними специфічні біотоксини направленої дії, призначені для боротьби з імаго і личинками шкодочинних комах, кліщів і комарів. Біологічні інсектициди володіють широким спектром дії, що дозволяє їм ефективно боротися з наступними шкідниками: колорадським жуком, капустяною совкою, вогнівкою, яблуневою плодожеркою, лучним метеликом, американським білим метеликом, яблуневою і плодовою міллю, павутинними кліщами, великою кількістю видів гусені, тощо. При цьому препарати абсолютно безпечні для бджіл.
  • Біологічні інокулянти – біологічні препарати, що використовують  живі культури корисних для рослин мікроорганізмів для зміцнення здоров’я культури. Найбільшу популярність та поширеність у світі препарат здобув як інокулянт для сої (рос. инокулянт для сої). Але використання інокулянтів сьогодні не обмежується тільки бобовими культурами. Інокулянти використовують, також, для передпосівного обробітку насіння різноманітних сільськогосподарських культур: технічних, просапних, зернових колосових, кукурудзи та соняшнику.
  • Біологічні деструктори рослинних решток – це препарат, який сприяє пришвидшенню розкладання рослинних решток у ґрунті, пригніченню патогенної мікрофлори та оздоровленню ґрунту. В Україні та світі найпоширенішими є деструктори біоло­гічного походження.
  • Біологічні добрива– це специфічні ґрунтові мікроорганізми, які, разом з синтезованими ними біологічно-активними речовинами, застосовуються для забезпечення культури доступними формами азоту, фосфору та калію, а також стимуляції їх росту і розвитку, збільшення урожайності та покращення якості продукції.

Біопрепарати, які  в переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволені до використання в Украіні на овочах :

Аверком, спиртова емульсія – протинематодний засіб 2 л/га(обробка насіння, обробка лунок перед висадкою розсади або обприскування рослин;

Азогран, гр. фіксація атмосферного азоту 1-2 гранули – внесення гранул під час висадження розсади;

Азотер, р; Азотер СЦ, р; Азотер Ф,р (томати закритого грунту) 10л/га –поліпшення росту та розвитку рослин, підвищення врожайності, оздоровлення рослин;

Азотофіт, р підвищення врожайності овочевих та ягідних культур 1 л/га;

ЕКОпроп N (ЕКОрrорN) – овочеві культури закритого грунту (томати, перець, баклажани огірки) 1 кг/га (покращення врожайності, якості продкції) ;

Міко Хелп, п. овочеві культури закритого грунту 0,1-0,5 кг/га (пригнічення фітопатогенів, підвищення врожайності);

Актофіт: Картопля – колорадський жук 0,3-0,4 л/га; Огірки, троянди закритого грунту 2,0 м2;

Біопрепарат з інсектицидною та акарацидною дією  Актоверм, КЕ: Картопля – колорадський жук 0,3-0,4 л/га; Огірки в умовах закритого ґрунту (павутинний кліщ) 2л/га;

Біопрепарат інсектицидної дії Актоверм формула (огірки закритого ґрунту) кліщі 10-15л/га; баштанна попелиця 7-8л/га;

Бітоксибацилін-БТУ(інсектицид) – огірки закритого ґрунту (кліщі) 10-15л/га; огірки відкритого ґрунту баштанна попелиця 7-8л/га/ 1000л;

Інсектецид біологічного походження «Ентоцид (Метаризін)» – овочеві культури, картопля захист від личинок травневого хруща 7 л/га;

Лепідоцид – БТУ(інсектицид) – капуста 2-3л/га (білани; капустяна міль; капустяна совка);

Мікробіологічний інсектицид БІОЛЕП (Лепідоцид), СК – томати (бавовникова совка) – 2 – 3л/га;

Нутаргард, в.р. – овочеві культури (тля, озима совка, білокрила) 0,3-1,0 л/га;

Хеліковекс, КС – томати. соя, перець (бавовникова совка) 0,05-0,2 л/га 200-500л робочої рідини;

Біопрепарат фунгіцидної дії Фітолавін, РК – томати закритого та відкритого ґрунту (бактеріальний серцевинний некроз, бактеріальний рак, м’яка бактеріальна гниль, кореневі гнилі, альтернаріоз 2 л/га; огірки захищеного грунту 1,5-2 л/га(позакореневе підживлення) 6 л/га крапельне зрошення;

Біопрепарат фунгіцидної дії Фітоплазмін, РК – томати закритого ґрунту (м’яка бактеріальна гниль, бактеріальний рак, некроз, серцевини стебла) 6-12л/га (через 1-1,5 місяці після висадки розсади на постійне місце, наступні з інтервалом 3-4 тижні)

Казумін 2Л РК біопрепарат фунгіцидної та бактерицидної дії – томати 1,5 л/га; капуста 3 л/га;

Псевдобактерін- 2 (Респекта), в.р. – капуста, томати, огірки, цибуля (проти збудників грибних і бактеріальних хвороб) 1л/га;

Трихофіт,п.,р.- томати (фітофтороз) 4-6 л/га;

ФітоДоктор (Спорофіт), п. – томати (фітофтороз) – 2-3кг/га;

Фітолавін, РК – капуста (чорна ніжка розсади, слизистий та судинний бактеріози) 1,2-1,6 л/га;

Фітоцид, р. – овочеві культури (підвищення врожайності захист від хвороб) 0,2 л/100л води.

Біопрепарати, які  в переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволені до використання в Украіні в садах:

Бізар, р. – садові (яблуння), (захист проти хвороб, підвищення імунітету) 4-6л/га;

Біофунгіцид Мікосан «В» –  яблуння (проти збудників комплексу захворювань) 10-12л/га;

Гаупсин, р. – садові (яблуння) (захист проти шкідників та хвороб, підвищення імунітету) 4-6л/га;

Казумін 2Л РК біопрепарат фунгіцидної та бактерицидної дії – яблуння (бактеріальний опік) 3,0-4,0л/га;

МедексТвін, КС – яблуння, груша, персик (для боротьби з яблуневою та східною плодожеркою) 0,1 л/га (400-1000л робочого розчину на га);

Мітігейт, в.р. – яблуння (кліщі) – 0,3-0,45 л/га; плодові культури (листоблішки, попелиці, квіткоїди) -0,3-1,0л/га;

Псевдобактерін – 2 (Респекта), в.р. – яблуння. груша (проти збудників грибних і бактеріальних хвороб) 1л/га;

Сезар, р. – садові (яблуння) (захист проти шкідників) 4-6л/га;

Фітоцид, р. – садові та квіти (підвищення врожайності захист від хвороб) 1,0-2,0л/га.

Важливу роль в  боротьбі з шкідниками посівів відіграють екологічно обґрунтовані методи збагачення агроценозів видами корисних комах – це сезонна колонізація зоофагами. Велику увагу приділяють сезонній колонізації трихограми, у захищеному ґрунті фітосейулюсом, енкарзіяєю, галицяею афідіміза та інші.

  • Трихограми (Trichogramma West) – паразитичні комахи, яких застосовують для захисту сільськогосподарських культур від комплексу совок, кукурудзяного метелика, лугового метелика та інших лускокрилих шкідників. Використання ентомологічного препарату трихограми забезпечує проведення до 80% усіх заходів щодо контролювання чисельності комах-шкідників у біологічному захисті рослин. 
  • Галиця афідіміза (Aphidoletes aphidimyza Rond) – є досить ефективною для боротьби з низкою видів попелиць на овочевих і декоративних культурах в умовах захищеного ґрунту, біологічна ефективність захисту проти попелиць становить 80%.
  • Енкарзія (Encarsia formosa Gah) – призначена для боротьби з оранжерейною білокрилкою на овочевих і декоративних культурах. В умовах захищеного ґрунту, біологічна ефективність енкарзії проти тепличної білокрилки становить 70%.
  • Фітосейулюс (Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot) – призначений для боротьби з павутинними кліщами на овочевих і декоративних культурах в умовах захищеного ґрунту, біологічна ефективність фітосейулюса проти павутинного кліща становить від 85% до 90%.
  • Сонечко семикрапкове(Coccinella septempunctata) – живиться попелицями, кокцидами, яйцями лускокрилих, трипсами тощо.

Отже, біологічний метод є основним стратегічним екологічно безпечним методом захисту сільськогосподарських культур від шкідливих об’єктів, рівень розвитку якого визначає ступінь продовольчої безпеки держави, якість харчування населення та здоров’я нації. На жаль, біологічні методи захисту рослин у нашій країні не перебувають на етапі стрімкого розвитку, тому їх потрібно впроваджувати, адже за ними – майбутнє. Чим раніше аграрії це зрозуміють, тим буде краще для усього суспільства.

 

В.О.Залізняк    головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки - державний інспектор  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській областіФото без опису