ВІТАННЯ ДЛЯ ОСТАННЬОГО ВЕТЕРАНА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ З М. ЛОХВИЦЯ

  • 630

Із нагоди святкування Дня міста та 78-ї річниці визволення Лохвиці від фашистських загарбників, провідний спеціаліст з гуманітарних та соціальних питань виконавчого комітету Лохвицької міської ради Н.П. Дробот відвідала вдома та вручила подарунковий набір останньому ветерану Другої світової війни,  який проживає в місті Лохвиця, Валентину Кузьмичу Дольському.

Ветеран Другої світової війни Дольський Валентин Кузьмич народився 24 червня 1927 року в м. Рокитне Курської області. До початку Великої Вітчизняної війни встиг закінчити  6 класів середньої школи у м. Карла Ліпнехта Курської області.

У 1941 – 1942 роках потрапив під фашистську окупацію, на той час проживав у хуторі Воржин Льговського  району Курської області.

у 1943 році розпочав свій трудовий шлях, працюючи трактористом у Верхньодеревенській МТС Курської області. Незважаючи на те, що в той час трактористи були потрібні в тилу, В.К. Дольський виявив бажання воювати  з ворогом, тож 4 грудня 1944 року був призваний до лав Червоної армії. Спочатку  потрапив у навчальний полк протитанкової артилерії, так званої «сорокапятки», де  проходив навчання до березня 1945 року.  Після переобмундирування був направлений на фронт. Бойову дії проходив у м. Слонім (Білорусь). Отримав легке поранення в результаті фашистського бомбардування. Коли закінчилася війна,  В.К. Дольському виповнилося 18 років. Він є представником останнього призову Великої Вітчизняної війни.

Після настання мирних буднів з сестрою поїхав на Україну в м. Яготин, де по закінченню курсів кіномеханіків 8 років працював оператором пересувної кіноустановки. Потім був призначений начальником кінофікації Гребінківського району. Згодом у м. Казань закінчив 7-й клас, навчаючись вдень, а  ввечері працював кіномеханіком. Далі за його плечима – навчання на заочному відділенні Ленінградського технікуму,  по закінченню якого В.К. Дольський став директором кінотеатру імені Т.Г. Шевченка у м. Лохвиця, де пропрацював 10 років. Після закінчення заочного відділення Київського інституту народного господарства став директором міського відділу  комунального господарства у м. Лохвиця. У 1973 році став начальником управління газового господарства, де пропрацював 21 рік до виходу на заслужений відпочинок у 1994 році.

Учасник бойових дій ВВв Валентин Кузьмич Дольський нині веде активний спосіб життя. Незважаючи на обпалену війною молодість і прожиті роки, він не втрачає життєвого оптимізму, є прихильником здорового способу життя. У свої 94 роки він є прикладом наслідування для  нинішніх поколінь мешканців м. Лохвиця.Фото без опису