ДЕНЬ МІСТА ЛОХВИЦЯ –2021

  • 1653

Мальовнича, древня і молода душею Лохвиця відсвяткувала традиційне і  шановане всіма мешканцями свято – День міста. У форматі його проведення – три дні, які вмістили низку цікавих заходів на різний вік і смак.

Стартувало святкування 10 вересня з єдиної класної години під назвою «Слався Лохвиці горде ім’я!», на якій учні загальноосвітніх навчальних закладів міста знайомилися з символікою, історією та традиціями рідного міста.

Ввечері цього дня святкування набули спортивного колориту. У Лохвицькому міському будинку культури  з нагоди відзначення Дня міста та Дня фізичної культури і спорту, який цьогоріч припав на 11 вересня, пройшла урочиста церемонія нагородження кращих спортсменів – легкоатлетів, тенісистів, дзюдоїстів, каратистів – переможців та призерів міжнародних, всеукраїнських та обласних змагань та їх тренерів під назвою «Спортивна слава Лохвицького краю».  

І вже цілий день 11 вересня був присвячений спорту, прихильниками якого багата Лохвиця. На теренах міста  цього дня,  а потім   наступного розгорнулися чемпіонат з великого тенісу,  традиційні турніри з волейболу та настільного тенісу, дитячий турнір із шахів, чемпіонати з футболу серед дітей та дорослих.

А  ввечері в суботу лохвичани зібралися у парку Перемоги, де було розгорнуто локацію для демонстрації кіно під відкритим небом. Із задоволенням люди, які прийшли на цей захід сім’ями, переглянули збірник мультиплікаційних фільмів та зворушливий художній фільм.

Найбільш динамічним днем святкування стала неділя, адже саме 12 вересня увібрало в себе основні урочисті заходи та концертні програми.

Тон дню задали любителі велосипедного руху, які стали учасниками традиційного велопробігу та на чолі з міським головою проїхали лохвицькими вулицями.

Інші поціновувачі, але вже історії, відвідали Лохвицький краєзнавчий музей ім. Г. Сковороди, який з нагоди міського свята провів День відкритих дверей. Автобусна екскурсія – презентація культурного маршруту «Я покажу вам своє місто!», що вже втретє проходила  на День міста, щоразу збирає все більше  бажаючих за допомогою гіда – вчителя історії Лохвицької ЗОШ №3 Людмили Вигранки – з нового ракурсу поглянути на знайомі з дитинства міські вулиці і кутки.

Багато вдячних глядачів зібрав  концерт дитячих колективів художньої творчості «Щаслива дитина – квітуча Україна!», що розгорнувся біля Лохвицького міського будинку культури. Тут свої яскраві вокальні та хореографічні таланти жителям міста дарували вихованці та керівники Лохвицького центру дитячої та юнацької творчості, Міського будинку культури, дитячої музичної школи ім. І. Дунаєвського.

Однією з  найочікуваніших частин свята стала урочиста хода – лохвичани і гості нашого славетного козацького міста у супроводі духового оркестру Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій пройшли вулицями Перемоги і Героїв України, до  центрального скверу, вшанувавши пам'ять всіх, хто поліг за нашу свободу 78 років тому під час Другої світової війни та в сучасні дні в боротьбі з російським агресором,  покладанням квітів до Вічного вогню та пам’ятного знака загиблим воїнам – учасникам бойових дій в зоні проведення АТО.   Разом із громадою міста у ході взяли участь міський голова Віктор Радько, депутати міської ради, працівники установ і організацій, закладів і підприємств міста, юні спортсмени і артисти – всі, хто своїми добрими справами, самовідданою працею, спортивними досягненнями і творчими здобутками примножує славу нашого міста, працює на розвиток і процвітання рідної Лохвиці.

Сквер Героїв України зустрів учасників ходи захоплюючим танцювальним флешмобом, який розгорнули навпроти сцени 90 учасників хореографічного колективу «Вернісаж» Лохвицької ДМШ ім. Дунаєвського.

На урочистостях з нагоди міських свят завжди звучать два гімни: це державний славень та гімн міста Лохвиця, написаний у співавторстві Наталії Мірошник та Анатолія  Недовінчаного.  Цього разу  як подарунок місту до дня народження,  гімн міста Лохвиця прозвучав у виконанні викладачів Лохвицької дитячої музичної школи імені І. Дунаєвського.

У День народження Лохвиці до її мешканців з вітальними словами звернувся Лохвицький міський голова Віктор Радько, зазначивши, що це свято для всіх –  гарна нагода осмислити день сьогоднішній та отримати наснагу і натхнення на нові добрі справи, адже усі досягнення, якими нині багата Лохвиця, складаються зі щоденної праці, знань і талантів її мешканців. Мирного неба, процвітання і розвитку рідній Лохвиці побажав очільник громади. Окремі слова подяки за небайдужість він висловив людям, які долучилися до організації святкування Дня міста. Це народний депутат Верховної Ради України Кулініч Олег Іванович, СФГ «Золотницьке», ТОВ «Агро-Перемога», ТОВ «Райз-Схід», ВАТ «Татнафта».

Приєдналися до вітань і голова Миргородської РДА Віктор Іваненко, перший заступник голови Миргородської районної ради Олег Карабка, депутат Полтавської обласної ради Микола Бондар, побажавши містянам та всій Лохвицькій громаді миру, злагоди і процвітання. 

Щирими оплесками вітали лохвичани учнів загальноосвітніх навчальних закладів на церемонії вручення Сертифікатів на отримання щомісячної стипендії міського голови у сумі 1000 гривень. Цьогоріч їх четверо – талановитих і успішних, націлених на успіх в подальшому житті. Це Анна Фирса – учениця 11 класу Лохвицької гімназії №1. У 2021 році вона нагороджена Похвальним листом за високі досягнення у навчанні. Захоплюється біологією: історією біологічної науки і самої природи, цікавиться молекулярною біологією та генетикою. У 2020 – 2021роках Анна брала участь у Всеукраїнській онлайн-олімпіаді з біології. Постійний призер обласних олімпіад з трудового навчання. Сертифікат на стипендію міського голови отримав Олександр Дроб’язко – учень 10 класу Лохвицької гімназії №1. Переможець районного та призер обласного етапу Всеукраїнської олімпіади з математики, хімії. Переможець районного етапу олімпіад з інформатики, географії, інформаційних технологій. Призер обласного етапу математичних змагань ім. М. Остроградського. Постійний учасник Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру». У 2021 році отримав сертифікат з відмінним результатом.  Олександр навчається в Західноукраїнській заочній математичній школі при Тернопільському національному університеті ім. В. Гнатюка. Ще однією стипендіаткою стала Юлія Андрущенко – учениця 11 класу Лохвицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. У 2020 – 2021 роках призер міжрегіонального фото-, кінофестивалю «Осінні барви Буковини», призер Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На Урок» з географії та англійської мови. Учасниця районних та обласних конкурсів виконавської майстерності. Протягом цього навчального року щомісячну стипендію міського голови отримуватиме  Амалія  Костоглод – учениця 11 класу Лохвицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. У 2020–2021 роках – переможниця Всеукраїнської олімпіади «На Урок» з хімії, успішно пройшла два етапи ІІІ Всеукраїнської олімпіади «Єдина Україна: історія поборницького поступу», показавши високий рівень підготовки з історії України і здібності до наукового аналізу, отримала запрошення на навчання від історичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Призер та переможець районних олімпіад із базових дисциплін.

Із особливою приємністю вітали лохвичани на чолі з міським головою Віктором Радьком шлюбну пару, яка стала на весільний рушничок напередодні міського свята. Найкращі побажання щасливого подружнього життя та цінний подарунок отримали Богдан та Яна Скаженики. Подарунок до Дня міста  чекав і на найменшу жительку Лохвиці – Валентину, яка 7 вересня 2021 року народилася у сім’ї Василя та Юлії Ємців.

Яскраве враження на лохвичан справив міський ярмарок-фест «Лохвицькі вареники». Його підготували господині із клубних закладів Лохвицької територіальної громади, аби  з’ясувати, хто з них готує найсмачніше, хто співає найкраще, а в кого найкраще оформлений стіл. А в оцінюванні їх роботи брало учать журі: голова Лохвицької міської ради Віктор Радько, секретар міської ради Тетяна Даценко та провідний спеціаліст відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Наталія Плюйко. Перевершити одна одну  старалися господині з Безсалівського, Мехедівського, Лучанського, Токарівського, Гамаліївського, Свиридівського, Ригівського, Яхниківського сільських будинків культури та Яшницького, Бербеницького та Гамаліївського сільських клубів. Всі вареники – від найменшого довжиною 3 см до найбільшого – 31 см з різною начинкою – від капусти до риби – були гідно оцінені журі, яке нагородило всіх учасників ярмарку-фесту у окремих, властивих їм номінаціях. А лохвичани із задоволенням посмакували і маленькими, і великими, незмінно смачними варениками.

Із задоволенням вітали лохвичан своїми виступами артисти-аматори сцени, учасники та колективи художньої самодіяльності громади.

Особливо вся увага та емоції глядачів зосередилися біля святкової сцени, коли настав час виступів запрошених артистів. Ведучі радіо «П’ятниця» Вікторія Зубрійчук та Серж Гагарін гаряче вітали Лохвицю і її мешканців з Днем народження міста. Народний артист України, композитор, співак  Павло Зібров, українська співачка, автор пісень Анна Добриднєва,  естрадний співак, автор пісень та король романтики Артур Боссо підкорили лохвичан своїми піснями.

Незабутнє враження справив на всіх присутніх у центрі міста феєрверк, подарований мешканцям спонсорами свята з нагоди Дня народження Лохвиці – 2021.