Причини низького врожаю картоплі.

  • 1068

Картопля — важлива продовольча культура. На присадибних ділянках під неї відводять до 70% площ. З картоплі можна приготувати більше як 500 смачних страв. Її використовують у вареному, смаженому, тушкованому, печеному вигляді, а також, заморожують і використовують у переробній промисловості. Завдяки підвищеному вмісту калію картопля сприяє виведенню з організму людини води та хлористого натрію, тим самим покращує обмін речовин.Фото без опису

Свіжий картопляний сік використовують як лікувальний засіб при виразці шлунка, гастритах, запорах і гіпертонії. Кашкою зі бульб картоплі лікують екзему, опіки та інші захворювання шкіри. Нарізані шматочки зі свіжої картоплі, прикладені до скронь, знімають головний біль. Водяну баню з вареної картоплі часто використовують для інгаляції носоглотки та горла. Запечену, несолону картоплю вживають при ниркових і серцево-судинних захворюваннях.

Основною причиною зменшення урожаю  є різноманітні  хвороби та шкідники. Всі захворювання, які можуть вразити кущі і бульби картоплі, поділяють на групи за типом збудника:                                                                                                                                                   -     бактеріальні захворювання (мокра гниль, чорна ніжка, кільцева гниль). Поширюються в грунті та через бульби. Бактерії тривалий час зберігаються в грунті, добре переносять перепади температури ;                                                                                                                              -     грибкові захворювання (фітофтороз, парша, фузаріоз (суха гниль), альтернаріоз або макроспоріоз (суха плямистість), фомоз (гудзикова гниль картоплі), картопляний рак). Уражаються всі частини культури (бульби, листя, стебла). Велика небезпека грибків в тому, що вони не тільки гублять урожай, але і роблять рослини слабкими і вразливими до ураження іншими хворобами. Найбільш поширеним і небезпечним вважається фітофтороз;                                                                                                                                                                                        -     вірусні хвороби картоплі (мозаїка, готика, некроз). Віруси роблять рослини нездатними до формування врожаю. При розвитку вірусів кущі слабшають, листя жовтіє, світлішає стає зморшкуватим або гофрованим.

Нематода картоплі – нерідке явище, знати, як боротися з нею потрібно кожному картопляреві. Шкідник, який псує урожай, може стати величезною проблемою, при ігноруванні зараження, зі шкідником складно боротися. Цей паразит має мізерні розміри, через що, розгледіти його складно неозброєним оком, але нематода швидко поширюється, створюючи армію шкідників, які приносять шкоду не тільки бульбам картоплі, а й іншим культурам. Існує декілька видів нематод : стеблова нематода картоплі, золотиста картопляна цистоутворююча нематода (карантинний  організм), галова коренева нематода.

Фото без опису

Пошкодження  бульби картоплі стебловою нематодою

Фото без опису

Золотиста картопляна нематода

       Методи боротьби з нематодами.

Один інфікований кущ говорить про те, що пора починати війну зі шкідником. Простий та доступний метод що попереджає їх розвиток і поширення на ділянці це чергування культур. Цей метод  довів свою ефективність.Нематода на картоплі лікується і механічним шляхом. Заражені кущі потрібно видаляти та знищувати за межами ділянки. Грудку землі з куща збивати не можна, в ній зберігаються цисти. Знищувати інфіковані рослини потрібно за допомогою вогню.                                                                                                          

Правильна сівозміна допомагає зменшити негативний вплив хвороб та шкідників. Якщо картоплю садити щороку на тому самому місці, її урожай зменшиться. Якщо причиною захворювання стало занадто часте вирощування картоплі на тому самому полі, то на цьому полі можна вирощувати лише стійкі сорти картоплі.  Дослідами доведено, що садити картоплю на одному полі можна не частіше, ніж раз на 4 роки, а при заражених нематодами раз на 5 років.

Важливою причиною зменшення урожайності є низьке забезпечення елементами живлення рослин.  Виростити високий урожай картоплі без додаткового удобрення грунту практично неможливо. Найбільш ефективними добривами для картоплі є органічні, зокрема підстилковий напівперепрілий гній ВРХ, який включає всі необхідні макро- і мікроелементи для росту і розвитку рослин. На всю площу відведену під картоплю необхідно вносити органічні добрива. Оптимальною дозою органічних добрив у Лісостепу є внесення 30–40 т/га  (300-400 кг на сотку), мінеральних — 60–90 кг/га (6-9 кг на сотку) д. р. NPK.  Сучасні інтенсивні сорти картоплі потребують підвищених норм внесення мінеральних добрив.         

Одним із головних факторів, що визначає хронічно низьку врожайність картоплі на присадибних ділянках є використання низькоякісного насіннєвого матеріалу, ураженого інфекційними фітопатогенами. У прирості урожайності картоплі на частку садивного матеріалу припадає 25-30%. Зниження продуктивних характеристик садивного матеріалу насамперед пов’язано з вегетативним способом розмноження картоплі. Бульбовий матеріал з кожною наступною репродукцією акумулює вірусні, бактеріальні та грибкові хвороби, внаслідок чого рослинний організм хворіє, і його життєздатність та продуктивність знижуються. Тому важливим заходом одержання високих врожаїв картоплі є використання якісного насіннєвого матеріалу, а саме базового насіння – еліти.

Отже, щоб отримати високий урожай картоплі  необхідно:

  1. Придбати елітне насіння районованих для нашої зони сортів, стійких хвороб та нематоди.
  2. Дотримуватись сівозміни. Садити картоплю  на одному місці не частіше ніж раз у 4 роки.                                
  3. Вносити під оранку достатню кількість органічних добрив.
  4. Проводити боротьбу з бур’янами та розпушування міжрядь.
  5. В разі появи перших ознак хвороб та шкідників проводити хімічний обробіток рекомендованими пестицидами, дотримуючись при цьому санітарних норм та правил техніки безпеки.

В. Залізняк , головний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки Миргородського районного управління  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.