Запорука високих врожаїв – це якісне насіння

  • 1458

Виробництво насіння — складний та відповідальний процес. Якість посівного матеріалу - один із найважливіших факторів для успішного результату у вирощуванні сільгоспкультур.

Обіг насіння і садивного матеріалу регламентує   Закон України «Про насіння та садивний матеріал» (розділ IV). Відповідно до нього насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після їх сертифікації, партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами, використання для сівби насіння, що не має відповідного сертифікату, забороняється. Сертифікації підлягає насіння і садивний матеріал сортів, занесених до  Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні на 2021 рік.

Зараз  ринок пропонує   посівний матеріал в достатній кількості і купити його не проблема - були б кошти. От тільки , ніяк не всі продавці пропонують якісне сертифіковане  насіння. У продаж  різними шляхами потрапляє певна частина насіння сумнівного походження. Вберегтися від контрафактного чи фальсифікованого насіння можна тільки будучи добре проінформованим. 

Купуючи підробку, виробник начебто економить ,   бо сертифіковане насіння набагато дорожче. Але економія сумнівна, якщо враховувати наслідки використання неякісного посівного матеріалу:

погана врожайність; низька якість культур; невідповідність заявленим ознакам та показникам; може містити шкідливі домішки та спричиняти шкоду довкіллю; неможливість отримати компенсацію у судовому порядку; створення нечесної конкуренції легальним виробникам, що уповільнює розвиток галузі.

Звичайно, може й “поталанити”, якщо ви купили, наприклад, контрафакт, а не просто підробку.

Отже, контрафакт - це продукція, яка реалізується з порушенням майнових прав інтелектуальної власності, а фальсифікат – це продукція яка виготовлена з порушенням технології або реалізовується з копіюванням упаковки та елементів маркування.  

Щорічно на контрафактних підробках насіння суб’єкти господарювання втрачають    мільйони гривень, а справжні компанії – довіру клієнтів до свого товару. Тому компанії-оригінатори докладають максимум зусиль від підробок, використовуючи наступні ступені захисту: 

• тривимірне зображення-голограма (  зразок є на сайті компанії);

• QR-код, який дозволить через мобільний додаток провести легку перевірку;

• індивідуальний номер (кожен мішок має свій серійний номер, що не   повторюється);

• мішок повинен бути добре склеєний чи прошитий, текст і малюнок -  чіткі, фарба не повинна   розмиватися при попаданні вологи.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує кілька правил при купівлі насіння, які дадуть змогу убезпечити споживачів від ризику придбання неякісного насіння:

1. Купувати  насіннєвий матеріал тільки в офіційних дистриб'юторів;

2. Перевіряти усю можливу інформацію про виробника  у мережі Інтернет чи через ЗМІ;

3. Вимагати Сертифікати, що засвідчують сортові   та   посівні якості насіння.   Оригінальна продукція має повний пакет супровідих документів, виробник має бути включеним до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, що знаходиться у відкритому доступі;

4. Перевірити відповідність інформації у сертифікатах та на етикетках  , що мають бути на кожному мішку;

5. Купувати насіння тільки за безготівковий розрахунок, зберігаючи  чеки та квитанції.

Україна   доклала  значних зусиль у боротьбі з контрафактом та досягла певного прогресу в питаннях захисту прав інтелектуальної власності. Тож сподіваємось, що запобігання потраплянню контрафакту забезпечить вихід на ринок більше насіння, яке пройшло весь процес сертифікації.  Це  сприятиме подальшому зростанню галузі насінництва і розсадництва, розширення експортного потенціалу галузі   та стане запорукою формування позитивного міжнародного іміджу нашої країни.

Якщо ж все таки      є сумніви, щодо  якості посівного матеріалу,або   необхідна кваліфікована консультація, можна звернутися  до спеціалістів  відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  за телефоном:  3-30-25 .

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Залізняк В.І.Фото без опису